Ξαφνικός καημός της ΕΚΤ για το τρόπο που θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Έντρομη  η ΕΚΤ που βλέπει   ξήλωμα του πουλόβερ και ότι θα φάει κανόνι αν δεν απελευθερωθούν οι δόσεις. Εγχώριοι Μνημονιακοι προσπαθούν να προκαλέσουν ξανά αναταραχή

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ σπερμολογούν στο Reuters με στόχο να πιέσουν την Ελλάδα. Το «σενάριο» της ΕΚΤ για πληρωμές με μεταχρονολογημένα ομόλογα  το οποίο διαψεύδει η Αθήνα έρχεται ως απάντηση στην δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν θα πληρωθούν οι πιστωτές

Ειδικότερα:

«Δεν βλέπουμε πρόοδο», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή της ΕΚΤ με γνώση του ζητήματος και συμπλήρωσε: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξετάσει σενάριο στο οποίο τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας και ξεκινά να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους με IOUs, δημιουργώντας ένα δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση της σχετικής άσκησης.

Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και εντείνονται οι ανησυχίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι θέλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην το κάνει, σε μια εργασία που έχει αναλάβει το τμήμα της τράπεζας που εξετάζει «αντίξοα» σενάρια.

Μια ελληνική στάση πληρωμών θα αναγκάσει υποτίθεται την ΕΚΤ να δράσει και πιθανότατα να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).  Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ΙΟUs για να μην χρησιμοποιήσει ευρώ.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Οπότε πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση του ζητήματος. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η κεντρική τράπεζα δεν εμπλέκεται σε εικασίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα».

Όπως ήταν φυσικό διαψεύδει η Αθήνα

Το δημοσίευμα του Reuters πάντως, διαψεύστηκε άμεσα από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.


Αρέσει σε %d bloggers: