Ψηφίστηκε η εξεταστική για τα μνημόνια

vouli-dei-kentrinews-702x336 Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

«Ναι» στην πρόταση είπαν τα κόμματα της κυβέρνησης, ενώ την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ απουσίαζε η ΧΑ.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από δεκαεπτά μέλη με εκπροσώπηση κατ” αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Οι εργασίες της θα διαρκέσουν έξι μήνες.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν με αφορμή πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σε ξένο ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι».
Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, παρότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ακόμα ο κ Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε», αλλά «για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα».
Ο κ Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διημείφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011.
Πηγή: skai.gr


Αρέσει σε %d bloggers: