Διορθώστε την αδικία στους 1990-92*

90852365Από τον Ανέστη Τσουκαράκη
Αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ), Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
Φαίνεται ότι ο χρόνος κυλάει δραματικά, ασφυκτικά και βασανιστικά, και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν με μικρές ασήμαντες παρεμβάσεις διαιωνίζονται και μεταφέρονται «από τον Αννα στον Καϊάφα» με… ρητορικές ενέργειες που δεν παράγουν κανέναν απολύτως αποτέλεσμα.

Ο λόγος γίνεται για τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας που κατετάγησαν τα έτη 1990-1992, τη βίαιη αποκοπή τους από το καθεστώς των «παλαιών» ασφαλισμένων και την εν μιά νυκτί προσαρμογή τους, φορτώνοντάς τους επιπλέον 10 έτη, στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που καθιέρωσε ο νέος Νόμος 3865/2010. Και ας σημειωθεί εδώ ότι αυτό συνέβη μόνο στους εν λόγω εργαζομένους (στρατιωτικούς και υπηρετούντες στα Σ.Α.) και όχι στους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, οι οποίοι μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται (οι του 1990-1992) ως «παλαιοί» ασφαλισμένοι (ακόμη και από το ΙΚΑ).

Από τη θέσπιση και εφαρμογή του ανωτέρω νέου νόμου, το έτος 2010 μέχρι και σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ανέδειξε την αδικία που δημιουργήθηκε στους υπόψη συναδέλφους μας, και ζήτησε από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την άμεση παρέμβασή τους και τη θεραπεία της. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε πλήρης κώφωση και επικράτησε η ρητορική τού στιλ «άσε να περάσει ο χρόνος, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αμέσως κάτι που φτιάξαμε τώρα», και, ιδίως το 2013 και 2014, «δεν μας αφήνει η τρόικα».

Προφανώς η υπόψη επιχειρηματολογία λειτούργησε ως άλλοθι της αδυναμίας των πολιτικών να θεραπεύσουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία κάποιων. Και ενώ προεκλογικά έγιναν κάποιες επικοινωνιακές κινήσεις επίλυσης του προβλήματος, εντούτοις το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο και τροφή πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα ίδια τα στελέχη να βρίσκονται εγκλωβισμένα.

Η ΠΟΕΣ διατηρεί ψηλά στη διεκδικητική ατζέντα της το εν λόγω θέμα και ευελπιστεί ότι η νέα, φρέσκια και φερόμενη ως ανατρεπτική (με την έννοια της διαφορετικής πολιτικής διαχείρισης των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων) πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιλύσει σύντομα (με την ελπίδα μέσα στο 2015, που συμπληρώνονται τα απαιτούμενα ώριμα συνταξιοδοτικά έτη) το ζήτημα που προέκυψε, υλοποιώντας τις όποιες προεκλογικές και ιδεολογικές δεσμεύσεις της.

Η ΠΟΕΣ θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και, μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος προσαρμογής, θα μπορεί (δικαιούται, άλλωστε) να ασκήσει κριτική, και μάλιστα αυστηρή, σε όποιον δεν αποδεσμεύεται από δεσμά που ίσως βρίσκονται στο παρασκήνιο.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17/04/2015 – Σ.Λ.)

*Για το Θέμα των 1990-92 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί Δέσμευση για λύση του ασφαλιστικού 1990-92 από τον ΣΥΡΙΖΑ


Αρέσει σε %d bloggers: