«Επανάσταση των Γαρυφάλλων»! Στρατιωτικοί «ρίχνουν» χούντα στην Πορτογαλία

Image

Έμεινε στην ιστορία ως η “Επανάσταση των Γαρυφάλλων”. Πρόκειται για το στρατιωτικό κίνημα που έγινε το 1974 στην Πορτογαλία με στόχο την επιβολή της Δημοκρατίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ήταν ένα κίνημα που εκτός από “γαρύφαλλα” είχε ως συνθηματικό για την έναρξή του ένα τραγούδι! Η ιστορία του κινήματος της Πορτογαλίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επικεφαλής της κατάλυσης της Δικτατορίας που είχε επιβληθεί από τις 26 Μαίου 1926,ήταν ο ταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο.Το κίνημα έγινε

γνωστό ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos»), επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα.

Οι πολίτες ήθελαν κάτι να γίνει. Η Πορτογαλία βούλιαζε οικονομικά με το 40% του προϋπολογισμού της να ξοδεύεται στις αποικίες. Στο στράτευμα υπήρχε δυσαρέσκεια και δημιουργείται το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το κίνημα έγινε στις 25 Απριλίου 1974.

Το συνθηματικό της εξέγερσης ήταν το τραγούδι «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου .

Έξι ώρες χρειάστηκαν για να καταρρεύσει η δικτατορία.Η Λισαβόνα είχε ήδη πλημμυρίσει από το πλήθος των πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους. Ο δικτάτορας Καετάνο αναχώρησε για τη Βραζιλία.

Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε τα επόμενα δύο χρόνια η επταμελής η «Χούντα Εθνικής Σωτηρίας», με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Δόθηκε σκληρή μάχη για την εξουσία μεταξύ αριστερών και δεξιών αξιωματικών. Η επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων οδήγησε στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα κι έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η Πορτογαλία μπήκε οριστικά σε δημοκρατική ρότα και το 1986 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

on Alert


Αρέσει σε %d bloggers: