ΆΡΘΡΟ 120

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η σύγκρουση την οποία μόνο αιθεροβάμονες φαντάζονταν ότι θα μπορούσε να αποτραπεί βρίσκεται μπροστά μας. Ύστερα από το δυναμικό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης με την «απόλυση» της τρόικα και μια δέσμη εξαγγελιών που, εάν εφαρμοστούν, θα σημάνουν το ξήλωμα του Μνημονίου, ήρθε η απολύτως προβλέψιμη απάντηση του ευρωσυστήματος.

Το βαρύτερο όπλο που επιστρατεύθηκε, μέχρι στιγμής, εναντίον της Ελλάδας ήταν η απειλή στραγγαλισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μάριο Ντράγκι. Μια ξεκάθαρα μονομερής ενέργεια, πριν καλά- καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με προφανή στόχο τον εκβιασμό της

Ελλάδας ενόψει των τριών κρίσιμων κάβων που έχουμε μπροστά μας: των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου. Ακολούθησε η ιταμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ να φέρει ακόμη πιο κοντά, στις 16 αντί για τις 28 Φεβρουαρίου, το τελεσίγραφο για την «παράταση του προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου, υπό την απειλή της άμεσης διακοπής της χρηματοδότησης.

Τα διδάγματα από τις περιπέτειες των τελευταίων ημερών είναι προφανή. Η συμφιλιωτική γλώσσα και τα σήματα υποχωρητικότητας που εξέπεμψαν ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στο εξωτερικό για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδοχή μεγάλου μέρους των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» δεν απέφεραν τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από κάποιες διπλωματικές αβρότητες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η αυταπάτη για τον «καλό» Ντράγκι που θα πάρει κάποιες αποστάσεις από την «κακή» Μέρκελ αποδείχθηκε αντικατοπτρισμός της ερήμου.  Οι κυβερνήσεις της υπαρκτής Ε.Ε. είτε λειτουργούν ως μπράβοι της Μέρκελ εναντίον της Ελλάδας, είτε καταπίνουν φοβισμένες τις αντιρρήσεις τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρεσβευτή τους στην Αθήνα, στάθηκαν την κρίσιμη στιγμή στο πλευρό του Βερολίνου, ενισχύοντας την πίεση στην Ελλάδα.

Απέναντι στον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο που της έχει κηρυχθεί από υπέρτερες δυνάμεις, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με ασύμμετρες τακτικές και μη συμβατικά όπλα. Η πρώτη απάντηση, βέβαια, θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες θα ακούσει με εξαιρετική προσοχή όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά όλος ο κόσμος. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει σαφή μηνύματα ανυποχώρητης στάσης στους δανειστές-εκβιαστές, χαλυβδώνοντας την τεράστια, αυτή τη στιγμή, λαϊκή υποστήριξη σε μια γραμμή αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στη Μέρκελ, κάτι που μαρτυρούν οι πρώτες, εν πολλοίς αυθόρμητες, λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και οι δημοσκοπήσεις κατεστημένων μίντια.

Όσο για τον «ασύμμετρο πόλεμο», η κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη γκάμα όπλων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με σχεδιασμό και ευελιξία προτού προσφύγει στο έσχατο από αυτά, την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης με ευθύνη όχι δική της, αλλά της Γερμανίας. Στις μονομερείς ενέργειες Ντράγκι και Βερολίνου μπορεί να απαντήσει απειλώντας προσωρινό μορατόριουμ πληρωμής τοκοχρεωλυσίων στην ΕΚΤ- κάπου 7,7 δις μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο- εν αναμονή λύσης για το χρέος. Παράλληλα, μπορεί να εξασφαλίσει διμερή δάνεια για την αντιμετώπιση των άμεσων δημοσιονομικών προβλημάτων με εκτός ευρωζώνης χώρες και να πλήξει τους εκβιαστές της εκεί που πονάνε, με επωφελείς για την Ελλάδα ενεργειακές και επενδυτικές συμφωνίες με Ρωσία, Κίνα κ.α.

Η στρατηγική επιτυχία που υπερκαλύπτει προς το παρόν αντιφάσεις, ταλαντεύσεις, υποχωρήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο συνδυασμός του αριστερού με το αντιμνημονικό. Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης είναι ότι ένας ολόκληρος κόσμος, μεταξύ των οποίων πολλοί που δεν πιστεύουν σ’ αυτήν, είναι έτοιμοι να στηρίξουν ένα μεγάλο μέτωπο ρήξης με τη Μέρκελ και τους συμμάχους της.

Ένας λαός μπορεί να στερηθεί τα πάντα χωρίς να εκμηδενιστεί, αλλά όχι και την αξιοπρέπειά του. Στα μάτια του ελληνικου λαού, τα αστικά κόμματα ενσαρκώνουν αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις της εθελοδουλείας και του σύγχρονου μαυραγοριτισμού, ενώ η Αριστερά στο σύνολό της αντιπροσωπεύει την περηφάνεια του «έθνους των εργαζομένων». Δεν μπορεί να προδώσει αυτή την κατάχτησή της χωρίς να εκμηδενιστεί πολιτικά και η ίδια. Έχει κρίσιμη σημασία όλες οι αριστερές δυνάμεις, με την αυτονομία και τις διαφορές τους, να στηρίξουν τη δυναμική είσοδο του λαϊκού παράγοντα, με πανελλαδικά συλλαλητήρια, αυτή τη φορά όχι των Αγανακτισμένων, αλλά των Αποφασισμένων, που θα δώσουν για πρώτη φορά ουσιαστικό νόημα στο ακροτελεύτιο άρθρο 120: Απένατι στην απειλή κατάλυσης της Ελληνικής Δημοκρατίας από τα οικονομικά πάντσερ, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

ΙΣΚΡΑ


11 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 01:03

  Θα συμφωνήσουν αρνούμενοι. Όλες οι πλευρές, που δεν είναι μόνο δύο. Είναι το πιθανότερο.

   • Ισόνομος Πολίτης on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 11:20

   Μα πως σκέφτεται έτσι αυτός ο αρθρογράφος:
   «Δανειστές-εκβιαστές»,
   Λες και μας πιάσανε από το λαιμό και μας απείλησαν τότε λέγοντάς μας:
   «Η δανείζεστε ή σας κόβουμε το λαρύγγι».
   (Η Αριστερά στο σύνολό της αντιπροσωπεύει την περηφάνεια του «έθνους των εργαζομένων»)..
   Ποιων εργαζομένων βρε άνθρωπε?
   1,4 εκατομμύρια είναι άνεργοι και αρκετοί από τους λοιπούς υποτιθέμενα «ενεργούς» περνάνε κάθε μέρα τα σύνορα της Αλβανίας και της Βουλγαρίας για ένα γλίσχρο μεροκάματο.
   Ποιες «απειλές – προτάσεις» εκτοξεύεις εσύ «επαναστάτη των ανέμων»:
   Με ποια προσόντα?
   Με ποιες δυνατότητες?
   Έχουν εξασφαλίσει εκείνοι οι «αντίπερα» σου τα νώτα τους στην παρούσα φάση και ανά πάσα στιγμή, μπορούν να μας «δείξουνε την πόρτα».
   Σε κάμποσους μήνες δεν αποκλείεται να γεμίσει το Σύνταγμα «κοψοχέρηδες» αν τώρα οι «εκλεκτοί» τους το παίξουν «ήρωες» και κανείς μετά δεν ξέρει το τι μπορεί να επακολουθήσει.
   Η αγωνία των εχέφρονων πολιτών είναι να πρυτανεύσει η λογική, ο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ και η ακριβής εκτίμηση του ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ των δυνάμεων..
   Να παλέψουν, να διεκδικήσουν, αλλά να γνωρίζουν καλά μέχρι που τους καλύπτει το πάπλωμα..
   Υπάρχουν Λαοί που»έχυσαν αίμα» για τα μεγάλα δίκια τους και στο τέλος, τα έχασαν ΟΛΑ, γιατί υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες και τις αντοχές τους…..
   REAL politik λοιπόν….

   • Astrexas on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 11:53

   Ουτε αυτο δεν θα της επιτρεψουν

  • nick on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 08:07

  σύντροφοι παίξτε τον σούπερμαν όσο θέλετε, κάντε τον καραγκιόζη όσο θέλετε, όταν έρθει όμως η κρίσιμη ώρα που πρέπει να διαλέξεις με ποιον θα πας και ποιον θ αφήσεις κι αποφασίσετε να μην κάνετε κολοτούμπα αλλά να μας οδηγήσετε στην καταστροφή και την εξαθλίωση ζηλεύοντας την δόξα του Μαδούρο,δεν θα προλάβετε ούτε τον θόρυβο του ελικοπτέρου ν ακούσετε

  και πως ακριβώς είναι οι επενδύσεις τύπου συριζα που δεν θα προλαβαίνουμε τα τσουβάλια με τα ρούβλια και τα γιεν σ ενα πλέον κατεστραμμένο κράτος αφού θέλουν να διώξουν κι αυτές που ήδη υπάρχουν

  • Astrexas on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 11:52

  Υπαρχουν δυο σημαντικοι πυλωνες που οσο ο συριζα δεν επενδυει ωστε να στηριξει αυτους..η ελπιδα που εφερε η κυβερνηση της μερα με την ημερα θα εξανεμιζεται….
  1.ισχυρο κρατος
  2.και κρατος δικαιου.

  ως τωρα μονο η Κωνσταντοπουλου εδειξε οτι «δουλευει»προς αυτην την κατευθηνση…Οι υπολοιποι ειναι εκτος τοπου και χρονου.

   • Ισόνομος Πολίτης on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 12:39

   Ναι Αστρέχας.
   Στο εσωτερικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ας δείξει μια πυγμή και ας γίνει μία κυβέρνηση ενός » ΚΡΑΤΟΥΣ δικαίου» και ίσης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων.
   Έχουν πολλά, μα πάρα πολλά κακά στραβά και ανάποδα που έχουν να ασχοληθούν.
   Πολλά όπου πρέπει να ξεθεμελιωθούν και άλλα να διορθωθούν.
   Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε,
   Διαφθορά το κυριότερο και μεγαλύτερο!!!
   35-40 χιλιάδες καθίκια και καθικάκια, την «έχουν κάνει» για τα καλά έτσι στο άνετο, στο αδούλευτο και στην ανομία και την κοινωνική κοροϊδία.
   Και όταν ακροθιγώς τους ψιλο- υπαινίσσεσαι το τί και πως, σου απαντούν:
   Ο καθένας όπως τούρχονται τα πράγματα, όπως τα καταφέρει και ανάλογα με το «κουμάντο» που έκανε.
   Μερικοί το «παίζουν» τώρα και «αριστεροί» ή και….»ακραίοι αριστεροί» ακόμη και άλλοι, είναι «εθνοφύλακες» στη Χ.Α.. (τουλάχιστον αυτοί είναι πιο ειλικρινείς..)
   Ας πετύχουν μερικά πράγματα με την διαφθορά αλλάζοντας και το νόμο κάλυψης των 20 ετών της παραγραφής..
   Καμία παραγραφή,
   Σωστοί νέοι, ικανοί και δουλευταράδες χωρίς κολλήματα και νομικίστικες τρικλοποδιές, (φθάνοντας μέχρι και 4ου βαθμού συγγένειας), μπορούν να πετύχουν και να φέρουν πολλά από τα κλεμμένα….
   Αυτό θα είναι μια μεγάλη αριστερή επανάσταση και μια δίκαιη ισοκατανομή..

    • Astrexas on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 14:46

    ετσι ακριβως Ισονομε.

    • nick on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 16:51

    τωρα με αναγκάζετε ν σας θυμίσω οτι και τον αριστερό Αντρέα για περισσότερη δικαιοσύνη τον φέρατε, και το αποτέλεσμα ήταν η πιο διεφθαρμένη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας
    μόνο που το λέτε τώρα, γιατί τότε την περίοδο της διαφθοράς φωνάζατε ζήτω
    κάπως έτσι θα λειτουργήσετε και τώρα με το γνωστό αριστερό σύστημα που όταν σας βολεύει βαφτίζετε το ψάρι κρέας

     • Astrexas on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 17:57

     το βαφτιζω «επανιδρυση του κρατους»

      • nick on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 18:34

      τώρα η εσείς έχετε μνήμη μύγας ή προσπαθείτε να κοροϊδέψετε αυτούς που δεν γνωρίζουν το παρελθόν σας παριστάνοντας τις αθώες παρθένες
      μάλλον το πρώτο συμβαίνει γι αυτό με τόση χαρά επαναλαμβάνετε το ίδιο θέατρο

  • nick on 8 Φεβρουαρίου 2015 at 12:43

  έως τώρα χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, απο διερευνητικές ματιές και μόνο έχουμε τον εξής απολογισμό
  η κυβέρνηση κέρδισε μια γραβάτα και έχασε τη δυνατότητα να δανείζετε η χώρα φθηνά απο την ΕΚΤ, πουλάει λεονταρισμούς και έχει πλέον απέναντι όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ τελευταίως (τους έμεινε η χαρά μετά τις πρώτες δηλώσεις Ομπάμα)
  ένα πήρε ένα έχασε μην είμαστε κι αχάριστοι αλλά όπως λέει κι ο Καζάκης άμα έχεις υπουργό που φοράει λαχούρι σε στυλ Μάγκα τι να περιμένει αυτός ο τόπος

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: