Ζητάμε παράταση, άλλα έγινε κατανοητό ότι πρέπει να φύγουμε

Όλα πλέον είναι ολοκάθαρα εμπρός μας και όλοι ξέρουν την αλήθεια. Είτε θα είμαστε μια ζωή δούλοι στο ευρώ είτε ελεύθεροι και μονοί μας.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα εξάμηνη παράταση της συμφωνίας της δάνειο της ευρωζώνης την Πέμπτη, καθώς αγωνίζεται να αποφύγει να ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες και να ξεπεράσει την αντίσταση από τους δύσπιστους εταίρους με επικεφαλής τη Γερμανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Με το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ / ΔΝΤ να λήγουν σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση του αριστερου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χρειάζεται επειγόντως να εξασφαλίσει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει τη χώρα ζωντανή πέρα ​​από τα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζήτησε παράταση για την λεγόμενη «κύρια συμφωνία χρηματοδοτικής διευκόλυνσης» με τη ευρωζώνη, είπε ο αξιωματούχος στο Reuters. Ωστόσο, η Ελλάδα λέει ότι οι όροι διαφέρουν από αυτούς που υπάρχουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις της διάσωσης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την είδηση, τουϊτάροντας . “Ελήφθη ελληνικό αίτημα για παράταση έξι μηνών».Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αίτηση αναπτέρωσε τις ελπίδες για ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ που επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να συμμορφωθεί με όλους τους όρους διάσωσης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα για να συζητήσουν το ελληνικό αίτημα. Αν μεινουν ικανοποιημένοι, τότε οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για να κλεισουν τη συμφωνία, λενε πηγές της ευρωζώνης.

Η διατύπωση που επιλέχτηκε θα μπορούσε να βοηθήσει να ικανοποιηθούν τουλάχιστον ορισμένες από τις ανησυχίες που έχουν εμποδίσει τη μέχρι συμφωνίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, και επιτρέπει στην Αθήνα να αποφύγει να πει ότι επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί, ενώ οι πιστωτές μπορούν να αποφύγουν την αποδοχή μιας «δανειακής σύμβασης» χωρίς όρους.

Ωστόσο, κρίσιμες λεπτομέρειες απομένουν να διευκρινιστούν για τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.


Αρέσει σε %d bloggers: