ΔΝΤ: Θα λάβουμε αποφάσεις μόνο αφού ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις

«Προσβλέπουμε στο να συζητήσουμε [σε βάθος] με τις ελληνικές Αρχές, όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα», αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, αρνούμενος να προβεί σε «εικασίες» σχετικά με ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από την τρόικα έως ότου να έχει γίνει κατανοητή η θέση της Αθήνας.

Καμία σε βάθος συζήτηση δεν έχει υπάρξει ακόμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και το Ταμείο δεν πρόκειται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χώρα έως ότου να «ακούσει τις προτάσεις» της Αθήνας, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος το ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Προσβλέπουμε στο να συζητήσουμε [σε βάθος] με τις ελληνικές Αρχές, όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα», σημείωσε ο κ. Ράις, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας όμως πως ακόμα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονοδιάγραμμα για επαφές με την Αθήνα.

Επιβεβαίωσε μεν πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ποόυλ Τόμσεν, συναντήθηκε με το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, όμως διευκρίνισε πως κατά τις συνομιλίες δεν τέθηκε κανένα «συγκεκριμένο ζήτημα» για την ακολουθούμενη πολιτική.

Ερωτηθείς για το αν το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα ή τυχόν χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων της Αθήνας, ο κ. Ράις απάντησε λιτά πως δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο έως ότου το Ταμείο «αποκτήσει μια κατανόηση» των θέσεων και τον προθέσεων της νέας κυβέρνησης.

«Το ζήτημα είναι το πώς αυτοί θέλουν να προχωρήσουν» και να συνεχίσουμε τη συζήτηση, προσέθεσε.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ πως υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με το Eurogroup για το ελληνικό χρέος, που προβλέπει ελάφρυνσή του μόνο εφόσον κρίνεται μη βιώσιμο και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Επανέλαβε και τόνισε δε τη χθεσινή διάψευση από την πλευρά του Ταμείου περί συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές για το χρέος. «Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για αλλαγή το πλαισίου», είπε.

Τέλος, ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Αρέσει σε %d bloggers: