FT: Η εμμονή σε μυθοπλασίες εμποδίζει τη συμφωνία για την Ελλάδα

martin_wolf11

Martin Wolf

Η ελληνική περιπέτεια θα έχει άσχημη κατάληξη αν τα εμπλεκόμενα μέρη παραμείνουν προσκολλημένα σε λανθασμένες αντιλήψεις. Η σκληρή πραγματικότητα, οι ευθύνες των δανειστών και τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό έπος συνεχίζεται. Δεν θα έχει ευχάριστο τέλος αν οι άνθρωποι που εμπλέκονται δεν αναγνωρίσουν πως είναι προσκολλημένοι σε μύθους. Παρουσιάζω έξι από αυτούς, κάθε ένας εκ των οποίων δημιουργεί διανοητικά και συναισθηματικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Μια ελληνική έξοδος θα βοηθούσε την ευρωζώνη

«Θα με απαλλάξει κάποιος από αυτόν τον απείθαρχο παπά;». Αυτό είναι το ερώτημα που υποτίθεται πως έκανε ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ για τον αρχιεπίσκοπο Τόμας Μπέκετ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να σκέφτεται το ίδιο για τους Έλληνες εταίρους του.

Για τον Βρετανό βασιλιά, ωστόσο, η εκπλήρωση της επιθυμίας του ήταν καταστροφή. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει. Ναι, αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να υποστεί ολέθριες συνέπειες, οι λαϊκιστικές καμπάνιες στις άλλες χώρες θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικές. Αλλά η συμμετοχή στο ευρώ θα σταματούσε να είναι μη αναστρέψιμη. Κάθε κρίση θα προκαλούσε αποσταθεροποιητικές αντιδράσεις.

31e52fe8-b595-4c67-b941-4526d53ba0ad.img

Μια ελληνική έξοδος θα βοηθούσε την Ελλάδα

Πολλοί πιστεύουν ότι μια νέα αδύναμη δραχμή θα προσέφερε ένα ανώδυνο μονοπάτι προς την ευημερία. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για μια οικονομία που μπορεί εύκολα να αυξήσει την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει. Και οι άμεσες συνέπειες θα περιλάμβαναν συναλλαγματικούς ελέγχους, χρεοκοπίες, πάγωμα των ξένων πιστώσεων και νέο γύρο πολιτικής αναταραχής. Το σταθερό νόμισμα έχει μια αξία, ειδικά σε μια χώρα με προβληματική διακυβέρνηση. Η εγκατάλειψή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος.

Φταίει η Ελλάδα

Κανείς δεν εξαναγκάστηκε να προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα. Αρχικά, οι ιδιώτες δανειστές ήταν πολύ ικανοποιημένοι που τη δάνειζαν με τους ίδιους περίπου όρους με τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο η φύση της πολιτικής στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται εύστοχα στον 13ο Άθλο του Ηρακλή του Γιάννη Παλαιολόγου, δεν αποτελεί κάποιο άγνωστο μυστικό.

Τότε, το 2010, έγινε ξεκάθαρο πως τα χρήματα δεν θα αποπληρώνονταν. Αντί να συμφωνήσουν στη διαγραφή χρέους που ήταν αναγκαία, οι κυβερνήσεις (και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αποφάσισαν να διασώσουν τους ιδιώτες πιστωτές μέσω της αναχρηματοδότησής της.

Οπότε ξεκίνησε το παιχνίδι του «προσποιήσου και επέκτεινε» (extend and pretend). Οι ηλίθιοι δανειστές χάνουν χρήματα. Έτσι συνέβαινε πάντοτε. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα

ed57ad8a-e935-11e4-b7e8-00144feab7de.imgΗ Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσαρμογή της δημοσιονομικής και της εξωτερικής της θέσης. Μεταξύ του 2009 και του 2014, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο συρρικνώθηκε κατά 12% του ΑΕΠ, το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 20% του ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 12% του ΑΕΠ.

Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του τελευταίου του 2013, οι πραγματικές δαπάνες στην ελληνική οικονομία υποχώρησαν 35% και το ΑΕΠ κατά 27%, ενώ η ανεργία έφτασε στο 28%.

Πρόκειται για τεράστιες προσαρμογές. Πράγματι, μία από τις τραγωδίες του αδιεξόδου όσον αφορά τις συνθήκες για την παροχή στήριξης είναι ότι η προσαρμογή έγινε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπρόσθετους πόρους.

Οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν

Ο μύθος αυτός απορρέει εν μέρει από την άρνηση να αναγνωριστούν τα μη ανακτήσιμα κόστη. Ο βλαβερός δανεισμός και το τέλος του δανεισμού αυτού ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσον οι Έλληνες θα αφιερώσουν τις επόμενες δεκαετίες προσπαθώντας να αποπληρώσουν βουνά από δάνεια που δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ.

ef775994-e935-11e4-b7e8-00144feab7de.imgΤο γεγονός ότι το χρέος έχει διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ παρά την αναδιάρθρωση καθιστά την κατάσταση πολύ χειρότερη. Η συγχώρεση είναι αναπόφευκτη. Πράγματι, έκθεση του Center for Economic Policy Research σημειώνει πως το χρέος είναι μεγάλο σε όλη την ευρωζώνη, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Η χρεοκοπία συνεπάγεται και Grexit

Ένας έκτος μύθος είναι πως αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, θα αναγκαζόταν να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη. Είναι πιθανό, αν η ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπούσε, οι ελληνικές τράπεζες να μη θεωρούνταν ικανές να λάβουν στήριξη από τον ELA. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να επιβάλουν φραγή στις αναλήψεις καταθέσεων. Μπορεί επίσης να σημειωνόταν παύση πληρωμών. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα είχε μεγαλύτερη δικαιοδοσία να σταματήσει να λειτουργεί ως δανειστής έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες από αυτήν που θα είχε η Fed για να σταματήσει να δανείζει τις τράπεζες του Ντιτρόιτ όταν χρεοκόπησε η Πολιτεία.

Αλλά υπάρχει μία διαφορά. Καμία αμερικάνικη τράπεζα δεν ήταν τόσο εκτεθειμένη στο Ντιτρόιτ ώστε να καταρρεύσει από τη χρεοκοπία του. Στην ευρωζώνη, όμως, η οποία έχει 19 διαφορετικές τραπεζικές αγορές, μία για κάθε μέλος, με το κράτος να έχει μεγάλη παρουσία σε όλες, η χρεοκοπία από μια εθνική κυβέρνηση θα οδηγούσε στην κατάρρευση τις τράπεζες.

eafe14a2-e935-11e4-b7e8-00144feab7de.imgΗ ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να δανείζει σε τράπεζες που είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι φερέγγυες. Το ερώτημα είναι πώς θα έπρεπε να αντιδράσει. Ίσως να ήταν εφικτό να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία με περιορισμένη λειτουργία των τραπεζών της. Η στερημένη από ρευστότητα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πληρωμές με υποσχετικούς τίτλους (IOU) που θα αποδεχόταν σε πληρωμές υποχρεώσεων προς αυτήν. Αν και ανεπιθύμητο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Η διάλυση των μύθων δεν θα δώσει μια ικανοποιητική λύση. Όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή. Μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τη μόνιμη μείωση του βάρους του χρέους μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και πολιτεία θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Παλαιολόγος δείχνει πως η Ελλάδα περισσότερο έχει αναπτυξιακό πρόβλημα (development) παρά έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αλλά μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποδώσει μόνο αν δεσμευόταν σε αυτήν.

Ένας έβδομος μύθος -ίσως ο πιο επικίνδυνος από όλους- είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί υπό πίεση φέρνουν αποτελέσματα. Πολύ σπάνια.

Αν μια τέτοια συμφωνία δεν επιτευχθεί, το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα της χρεοκοπίας και να αφήσουν την Ελλάδα να αποφασίσει τι να κάνει. Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα κακό αποτέλεσμα. Αλλά ποιος είναι βέβαιος σήμερα ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο καλύτερο;

ft.com via euro2day.gr

26 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Astrexas on 23 Απριλίου 2015 at 17:54

  Ένας έβδομος μύθος -ίσως ο πιο επικίνδυνος από όλους- είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί υπό πίεση φέρνουν αποτελέσματα. Πολύ σπάνια.
  …………………………………………………………
  Και στην περιπτωση μας με κυβερνηση συριζανελ ειναι αδυνατον να φερουν αποτελεσματα.
  Ακομα και αν τα βρουν… εχει χαθει με ευθυνη του συριζα και η τελευταια ελπιδα για αμεση ανακαμψη.

  • RYaN on 23 Απριλίου 2015 at 20:50

  Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαπραγμάτευση με κύριο αίτημα τη διάσωση της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Οι εταίροι έχουν σοκαριστεί. Ξαφνικά ανατρέπεται το πλάνο που είχαν στήσει για την Ελλάδα πριν από μία 5ετία 🙂

   • pap-net on 23 Απριλίου 2015 at 21:09
    Author

   Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαπραγμάτευση με κύριο αίτημα τη διάσωση της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Οι εταίροι έχουν σοκαριστεί.

   Τι πλανο είχαν; Γινε πιο σαφής παρακαλώ

    • RYaN on 23 Απριλίου 2015 at 21:49

    5 χρόνια το βασικό επιχείρημα ήταν ότι έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία η πτώση της εκάστοτε κυβέρνησης γιατί στην αρχή θα γινόταν επανάσταση (riots) και στη συνέχεια θα ερχόταν ο Σύριζα, η Χρυσή Αυγή, ο Τζέγκις Χαν, ο Ταμερλάνος και ο RYaN 🙂

    Το πλάνο το είχε μαρτυρήσει ο Κουκουλόπουλος!, σε βίντεο που έβαλα εδώ προχθές.

     • Astrexas on 23 Απριλίου 2015 at 22:21

     Να υποθεσουμε οτι η χρεοκοπια(ακομα δεν ηρθε) ηταν, ειναι προσχεδιασμενη…τι κερδος εχουν οι ευρωπαιοι,η, αυτοι που την σχεδιασαν??

     αφου μαζι με εμας θα χασουν και αυτοι….οι του συριζα βαροτφακης και σια υποστηριζουν οτι θα τους παρουμε μαζι στον ταφο οταν ερθει το μοιραιο!!!

      • RYaN on 23 Απριλίου 2015 at 23:19

      Γι’ αυτό μπήκαν τρεις (τρόικα). Για να προσπαθούν ο ένας να φορτώσει τη χασούρα στους άλλους. Ή τουλάχιστον να ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν 🙂

      Αντιγράφω από το άρθρο την άποψη του Martin Wolf:
      «Τότε, το 2010, έγινε ξεκάθαρο πως τα χρήματα δεν θα αποπληρώνονταν. Αντί να συμφωνήσουν στη διαγραφή χρέους που ήταν αναγκαία, οι κυβερνήσεις (και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αποφάσισαν να διασώσουν τους ιδιώτες πιστωτές μέσω της αναχρηματοδότησής της. Οπότε ξεκίνησε το παιχνίδι του «προσποιήσου και επέκτεινε» (extend and pretend). Οι ηλίθιοι δανειστές χάνουν χρήματα. Έτσι συνέβαινε πάντοτε. Αυτό ισχύει και σήμερα.»

      Το αρχικό μέρος του σχολίου διαψεύδει το «ηλίθιοι δανειστές» του Wolf. Δεν ήταν καθόλου ηλίθιοι. Απλά πίστευαν ότι κάπου στο μέλλον θα καταφέρει ο ένας να φορτώσει τη χασούρα στους άλλους δύο …

  • Astrexas on 24 Απριλίου 2015 at 00:02

  Ναι, αλλα με αυτην την λογικη (ποιος θα φορτωθει την χασουρα) δεν σχεδιασαν την χρεοκοπια… αλλα την προδικασαν !!!!

  το ερωτημα ειναι γιατι προδικασαν την χρεοκοπια???

   • Astrexas on 24 Απριλίου 2015 at 00:11

   και κατα ποσο ο δανειστης στο Αγγλικο δικαιο θα εχει χασουρα?

   • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 00:22

   Επιστημονικά και οικονομοτεχνικά αναπόφευκτη. Πού και πώς θα τη φορτώσουν δεν είχαν βρει.

   Αφού μοίρασαν όσα μπορούσαν στους ριψοκίνδυνους και αφελείς ιδιώτες πιστωτές – οι επιφυλακτικοί τα είχαν δώσει από την αρχή στην ΕΚΤ για 90% (SNP) – αφού φόρτωσαν όσα μπορούσαν στην ελληνική κοινωνία – ελπίζουν ότι όλο και κάτι υπάρχει ακόμα να φορτώσουν εκεί – έμεινε το πώς θα φορτώσουν το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας ο ένας στον άλλο. Θα παρατείνουν το πράγμα όσο πιστεύουν ότι μπορούν στο μέλλον να φορτώσουν τη χασούρα στους άλλους, πχ. το ΔΝΤ θα συνεχίσει να φωνάζει για κούρεμα, όταν το ίδιο θα έχει πληρωθεί (τώρα πληρώνεται και δε μιλάει), η ΕΚΤ θα συνεχίσει να θέλει να πληρώνεται τα ομόλογα στο ακέραιο λόγω Μάαστριχτ (λόγω Μάαστριχτ βεβαίως βεβαίως, αλλά πού είναι το Μάαστριχτ στο QE, οεο?) και το EFSF-ESM θα συνεχίσει να λέει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ευρώπη – πληρωμένο, όμως, ή απλήρωτο? – αυτό δεν το λέει 🙂 Τώρα περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα χωρίς λεφτά θα το αφήσει εντέλει απλήρωτο…

    • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 00:42

    Και ένα ακόμα:
    Ο Σαμαράς εξεδιώχθη όταν προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι των τριών και να καταστήσει την ΕΕ συνένοχη με την Ελλάδα στην εκδίωξη του ΔΝΤ. Απαράδεκτο για τις σχέσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Έπρεπε όλη την ευθύνη να την φορτωθεί η Ελλάδα από μόνη της ….

  • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 00:32

  Το αγγλικό δίκαιο είναι πολύ καλύτερο στο χρέος από (ας πούμε) το γαλλικό. Το χρέος αναπροσαρμόζεται στην αξία των εχεγγύων, χωρίς στη συνέχεια να συνοδεύει στο σύνολό του τον οφειλέτη εφ’ όρου ζωής. Αυτό ουδείς το έχει επισημάνει 🙂
  Πέραν αυτού, για αρκετούς νομικούς, το χρέος έχει συναφθεί σε ευρώ, που είναι το εθνικό νόμισμα της χώρας και όχι κάποιο άλλο ξένο νόμισμα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • Astrexas on 24 Απριλίου 2015 at 11:24

  Χασουρα δεν θα ειχαν σιγουρα εαν τα καταφερνε η Ελλαδα και γλυτωνε τον βομβαρδισμο των αγορων.Στο γεγονος οτι δεν τα καταφερε(εως τωρα (σικ))υπαρχουν εθυνες στις προηγουμενες κυβερνησεις εαν και η αληθεια ειναι οτι προσπαθησαν κατω απο αντιξοες συνθηκες (κυριως στο εσωτερικο μετωπο(πολλε εθυνες) που δεν καταλαβε οτι ο πολεμος τελειωσε το 2012(το καταλαβαινουν(?) σημερα αλλα ειναι αργα)…
  Το αγγλικο δικαιο ειναι οτι πρεπει για τους υδρογονανθρακες των οικοπεδων της ΑΟΖ που ειναι στα διεθνη υδατα και την ετημηγορια για κατασχεση θα την εχουν τα αγλικα δικαστηρια και οχι τα ελληνικα..αλλα αστο αυτο το θεμα.

  υγ.Ο σαμαρας προσπαθησε μεσα απο τα ψεμματα(καλα εκανε) να φτιαξει ψυχολογια στην αγορα και να προσπαθησει να λειτουργησει με επυνδυσεις και κατα συνεπεια και παραγωγηκα…αυτο που προσπαθουσε το καταστρεφαν ευκολα οι πολιτικοι του αντιπαλοι αφου ηταν εκ των πραγματων στον αερα.

  υγ.2.Η απεικονηση του γενικοτερου πλαισιου κατα την γνωμη μου εχει ως εξης.
  Απο τα μια τα αυτογονιμοποιημενα κεφαλαια που προσπαθουν να επιζησουν μεσα απο τις καταστροφες..οσο πιο πολλα χανουν οι αλλοι τοσο αυτα επιβιωνουν.
  Βρισκουν μποσκες οικονομιες (καλη ωρα η ελληνικη με επικεφαλη τους τσιπροβαρουφακηδες) και τις βομβαρδιζουν…ισοπεδωνουν ολολκηρες οικονομιες και χανοντε περιουσιες τσιισεκατομυριων.
  Η χασουρα των αλλων ειναι το κερδος το δικο τους,αφου εχουν καινουργιο χωρο να απλωθουν.
  Η αμυνα σε αυτην την περιπτωση ειναι η σταση του σαμαρα..οσο πιο πολυ στα μουλωχτα(εφοσον εισαι ευαλοτος) κινηθεις τοσο πιο πολλα γυναικοπαιδα και περιουσιες θα γλυτωσεις απο τον βομβαρδισμο.

  υγ.η ακινητη περιουσια οι καταθεσεις των Ελληνων εχεουν υποστει φοβερη χασουρα πολυ μεγαλυτερη απο το ιδιο το χρεος…και ακομα δεν εγινε ο κυριος βομβαρδισμος.

  υγ4 οι τσιπροβαρουφακηδες αντι να κανουν ανταρτικο βγαλαν τα γυναικοπαιδα στην πλατεια και περιμενουν απο τις αγορες να λειτουργησουν συναισθηματικα και να μην τα βομβαρδισουν

   • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 12:11

   – Οι αγορές του ελληνικού χρέους ήταν, κατά κύριο, λόγο οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η επίθεση εκδηλώθηκε το 2010, όταν τους προσφέρθηκε η δυνατότητα για ζεστό μετρητό των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αντί για αντικατάσταση χρεογράφων.

   – Το ελληνικό χρέος ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί από μία οικονομία σε βαθιά ύφεση. Αυτό το ήξεραν όλοι πολύ καλά από το 2010.

   – Όταν τελικά οι «θεσμοί» ανέλαβαν το χρέος δεν απάλλαξαν τη χώρα από το άγχος του αμφίβολου δανεισμού. Όχι πάνω από κάποιο όριο, που θα θεωρείτο μη επιτρεπτό, αλλά γενικά. Έπαιξαν τη χώρα στη βάση του όλα, ή τίποτα. Όταν, λοιπόν, ο 80-90% του χρέους δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στο χρέος μιας χώρας, γιατί φαίνεται περίεργο που οι αγορές του 10% πανικοβάλλονται?

   – Οι θεσμοί επιδόθηκαν σε μία σειρά εκβιασμών προς την Ελλάδα, που αποσκοπούσαν στο να μείνει ό ένας από τους τρεις απλήρωτος. Το timing των συμπεριφορών τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, το αποδεικνύει περίτρανα.

   – Τα εχέγγυα του αγγλικού δικαίου, νομικά, δεν είναι πράγματα που δεν υπήρχαν κατά τη σύναψη της σύμβασης (π.χ. ΑΟΖ). Έτσι μένει μόνο η ακίνητη περιουσία του δημοσίου με εκτίμηση αντικειμενικών αξιών του 2007 (περίπου 300 δισ.). Αν αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες κοντά στις τρέχουσες εμπορικές, δηλαδή κάτω από το 50% αυτών του 2007, τότε, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, όπως εφαρμόστηκε στις τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλ. σύμφωνα με τα ήδη δεδικασμένα, θα πρέπει να κουρευτεί αυτόματα και το συνολικό χρέος της χώρας κάτω από 50%.

  • Ισόνομος πολίτης on 24 Απριλίου 2015 at 11:51

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πόσες φορές πρέπει κανείς να επιμείνει στο να συζητιόνται τα θέματα αυτά μέσα στα πλαίσια των αρχών και των κανόνων της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
  Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, με «τερτίπια» και τα «λόγια των περικοκλάδων» που μπορεί κανείς να εφευρίσκει δεν κάνεις τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από το να παραπληροφορείς και να μπερδεύεις.
  Αν ότι διαβάζει κανείς θεωρούνται «οικονομικά» με πολιτικοκοινωνικές επιδράσεις, τότε εγώ βρίσκομαι αστροναύτης στο βαθύ διάστημα με κατεύθυνση τον πλανήτη Άρη….
  Ξεκάθαρα πράγματα:
  Η Ελλάδα εδώ και χρόνους πολλούς, κάλυπτε τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και τα ελλείμματα της στο Δημόσιο Τομέα με ΔΑΝΕΙΚΑ.
  Τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της από χρεολύσια και τόκους, τις αποπλήρωνε συνήθως με απανωτά rolling overs (ελάχιστα από ίδιους πόρους) με συνέπεια κάποια στιγμή (εκεί στις αρχές του 2010), αυτό να καταστεί αστρονομικά ασύμφορο από τις απρόσωπες «αγορές.»
  Έτσι προκειμένου να μην γίνει στάση πληρωμών και χρεοκοπία (που θα ισοδυναμούσε με πραγματική εθνική καταστροφή), αναγκάστηκε η χάρα να απλώσει το χέρι για βοήθεια προς….. πάσαν κατεύθυνση…
  Όλα τα υπόλοιπα σας είναι λίγο πολύ γνωστά…
  Το έχω γράψει χιλιάδες φορές, πως η πραγματική ανάκαμψη θα έλθει σε 15 με 20 χρόνια και μέχρι τότε, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προσαρμογές και συγκλήσεις με τα άλλα προηγμένα κράτη (κυρίως της €ζώνης) και το κυριότερο όλων:
  Όχι τσαμπουκάδες του κώλου και να κάνουμε την «πάπια», για να ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δανειζόμαστε….για την εθνική μας επιβίωση…
  Η μόνη μας λύση δυστυχώς!
  Το έχω γράψει εδώ και σε πάρα πολλά άλλα sites ότι η Ελλάδα δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ Αργεντινή.
  Η Αργεντινή έχει φυσικό πλούτο 20 φορές μεγαλύτερο από μας και το μόνο που της λείπει και υστερεί, είναι οι καλές και σύγχρονες πολιτικές αλλά και μια άλλη δικαιότερη κατανομή του πλούτου της.
  Εννοείται ότι μαζί με αυτά, είναι απαραίτητη για την Αργεντινή μια σύγχρονη οικονομικοδιοικητική αναδιάρθρωση στα πλαίσια μιας λιγότερης εξωγενούς κυρίως οικονομικής εκμετάλλευσης, (στην οποία είχε περιέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες).
  Καλή πολιτική είναι για τη χώρα μας εν κατακλείδι, να κάνει πράγματα που μπορεί και να πονάνε……
  Αλλά το κυριότερο να καταφέρει να μαντρώσει και να ξεζουμίσει τα διάφορα λαμόγια (35-40 χιλιάδες όλα και όλα )
  Τίποτε δεν πετυχαίνεται σήμερα χωρίς κόπους και θυσίες, αλλά και με ένα στόχο:
  Ένα καλύτερο μέλλον όχι για μας (αυτό ξεχάστε το – εμείς μόνο θυσίες), αλλά για τις επερχόμενες γενιές..

   • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 12:16

   Εσύ προσπαθείς να εξηγήσεις με ελληνικά μέτρα και σταθμά το πιο διεθνοποιημένο οικονομικό θέμα του πλανήτη Γη. Το θέμα «Ελλάδα» έχει φτάσει σε τέτοια σημεία, που σχεδόν δεν αφορά την Ελλάδα 🙂

    • Ισόνομος Πολίτης on 24 Απριλίου 2015 at 21:51

    Άλλο και τούτο!
    «Το θέμα Ελλάδα δεν αφορά την Ελλάδα»
    Τι άλλο να διαβάσει κανείς…..πια!
    Έχουν όλα εδώ εξηγηθεί, αναλυθεί και το κυριότερο, έχουνε κατά καιρούς προβλεφθεί…
    Το πάρα πάνω σχόλιο μου (Ισόνομος πολίτης April 24, 2015 at 11:51 am) … μπορεί να εκληφθεί ως έχον τρόπον τινά και χαρακτήρα…..επίλογου..
    Επισημαίνω ετούτο και ας στενοχωρηθούν μερικοί φανεροί, μερικοί κρυφοί και μερικοί «δήθεν» αντικειμενικά αποστασιοποιημένοι συριζοΑΝΕΛήτες:
    Είναι πλέον θέμα χρόνου τα όσα μέλλουν να συμβούν και εύχομαι, να μην έχουμε ανεπιθύμητα παρέκτρεπα…….(που μερικά μπορεί και να κοστίσουν…)
    Το τρένο εκτροχιάστηκε και θα σταματήσει κάποια χρονική στιγμή…
    Οι «επιβαίνοντες» καλό είναι να μαζέψουνε τα «μπογαλάκια» τους (όταν έλθει εκείνη η ώρα) και να πάρουν ήσυχα – ήσυχα το δρόμο της επιστροφής τους με τα πόδια…..

     • RYaN on 24 Απριλίου 2015 at 23:41

     Μου φαίνεται ότι ξέχασες τα εισαγωγικά αντιγράφοντας …
     Άλλο το θέμα «Ελλάδα» και άλλο η Ελλάδα. Αυτό σου έγραψα παραπάνω. Αυτά τα δύο κοντεύουν πια να διαχωριστούν πλήρως. Και ξέρεις ποιο είναι το θέμα «Ελλάδα»? 320 δισ. κρατικού χρέους στον αέρα, που μπορούν με άμεσες επιπτώσεις να σηκώσουν 1 τρισ. ! στον αέρα και ανυπολόγιστα τρισ. από έμμεσες επιπτώσεις.

      • αστρεχας on 25 Απριλίου 2015 at 00:00

      Και γιατι αυτο να μην ειναι το ζητουμενο….οταν υπαρχει ως δεδομενο οτι τα αυτογονιμοποιημενα κεφαλαια υπαρχουν και διεκδικουν επιβιωση?

      • RYaN on 25 Απριλίου 2015 at 00:03

      Ποιανού το ζητούμενο? Δε θα καλοπεράσουν όσοι το έχουν ως ζητούμενο. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

      • Astrexas on 25 Απριλίου 2015 at 00:24

      των απροσωπων αγορων(καπιταλισμος)….που αναζωογονουντε μεσα απο καταστροφες και κρισεις

      • RYaN on 25 Απριλίου 2015 at 00:42

      Ακόμα κλαίνε γι’ αυτή του 2008. Ποιος μπορεί να θέλει κι άλλη τόσο κοντά? Ακόμα και μαρξιστικά να το πάρεις, δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της συσσώρευσης. Σε νέα αρχή βρίσκεται. Αν έρθει τώρα τέτοια καταστροφή, θα είναι από ατύχημα, δηλαδή ότι το χειρότερο όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά για όλους.

      • Astrexas on 25 Απριλίου 2015 at 00:55

      καποι κλενε καποιοι οχι και η υποθεση Ελλαδα δεν εκλεισε ακομα.

      ..με τους συριζαιους που μπλεψαμε ….καθολου απιθανο να συμβει και δεν θα ειναι για ολους…θα ειναι για πολλες κοινωνιες(κρατη), αλλα δεν αθ ειναι για ολες ..για την Ελληνικη σιγουρα..μιλαμε για λαχειο(οι συριζαιοι)

      • Ισόνομος Πολίτης on 25 Απριλίου 2015 at 10:27

      Ναι κατάλαβα
      Απλά παρέλειψα τα «εισαγωγικά».
      Έχω και παλιότερα διατυπώσει και αιτιολογήσει την αδιαφορία και την απέχθεια μου για τα διάφορα άμεσα και έμμεσα «φρούτα» της εσωτερικής και διεθνούς παρασιτικής οικονομίας.
      Ναί έτσι είναι!
      Χεσμένα τα έχω τα forward contracts, τα futures, τα options, τα swaps, τα deratives και όλα αυτά τα «συναφή» καθώς και τις επαγωγικές και παράγωγες επιπτώσεις τους.
      Αυτά όλα όπως σου ανέφερα πιο πάνω, είναι που πολύ πιθανόν μια μέρα να οδηγήσουν και πάλι τους λαούς στο «αίμα» το «αλληλοφάγωμα» και την καταστροφή.
      Υπόψη η περίοδος παλιότερα από το 1929 – 1945..
      Συμφωνώ «με τα χίλια» στην αποφορά του Karl Marx που εδώ και 150 χρόνια, ανέλυε και χαρακτήριζε τα χρηματιστήρια ως τα κατ΄ εξοχήν «μπουρδέλα του καπιταλισμού».
      Για μένα στο επίκεντρο και το κάδρο των συντελεστών της αξίας και της παραγωγής μπαίνουν οι κατευθυντήριοι ειδήμονες της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι πρώτες ύλες που καλύπτουν τις βιοτικές ανάγκες, ο μεροκαματιάρης, ο άνεργος νέος, ο αγροτοκτηνοτρόφος (της όποιας μορφής) και κυρίως η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που αναζητά στον ήλιο μοίρα…
      Αυτά και εξηγηθήκαμε νομίζω…

  • Astrexas on 24 Απριλίου 2015 at 12:49

  H πολυπλοκοτητα της καταστασης ειναι δεδομενη.Προσπαθησα να κανω ορατη την εικονα που βλεπω εγω.

  υγ.ως αγορες δεν αντιλαμβανομαι μονο τον χρηματοπιστοτικο τομεα αλλα τα παντα εμποριο πραγματικη οικονομια γενικοτερα το συστημα

  υγ.Ο θεος να βαλει το χερι του…ολα λειτουργησαν αντιθετα απο οτι επρεπε…θα συμφωνισω με τον Ισονομο στο οτι πλεον οι θυσιες εχουν στοχο τις επομενες γεννιες

   • Astrexas on 24 Απριλίου 2015 at 12:55

   και με τον Ραιαν οτι το προβλημα μονο Ελληνικο δεν ειναι και ουτε ηταν

  • RYaN on 25 Απριλίου 2015 at 11:14

  Το πλάνο συμπεριελάμβανε εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ευρώπη, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην Ελλάδα, που το άφησε απλήρωτο. Ο Σαμαράς προσπάθησε να καταστήσει την ΕΕ και ειδικά την Ευρωζώνη συνένοχη στο «έγκλημα», γι’ αυτό και εξεδιώχθη κακήν κακώς. Η άλλη όχθη του Ατλαντικού, όμως, έλαβε εγκαίρως τα μέτρα της και ανέβασε τον Σύριζα στην εξουσία. Η ανατολική όχθη πίστευε ότι με στραγγαλισμό θα πετύχαινε και από το Σύριζα το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ η δυτική όχθη ήξερε πολύ καλά ότι αυτό με κυβέρνηση Σύριζα θα αποφευχθεί ακόμα και με βίαιο εσωτερικό δανεισμό. Το τρίτο μέρος (ΕΚΤ) προσποιείται πως περιμένει παίζοντας σε διπλό ταμπλό.

  Και κατά το μικρό προφήτη του Διονυσίου Σολωμού: «Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος» ….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: