Για την έκδοση repos τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου –

 Κυβερνηση: «Δεν αγγίζουμε τα ασφαλιστικά Ταμεία»

Διευκρινήσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, έδωσαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους

διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

πηγή


2 Σχόλια

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Απριλίου 2015 at 09:22

  Τι το περίεργο?
  Η κάλυψη των κρατικών συμβατικών υποχρεώσεων πρέπει να γίνεται κανονικά όπως συνήθως συμβαίνει και με όλες τις προηγμένες χώρες στον κόσμο.
  Όλες οι χώρες έχουν συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από δανεισμό.
  Έχουν όμως την δυνατότητα να κάνουν rolling over όταν αδυνατούν να τις καλύπτουν με ίδια χρηματικά διαθέσιμα.
  Η διαφορά τους με εμάς είναι τα υψηλά διαχρονικά ελλείμματα των προϋπολογισμών, που τελικά από το 2010 και δώθε μας πετάξανε έξω από τις «αγορές.»
  Ήρθαν τώρα οι συριζαΑΝΕλήτες «ήρωες πατριώτες» να δώσουνε τη «μάχη» για παροχές στους πολίτες από χρήματα που δεν έχουν και αθετώντας έτσι τα διεθνή συμπεφωνημένα…
  Απλά πράγματα:
  Έχεις μαχαίρι, τρως πεπόνι..
  Δεν έχεις?
  Ψάχνεις να βρεις τρόπο να γευτείς έστω και λίγο…
  Τσαμπουκάδες του κώ……..τα εννιάμερα… δεν χωράνε πλέον..
  Δεν μπορείς να παίζεις με την φωτιά…….και μετά να ψάχνεις το ελικόπτερο……. για να την κοπανήσεις…
  Αστείοι άνθρωποι, ανεπαρκείς και απαίδευτοι (πλην 3 – 4 το πολύ εξαιρέσεων)…
  Αλίμονό μας πες…..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: