ΣΟΪΜΠΛΕ: ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΗΣ ΤΡΟΪΚΑΝΗΣ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις σχετικά με την προοπτική απομάκρυνσης της τρόικας από την Ελλάδα εξέφρασε με δηλώσεις του ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα (2/2).

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο από όση μπορούσαν πολλοί να φανταστούν ως εφικτή, ωστόσο πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό το επιτυχημένο μονοπάτι για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονόπλευρες αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε στο Reuters Euro Zone Summit, ο Β. Σόιμπλε.  «Πρέπει να δείτε τον κίνδυνο, δεν

υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, μεγαλύτερη από ό,τι πολλοί μπορούσαν να φανταστούν, αλλά πρέπει να κρατήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε μάλιστα ότι με τις τελευταίες εξελίξεις (στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση) πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε πως θα χαιρόταν να συναντηθεί μαζί του εάν ο έλληνας υπουργός θέλει να επισκεφθεί το Βερολίνο. Ο Σόιμπλε συμπλήρωσε πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Διεμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι αγορές δεν βλέπουν επιστροφή της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

«Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και εάν η λέξη ‘τρόικα’ έχει αρνητικό συμβολισμό για κάποιους έλληνες. Αυτό συμφωνήθηκε με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να αλλάξει» είπε ο Σόιμπλε.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις Σόιμπλε αποτελούν μια σαφή προειδοποίηση του γερμανικού μεγαλοαστικού κατεστημένου μπροστά στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, προειδοποίηση η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να τρομάζει τον ελληνικό λαό, ούτε φυσικά να τον αποπροσανατολίζει ή να τον απογοητεύει.

Αντίθετα, η αντίδραση των κατεστημένων κύκλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να καμφθεί μέσα από τη συνεπή και αταλάντευτη εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα απαιτήσει μεγάλη αντοχή από την κυβέρνηση αλλά και το λαό για τις επικείμενες μεγάλες συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτές οι συγκρούσεις, όσο σφοδρές και αν είναι, αποτελούν μονόδρομο για να ανακουφιστεί η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια στέρεη ανάταση της οικονομίας, προς όφελος του τόπου.

Πηγή

2 Σχόλια

  • RYaN on 3 Φεβρουαρίου 2015 at 20:09

  Ο Σόιμπλε, όπως και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν ότι η χώρα θα λύσει τα προβλήματά της με μεταρρυθμίσεις. Όμως, δε θυμάμαι και ποτέ να σταμάτησαν να γίνονται μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή τη χώρα: όποιος ερχόταν ήθελε να τα αλλάξει όλα. Και φυσικά, αν η πολυπόθητη ανάπτυξη στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και η Ευρώπη, ή η Γερμανία, θέλουν να βάλουν λεφτά των φορολογουμένων τους για να γίνουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη, τότε όλα καλά. Ας τα βάλουν και ας ψάξουν το πώς. Αν, όμως, όπως διατείνονται, περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα και από τις αγορές να βάλουν τα λεφτά για την ανάπτυξη, τότε φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει (ή σκοπίμως δε θέλουν να καταλάβουν) ότι αυτό που ζητούν οι ιδιώτες είναι σταθερότητα και όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμες καταστάσεις σε σχέση με την επένδυσή τους. Δε θέλουν μεταρρυθμίσεις που θα τα αλλάξουν όλα, για άλλη μία φορά. Θέλουν να μπορούν να υπολογίσουν με βάση αυτά που υπάρχουν σήμερα και να κρίνουν αν θα υπάρξει κέρδος ή όχι από την επένδυσή τους. Ούτε θέλουν άσχετους αρωγούς που πετσοκόβουν τους μισθούς προς βοήθειά τους και εντέλει δεν τους αφήνουν αγορά για αγορά για να πουλήσουν. Δε θέλουν άλλη μία μεταρρυθμιστική θεομηνία που θα τα αλλάξει όλα, για μία ακόμα φορά, για να αποδειχθεί στο τέλος, όπως πάντα, ότι όλα έγιναν χειρότερα. Άλλωστε, κ. Σόιμπλε, γι’ αυτό σε δανείζουν για να εγγυάσαι και να δανείζεις τους άλλους – γιατί έχεις σταθερότητα. Αλλιώς, θα δάνειζαν απευθείας την Ελλάδα !!!

  • RYaN on 3 Φεβρουαρίου 2015 at 22:22

  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης:

  «Η ευρω-κρίση έδωσε μία άνευ προηγουμένου ισχύ στο Βερολίνο και ανέστησε το «Γερμανικό Ζήτημα»: Η Γερμανία αντιμετωπίζει ξανά το παλιό δίλημμα – είναι μια χώρα πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, αλλά και πολύ μικρή για να επιτύχει χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.

  Η δεύτερη εποχή του γερμανικού οικονομικού θαύματος δεν οφείλεται και τόσο στη Μεταρρυθμιστική Ατζέντα 2010, όσο στα οφέλη που απεκόμισε από τη μετατροπή της Ευρώπης σε «Γερμανική Ευρώπη». »

  ……

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: