Μολις 4% αναπτυχθηκε η Ελλαδα στα 16 χρόνια του ευρώ

Euro-Crisis-GDP
Ο  Πίνακας του ΟΟΣΑ δείχνει πόσο  αναπτύχθηκε ο  νότος της ευρωπης στα 16 χρόνια του ευρώ. Σε λίγο καιρό θα μιλάμε για μια χαμένη 20ετία


13 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 02:34

  Μόνο που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ το 2001, και όχι το 1999 που μπήκαν οι υπόλοιποι, οπότε όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε 4% από την είσοδό της, αλλά μειωθηκε και γύρω στο 5% …..

  • Ισόνομος πολίτης on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 11:07

  Καίριο ερώτημα πρώτο:
  Φταίει το € ή το κακό το ριζικό της Ελλάδας
  Καίριο ερώτημα δεύτερο:
  Ξέρεις καμία χώρα «από τις απ΄ έξω» που να μη θέλει να μπει στο €?
  Καίριο ερώτημα τρίτο:
  Αν η Ελλάδα ήτανε έξω από το €, με πόσο τοις εκατό θα κατέρρεε?

   • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 13:48

   Η Ελλάδα με την είσοδό της στο ευρώ μετέτρεψε το παραγωγικό της μοντέλο σε τραπεζικό, το οποίο χρηματοδοτούσε την παραγωγή στις βαλκανικές και άλλες πρώην ανατολικές χώρες. Χρηματοδοτούσε ακόμα και τη μεταφορά παραγωγικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα στα Βαλκάνια!!!
   Έτσι, όταν έσκασε η μεγάλη παγκόσμια τραπεζική κρίση, βρέθηκε ταυτόχρονα χωρίς παραγωγή και χωρίς τράπεζες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ευρώ, χωρίς μίζερη εσωστρέφεια και διαρκές αυτομαστίγωμα.

  • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 13:41

  Κρούγκμαν: «Και όμως η Ελλάδα έχει γίνει ήδη Βαϊμάρη» (σε απόδοση στα ελληνικά)

  • Ισόνομος Πολίτης on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 19:12

  Ποιό παραγωγικό μοντέλο με 70% παροχή υπηρεσιών και μόνο?

   • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 20:35

   Οι υπηρεσίες στην Ελλάδα ήταν πάντα ψηλά λόγω τουρισμού και ναυτιλίας. Η εικόνα, όμως, βρίσκεται εδώ. Το άλμα των υπηρεσιών το 2001-2002 είναι ξεκάθαρο και είναι η διόγκωση του τραπεζικού κλάδου, που στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2008 έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Στα ίδια χρόνια υπήρξε συνεχής πτώση της συμμετοχής της βιομηχανικής παραγωγής.
   Και φυσικά, όλο αυτό ήταν απόλυτα εμπορικά λογικό και επόμενο, από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση σε πολύ φτηνό δανεισμό (αγορά χρήματος), που μπορούσαν να το πουλούν πανάκριβα στις βαλκανικές αγορές.
   Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που της έδωσε το ευρώ, μέχρι τη στιγμή που το πλεονέκτημα αυτό κατέρρευσε βιαίως. αρχικά με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και ολοκληρωτικά με την επιλογή εξόδου από τις αγορές κρατικού χρέους το 2010.
   Τότε ακριβώς ήταν που κατάλαβε ότι είχε μείνει «ξεβράκωτη» ….

    • Ισόνομος Πολίτης on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 22:03

    Αν η Ελλάδα με τις βασικές της υποδομές στήριξης, παρέμεινε στο εθνικό της νόμισμα τη δραχμή, θα γινότανε τότε εύκολα παιχνίδι στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων και η οικονομική της δυστυχία (ιδιαίτερα μετά το 2008) θα έτρεχε με….. τα χίλια.
    Ενταγμένοι στο αποθεματικό νόμισμα που είναι το € και τραβήξαμε όσα τραβήξαμε, σκεφτείτε τη θέση μας εκτός του €..
    Θα πήγαινες στο S.M για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά με μάτσα «χιλιάρικά» και θα γύριζες στο σπίτι σου «ρέστος και ταπί…»
    Η θα ξενυχτούσες στους φούρνους και τα S.M για να αγοράσεις με…… χθεσινές τιμές.
    Τα είδατε άλλωστε στη Σερβία και στις άλλες βαλκανικές χώρες (όσοι τυχόν τα παρακολουθείτε)
    Πριν από την καθιέρωση του € ήτανε το ECU (άυλη ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα), που κρατούσε την ισοτιμία της δραχμής στο (+/-) 5% και είχαμε τότε την «σκληρή δραχμή» με κάποια συγκράτηση των τιμών και το επακόλουθο ελεγχόμενο πληθωρισμό.
    Μετά από τη καθιέρωση του €, το ECU καταργήθηκε και έπρεπε να σταθούμε μόνοι στα πόδια μας…
    Αυτό βέβαια δεν γινότανε για πολλούς και διάφορους λόγους που για να αναλυθούν και να επεξηγηθούν εδώ χρειάζονται πολλές σελίδες…

     • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 22:36

     Δεν είδα κάτι τέτοιο να συμβαίνει το 2008 στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δεν είναι στο ευρώ. Αυτό συνέβη στον «αδύναμο κρίκο» του ευρώ, γιατί ήταν μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διασωθούν οι «μπατηρημένες τότε» ευρωπαϊκές τράπεζες – κερδοσκόποι με χρήμα των φορολογουμένων τους, μέσω των αδύναμων κρατών του ευρώ. Όταν, όμως, χόντρυναν το παιχνίδι με Ισπανία και Ιταλία, αναγκάστηκε να κινητοποιηθεί η ΕΚΤ για να το σταματήσει. Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά τα παραδέχτηκε και ο Όλι Ρεν φεύγοντας από το πόστο του Επιτρόπου.

  • Ισόνομος Πολίτης on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 22:49

  Υποθετικά μίλησα για μια δραχμοβίωτη Ελλάδα με κάποιο επίπεδο τότε…
  Καμια σύγκριση σχέση βέβαια με τις «ευρωπαίες» την Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία (των 200 € το μήνα και μάλιστα σε υψηλόβαθμους)
  Είχαμε πετύχει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια τότε και βρισκόμασταν ( συγκριτικά) σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο…
  Να μην συγκρινόμαστε προς Θεού φυσικά με την Σουηδία και την Δανία…

   • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 22:57

   Ξαναλέω ότι η Ελλάδα στη δεκαετία του 2000 καταχράστηκε το μόνο πλεονέκτημα που της παρείχε το ευρώ – το φτηνό δανεισμό. Το χρησιμοποίησε για να ξεριζώσει ακόμα και την ίδια της την παραγωγή, σα να μην της έφτανε ο αυτοματισμός των ακριβών νομισματικών ισοτιμιών του ευρώ. Δε χρειαζόταν να μπει σ’ αυτή την οικονομική χίμαιρα.

    • Ισόνομος Πολίτης on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 23:03

    Σε αυτό είμαι σύμφωνος και το έχω αναφέρει αρκετές φορές εδώ μέσα…(ιδιαίτερα για την υπερβολική οικοδομική δραστηριότητα και την άστοχή έως ηλίθια κερδοσκοπία στην αστική γή- οικόπεδα κλπ)

     • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 23:13

     Το χειρότερο δεν ήταν η οικοδομική δραστηριότητα (σε προηγούμενο σύνδεσμο θα δεις ότι παρέμεινε σταθερή από το 1999 μέχρι το 2008). Το χειρότερο όλων ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν χαμηλότοκα δάνεια σε Έλληνες επιχειρηματίες για να κλείσουν το εργοστάσιό τους στην Ελλάδα και να το μεταφέρουν στη Βουλγαρία, ή άλλού.

   • RYaN on 16 Φεβρουαρίου 2015 at 23:11

   H σωστή αξιολόγηση γίνεται με την αγοραστική δύναμη, Ενδεικτικά μπορεί κανείς να δει εδώ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: