Η αδιαλλαξία Σόιμπλε απειλή για την ευρωπη

 Σόιμπλε : Αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά

ImageHandler.ashxΔεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από μένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών – Είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της
«Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη Σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη.

Mάλιστα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Υπογράμμισε, δε, ότι «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα» -σε αντίθεση, δηλαδή, με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητά η Αθήνα.

«Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη.

«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς θέλει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε ακόμη.

«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά, αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη Σόιμπλε.

Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από μένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα, αυτό συνέβη το 1953».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας απέναντι στις απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει.

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, έπειτα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, η Μαριάνε Κοτέ, είπε πως «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», ενώ αναφορικά με τη συμφωνία-γέφυρα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε το «κατάλληλο μέρος» για να συζητηθεί το θέμα αυτό είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυρία Κοτέ ανέφερε ακόμη ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της, ενώ επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει


Αρέσει σε %d bloggers: