Πολ Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα τα πήγε καλά, κέρδισε χρόνο για τη μεγάλη μάχη»

Πολ Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα τα πήγε καλά, κέρδισε χρόνο για τη μεγάλη μάχη»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα τα πήγε καλά», στο μπλογκ του στους New York Times, εκτιμά ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η χώρα βγήκε κερδισμένη καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο για την μεγάλη μάχη που θα πρέπει να δώσει σε 4 μήνες.

«Τώρα που καταλάγιασε λίγο η σκόνη, μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα τη συμφωνία -εάν πρόκειται πράγματι για μία συμφωνία που θα τη σώσει αύριο, κάτι που ορισμένοι αμφισβητούν. Και γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον προς το παρόν», αναφέρει ο

Κρούγκμαν στο άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάιμς.

«Η βασική ενέργεια, πάντα, συμπεριλαμβάνει το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Το ερώτημα αυτές τις λίγες ημέρες ήταν αν οι Έλληνες μπορούν να εξαναγκαστούν σε μία συμφωνία για πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή να εξωθηθούν σε μία νέα κρίση», σημειώνει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, ο Κρούγκμαν επισημαίνει ότι τώρα η Ελλάδα απέφυγε μία πιστωτική κρίση και το χειρότερο να κλείσει η ΕΚΤ τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιτύχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πώς θα το κάνει. Αλλά τίποτα από όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση σε αυτό τον μελλοντικό γύρο. Ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Η Ελλάδα θα πει όχι, δεν έχει. Και μετά τι θα γίνει; Πριν από κάποια χρόνια, όταν πολλοί στην Ευρώπη πίστευαν στη λιτότητα, η Ελλάδα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει μεγαλύτερα αντίποινα μόνο από τη διατύπωση. Όχι όμως τώρα. Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει χαλαρότερους όρους για φέτος και να πάρει βαθιά ανάσα για να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μάχη που θα έρθει σε τέσσερις μήνες. «Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», καταλήγει.


Αρέσει σε %d bloggers: