Ο Πρωθυπουργός μεταφέρει τις αποφάσεις των Ελλήνων στην ευρώπη

Σε Λευκωσία, Ρώμη, Παρίσι και Βρυξέλλες ταξιδεύει ο πρωθυπουργός μεταφέρωντας στην ευρώπη τις αποφάσεις των Ελλήνων για ρήξη με την τρόικα.
Ζητά να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για ένα νέο Εθνικό σχέδιο διάσωσης.

Χωρίς ψευδαισθήσεις ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά από την μια μέρα στην άλλη, αλλά οπλισμένος με την απόφαση του ελληνικου λαού και με την προσδοκία ότι θα εκφραστεί διάθεση αλληλεγγύης και θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου εξόδου από την κρίση, προετοιμάζει το πρώτο κρίσιμο ταξίδι του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώτος προορισμός, περισσότερο συμβολικός, είναι η Λευκωσία, όπου μεταβαίνει αύριο Δευτέρα, αλλά τα σημαντικά ραντεβού θα είναι την Τρίτη με τον Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη, την Τετάρτη το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το μεσημέρι της ίδιας μέρας με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας επέσπευσε τις επισκέψεις του σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ώστε να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την πρώτη σύγκρουση για την κατάργηση της τρόικας και τη μη ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους ηγέτες, που μπορούν να ακούσουν με θετική διάθεση τις σκέψεις της Αθήνας, ότι δεν επιδιώκει ρήξη και πόλεμο με την ευρωζώνη, ούτε με τους δανειστές, αλλά επιθυμεί μία νέα αμοιβαία επωφελή λύση, χωρίς μονομερείς ενέργειες για το χρέος και με σταθερή προσήλωση σε ένα πρόγραμμα ουσιαστικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναζητεί στις συναντήσεις αυτές καθησυχαστικές δηλώσεις κατανόησης από σημαντικούς ευρωπαίους παράγοντες και την επαναβεβαίωση της διάθεσης των εταίρων ότι θα δοθεί χώρος και χρόνος στην Αθήνα να εκπονήσει τις δικές της νέες προτάσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη και θα ενσωματώνουν τη λαϊκή εντολή της περασμένης Κυριακής, αλλά και τη διακηρυγμένη θέση της νέας κυβέρνησης ότι η συνταγή του μνημονίου απέτυχε και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο ταξίδι του περιλαμβάνει τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την περιοριστική πολιτική της λιτότητας, την οποία έχει επιβάλλει το Βερολίνο, ενώ συμπεριέλαβε στο ταξίδι του και τον πρόεδρο της Κομισιόν, ώστε συνομιλήσει με τον επικεφαλής του πλέον σημαντικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί βασίμως ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδίως μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον Μάριο Ντράγκι το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί επίσης ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα είναι μάλλον αλληλέγγυος στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει πάντως ακόμα κάποιο πλάνο για μετουσίωση αυτής της κοινής αντίληψης σε πράξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από πρώτο θέμα


1 Σχόλιο

    • nick on 1 Φεβρουαρίου 2015 at 18:05

    θα τους μεταφέρει και την απόφαση για πρόσληψη της Λαζάρντ;

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: