Πύργοι (Κατράνιτσα) Κοζάνης, 318 Έλληνες θανατώθηκαν από Γερμανούς και προδότες (video)

Τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Στις 24 Απριλίου του 1944, στους Πύργους, έλαβε χώρα το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα Ελλήνων (μετά απ’ αυτό των Καλαβρύτων) από τους Γερμανούς ναζιστές και τους Έλληνες συνεργάτες τους.
Τα γεγονότα του Απριλίου του 1944 έγιναν αργότερα θέμα δεκάδων ντοκυμαντέρ και εκπομπών και προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση ενώ διερευνήθηκε ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών .

318 άνδρες, γυναίκες και παιδιά θανατώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί, ενώ διαπράχθηκαν θηριωδίες απ τους κατακτητές.Ο συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς, διοικητής του 7ου συντάγματος τεθωρακισμένων γρεναδιέρων της αστυνομίας των SS, ευθύνεται για τα ολοκαυτώματα Πύργων Κοζάνης, Κλεισούρας Καστοριάς και Διστόμου Βοιωτίας όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά . Οι επιζήσαντες υποχρεώθηκαν να περπατήσουν έως την Πτολεμαΐδα και η κωμόπολη καταστράφηκε ολοσχερώς. Κάθε χρόνο στους Πύργους δίνει το παρόν του στο καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Αρέσει σε %d bloggers: