Πολ Κρούγκμαν: Ελπίζω ότι ο Σόϊμπλε δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης

 Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, αλλά χωρίς την πολιτική λιτότητας, τάχθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πόλ Κρούγκμαν σε ομιλία του  στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα.

Ο κ. Κρούγκμαν  άσκησε, παράλληλα , δριμεία κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος έδωσε διάλεξη με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Σύμφωνα με το vima.gr ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Χαρακτήρισε μάλιστα «καταστροφή» τον χαμηλό ευρω-πληθωρισμό και μίλησε για περαιτέρω τραπεζική ένωση και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.

Ο κ. Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Είπε επίσης πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001.

Ως βασικό θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, ο κ. Κρούγκμαν, διαπιστώνει την ανταγωνιστικότητα: «Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».

Η Ελλάδα -όπως είπε- είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι -λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης- αρκεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επιπλέον, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να ανατραπούν τα όσα έγιναν την τελευταία πενταετία, καθώς βοήθησαν ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα, έκανε λόγο για τεράστιες αλλαγές που θα ήταν αδιανότητες σε άλλες χώρες και οι οποίες οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν θα πρέπει και να ζητά επιπλέον χρήματα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η ΕΕ είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Τον Πολ Κρούγκμαν προλόγισε ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

 
πηγη


2 Σχόλια

  • nick on 18 Απριλίου 2015 at 07:11

  είπε επίσεις πως αν βγούμε απο το ευρώ μας περιμένει κόλαση
  …Ο διακεκριμένος Νομπελίστας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», απάντησε ότι η χώρα «θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία».

  «Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία» παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «κόλαση».

  Περιγράφοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο «bank run», ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.

  «Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι»…..

  • ELIAS.K on 18 Απριλίου 2015 at 14:26

  Ας ελπίσουμε να σταματήσει το παιχνιδάκι αυτό που παίζεται. Να βγει η κυβέρνηση και εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν 2 ενδεχόμενοι δρόμοι. Είτε παραμονή στο ευρώ με υπογραφή ενός νέου – έστω και οριακά καλύτερου μνημονίου. Είτε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και αποκατάσταση της ικανότητας της χώρας να αποφασίζει για τα οικονομικά της και τα του οίκου της. Ας βγει η κυβέρνηση να πει το δικό της mea culpa για όλα ερμαφρόδιτα και ανόητα υποστήριζε σχετικά με την παραμονή στο ευρώ αλλά χωρίς μνημονιακές υποχρεώσεις. Μετά δημοψήφισμα. Να αποφασίσει ο λαός και όχι οι Βαρουφάκηδες και λοιποί πρώην σύμβουλοι του ΓΑΠ.
  ΥΓ… Ο Σόιμπλε εκφράζει τις απόψεις της Γερμανικής κυβέρνησης. Ας σταματήσουμε πια τους στουθοκαμιλισμού.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: