«Ε.Ε. και Ευρωζώνη θα είναι ακρωτηριασμένες χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο» (video)

Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η αντικατάσταση της τρόικας

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο περιβάλλον», τονίζοντας ότι χωρίς αυτές η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη θα ήταν ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους.

Απαντώντας σε ερώτηση περί «Grexit» ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε «τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν» και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που διαθέτει για μία ισχυρή διαπραγμάτευση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δανείου από τη Ρωσία ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε μία αμοιβαία επωφελή λύση

με τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Αθήνας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης στάσης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στα ευρωπαϊκά φόρα ώστε να υπάρξει μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία. «Η συνέχιση της έντασης και η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους λαούς», προειδοποίησε.

Την ανάγκη αναζήτησης λύσεων μέσω της διπλωματικής οδού επεσήμανε και ο κ. Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε, «θα συνεργαστούμε μαζί με άλλα κράτη ώστε η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων».

δείτε το video:


2 Σχόλια

  • NIKOS KOUNADIS on 2 Φεβρουαρίου 2015 at 16:18

  Η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα, αποτελεί απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και θα πρέπει αμφότερες οι ηγεσίες Ελλάδας – Κύπρου να μην πάρουν καμία απόφαση χωρίς την συναίνεση του Κυπριακού λαού.

  The conversion of Cyprus in community is relinquishment of sovereignty of Cyprus and should have both leaderships Greece – Cyprus not to take any decision without the consent of the Cypriot people.

  • RYaN on 2 Φεβρουαρίου 2015 at 23:15

  Η Κύπρος, στην πραγματικότητα, έχει ελάχιστη οικονομική και στρατιωτική σημασία για την Τουρκία, η οποία ξέρει σταθερά ότι γι’ αυτήν το μεγάλο κεφάλαιό της είναι τα ανατολικά της σύνορα.
  Τι είναι, όμως, γι’ αυτήν οι κατά καιρούς διαπληκτισμοί για την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά?
  – Είναι πρώτ’ απ’ όλα ένα εύκολο πεδίο κερδών στην εσωτερική της πολιτική κατανάλωση, με ιστορικές προεκτάσεις και εύκολα εμφανιζόμενα κέρδη. Το χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται.
  – Είναι δεύτερον και σημαντικότερον ένας εύκολος τρόπος για να την προσκαλέσουν στα διεθνή και κυρίως στα δυτικά διαπραγματευτικά σαλόνια, όπου έχει να παραχωρήσει κάτι που δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτή, ώστε να αποκομίσει άλλα που έχουν. Επίσης, το χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: