Υποτελείς σε μια ευρωζώνη-αυτοκρατορία

Για τον Βόλφγκανγκ Στρεκ, ο μεγαλύτερος πλούτος της Ευρώπης είναι η ποικιλομορφία της πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά

Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου/efsyn.gr

«Η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε πως εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη. Σήμερα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αν αποτύχει το ευρώ, ίσως τελικά να μην αποτύχει η Ευρώπη». Μ’ αυτόν τον αφορισμό ξεκινά το άρθρο του στη γαλλική «Monde» ο σπουδαίος Γερμανός κοινωνιολόγος Βόλφγκανγκ Στρεκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να εξολοθρεύσουμε αυτό το τέρας που λέγεται νομισματική ένωση»,

προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη.

Σε αντίθεση με μια κυρίαρχη αντίληψη που αντιμετωπίζει το κοινό νόμισμα σαν φετίχ, σήμερα όλο και περισσότερες φωνές παίρνουν αποστάσεις απ’ αυτό, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευθύνες του για τη θεαματική αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Ενα χρόνο πριν, ο Στρεκ, στη συνέντευξη που του πήρα για την «Εφ.Συν.», υπογράμμιζε ότι «η νομισματική ένωση κρατών με πολύ διαφορετικές οικονομικές δομές και δημοσιονομικές παραδόσεις θα καταλήξει σε αυξανόμενες περιφερειακές ανισότητες στην ευρωζώνη», με σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στον Νότο.

Το όραμα μιας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, η οποία υπό την ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού τομέα περιορίστηκε στη νομισματική ένωση, οδήγησε μόνο σε συγκρούσεις, ανταγωνισμό και αβυσσαλέες ανισότητες. Και, φυσικά, στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών, η οποία οφείλεται στο λεγόμενο «κατασκευαστικό λάθος του ευρώ». Το αποτέλεσμα ήταν η συστηματική μεταφορά πόρων προς τον Βορρά και η υπερχρέωση-εκπτώχευση του Νότου.

«Η ίδια η ευρωζώνη έχει μετατραπεί, στην πραγματικότητα, σε μια αυτοκρατορία στην οποία οι κυρίαρχες χώρες και οι κυρίαρχες τάξεις σ’ αυτές τις χώρες έχουν αναλάβει μια αποικιακή λειτουργία» έλεγε στην «Εφ.Συν.» ο Τζέιμς Πέτρας τον Απρίλιο του 2013. Εθετε μάλιστα το δίλημμα ως εξής: «Ποιο είναι το μέλλον της ευρωζώνης, των κρατών και των τάξεων που βρίσκονται σ’ αυτήν; Θα μείνουν στην αυτοκρατορία και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τις συνθήκες της συμμετοχής τους σ’ αυτήν; Θα αμφισβητήσουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην αυτοκρατορία, αλλάζοντας έτσι τις πολιτικές της;». Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ξαναφέρνει αυτό το δίλημμα στην επικαιρότητα.

Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Δεκέμβριο του 2012 ο Σαμίρ Αμίν απαντούσε χωρίς ενδοιασμό: «Η εναλλακτική είναι η πλήρης αποδόμηση της ευρωζώνης. Και αφού έχουμε αποδομήσει αυτή την κατασκευή, εναπόκειται ίσως στους λαούς να την ξαναφτιάξουν με νέους κανόνες που αυτοί θα επιλέξουν. Εάν δεν το κάνουν αυτό οι λαοί, η ευρωζώνη θα διαλυθεί σε χάος. Αυτή τη διαδικασία βλέπουμε τώρα».

Υπ’ αυτό το πρίσμα μπορεί να γίνει αντιληπτή η ένταση των γερμανικών επιθέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς το διακύβευμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και τον δρόμο που θα ακολουθήσει από ’δώ και πέρα. «Είμαστε στο φθινόπωρο του καπιταλισμού, αλλά όχι ακόμα στην άνοιξη των λαών» τόνιζε ο Σ. Αμίν, προσθέτοντας ότι το δράμα της εποχής μας είναι ότι «χρειάζεται να γίνει κάτι γρήγορα, ενώ εμείς αργούμε».

Για τον Βόλφγκανγκ Στρεκ, ο μεγαλύτερος πλούτος της Ευρώπης είναι η ποικιλομορφία της πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά. Οσο για το διά ταύτα; Συμπεραίνει: «Προσπάθειες να κυβερνηθεί η Ευρώπη από τα πάνω σαν ένα ενιαίο κράτος πρέπει να αποτύχουν και θα αποτύχουν. Στην Ευρώπη μπορούμε να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά, και να επωφεληθούμε αμοιβαία μόνον εάν σεβόμαστε τις διαφορές μας». Εμείς απλώς προσυπογράφουμε!


42 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 27 Απριλίου 2015 at 14:15

  Μόνον ένα grexit θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να τυπώσει άμεσα πάνω από 1 τρισ. ευρώ και θα έριχνε το eurusd κοντά στο 0.50. Με την τιμή αυτή θα κατέρρεε η αξία των καταθέσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και θα βρίσκονταν ξαφνικά άγρια εκτεθειμένες απέναντι στα τρελλά ανοίγματα που έχουν στα αμερικανικά παράγωγα, σε δολάρια. Αν πάλι η ΕΚΤ δεν τυπώσει, τότε θα βρεθούν όλοι, εγγυητές – δανειζόμενοι φορείς – εξαρτημένες χώρες και τράπεζες του νότου, σε κατάσταση αναμενόμενου πιστωτικού επεισοδίου, από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. Ας μη συζητήσουμε το «μπαμ» στη συνολική χρηματαγορά του πλανήτη που θα ακολουθήσει. Βαθύ σκότος παντού, για πολλά πολλά χρόνια.

  Αυτά μόνον από ένα «ταπεινό» και «υπολογισμένο» για κάποιους ανόητους και αφελείς grexit. Αν πάλι μιλάμε για άτακτη διάλυση του ευρώ, τότε καλύτερα να σκεφτούμε να αλλάξουμε πλανήτη. Ένας πλήρης WWIII θα είχε μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις.

  Η τακτική διάλυση του ευρώ, με διατήρησή του ως ευρωπαϊκής τραπεζικής μονάδας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ΕΚΤ και των αρμοδιοτήτων της (θα εκδίδει αυτή μαζί με το eurosystem όλα τα ξεχωριστά νομίσματα της ευρωζώνης) θα μπορούσε στο μέλλον να αποδώσει καρπούς και να εξαλείψει τις βαθιές και οξυνόμενες ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

   • Astrexas on 27 Απριλίου 2015 at 19:34

   Εαν ειναι ετσι τοτε οι τσιπροβαρουφακηδες εν γνωση τους δεν βγαλαν ΜΟΝΟ τον Ελληνικο λαο στην σεντρα αλλα μαζι με τον Ελληνικο και ολους τους Ευρωπαιους πολιτες…και το εγκλημα τους ειναι μεγαλυτερο.Αφου με την σταση τους δλδ με την μη υπακουη στους κανονες με τζαμπουκα διγλωσια και πατοντας τον καλο των αλλων, αφηνουν την κερκοπορτα ορθανοιχτη για τον καθε ψυχακια ευρωπαιο πρωθυπουργο που θα προκυψει ταχιστα….και με χαρα τα τιναξει ολα στον αερα.

   Απλα ομως δεν ειναι ετσι

    • RYaN on 27 Απριλίου 2015 at 20:55

    Ποιο ή ποια από τα παραπάνω νομίζεις ότι δεν είναι έτσι?

     • Astrexas on 27 Απριλίου 2015 at 22:18

     Oτι ενα grexit ειναι επικινδυνο…ανοικω στους «αφελεις» 🙂

     αλλα .ακομα και αν γινει και φερει την καταστροφη ..αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα εχουμε το ιδιο καταστροφικα αποτελεσματα(για το ευρω) εαν οι «εταιροι» κανουν ατακτη οπισθοχωρηση…
     Αρα??

      • Astrexas on 27 Απριλίου 2015 at 22:25

      Αρα η θα εχουμε ατακτη οπισθοχωρηση και ταπεινωση της Ελλαδας…η, grexit .Aυτο ειναι το αποτελεσμα της διαπραγματευτικης ομαδας με επικεφαλη τον τσιπρα και εκτελεστη τον γιανο.
      Σε λιγες ωρες θα ξερουμε τι θα πραξει ο τσιπρας…

      • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 20:11

      Ο ανευθυνουπευθυνος τσιπρας διαλεξε δημοψηφισμα..να ριξει την μπαλα στην εξεδρα και οχι να κυβερνησει.

     • RYaN on 27 Απριλίου 2015 at 22:47

     Δεν χρειάζονται όλα αυτά. Η Ελλάδα ζητάει από τους εταίρους της να καταλάβουν ότι καταστρέφεται από το φαύλο κύκλο των «δημοσιονομικών προσαρμογών» χωρίς τέλος και οι εταίροι ζητάνε από την Ελλάδα να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
     Κάπου στη μέση έχουν σταθεί ένθεν και ένθεν οι διαστρεβλωτές, που από την ελληνική πλευρά προσπαθούν να μετατρέψουν τον τερματισμό των δημοσιονομικών προσαρμογών σε λαϊκισμό και από την ευρωπαϊκή πλευρά αυτοί που θέλουν να βαφτίσουν τις συνεχιζόμενες καταστροφικές δημοσιονομικές προσαρμογές ως μεταρρυθμίσεις.
     Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν παραπλεύρως και κάποιοι καλοθελητές με κομματικές παρωπίδες (ελληνικές ή ευρωπαϊκές δεν έχει καμία σημασία) που προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο άσχημα από ότι τα κάνουν οι διαστρεβλωτές…

      • nick on 28 Απριλίου 2015 at 07:41

      η άτακτη υποχώρηση έχει ήδη συντελεστεί
      καμία δέσμευση δεν θα υλοποιηθεί απο το περίφημο πρόγραμμα Θεσ/νικης (οι 100 δόσεις και κατι ψιλά ήταν στο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης)
      το μνημόνιο δεν σκίστηκε οι υπογραφές στις 20 Φεβρουαριου που αναγνωρίζουν ΟΛΟ το χρέος μπήκαν, κούρεμα δεν θα υπάρξει
      άρα τίποτα απ όσα φοβέριζαν δεν θα γίνει, τι μένει;
      ενα νεο μνημόνιο και σεις οι συριζαίοι στην παραζάλη προσπαθείτε ακόμα να μας πείσετε οτι μπορείτε τετραγωνίσετε τον κύκλο

      • Ισόνομος πολίτης on 28 Απριλίου 2015 at 08:38

      Ερώτημα:
      Τέλη Φεβρουαρίου 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις,και τις αυστηρές επιτηρήσεις..
      Ναι ή Όχι?
      Το ίδιο δεν συνέβη και με την Πορτογαλία στα τέλη Μαΐου 2014?
      Νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει ότι καλώς ή κακώς τα πολιτικοοικονομικά τεκταινόμενα θα είχανε ήδη εισέλθει σε μία ρότα εξομάλυνσης.
      Όμως το άθλιο «τσιπρομάζωμα» σε άλλα πρόσβλεπε και άλλα επιδίωκε..
      Για τον λόγο αυτό μαζί με τον μπάρμπα Φώτη, τον καταΚαμμένο, την «Χρυσαυγούλα» και το ΚΚΕ, «έσπρωξαν» την Χώρα στις καταραμένες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015..
      Θα το επαναλαμβάνω 1002 φορές:
      Αυτό που έγινε τότε κατα την άποψη μου, ήτανε ένα εθνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων..
      Κάνοντας κανείς σήμερα έναν σύντομο απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα καταμετρήσει μόνο άδεια «χαρτοφυλάκια » σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, περιφέρειες και διάφορους οργανισμούς.
      Εκτός του μεγάλου αυτού κακού, θα προσμετρήσει μια ακατάσχετη αιμορραγία αναλήψεων από τις τράπεζες, στέγνωμα της αγοράς από μετρητά, συναλλακτική απραξία στην «πιάτσα», αναλογικά περισσότερα λουκέτα,, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας ΄και πολλά πέρα – δώθε «αξιωματούχων» (ο θεός να τους κάνει αξιωματούχους)
      Το «σύρε και έλα» πάει σύννεφο και φράγκο δεν μπαίνει…..από πυθενά
      Πολύ – πολύ το λάδι δηλαδή και από τηγανίτες τίποτε
      Το μέλλον αδιόρατο και σκοτεινό σαν την πίσσα..
      Θέλανε να πάρουν την εξουσία οι άσχετοι λαϊκιστές με πρωτοστάτη τον:
      «Κάτσε καλά Γεράσιμε… κάτσε καλά»
      Και να την κάνουνε τί?
      Οι πιο υποψιασμένοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι θα επακολουθήσει και θέλουν να την κάνουνε εύσχημα με το πρόσχημα των εκλογών
      (Μόνο γενικές εκλογές, γιατί το Δημοψήφισμα είναι νομικά ανίσχυρο και συνεπώς αναποτελεσματικό)
      Πιστεύω πως έχεις ένα κριτικό status αρκετά ικανοποιητικό RYaN, και το ερωτηματικό μου παραμένει αναπάντητο:
      Γιατί τους ανέχεσαι και τους δικαιολογείς, αφού αντιλαμβάνεσαι ότι (έστω και άθελά τους), κάνουνε πολύ μεγάλο κακό στη χώρα?

      • Astrexas on 28 Απριλίου 2015 at 10:48

      Η Κυβερνηση απο την αρχη ειδε τους εταιρουςδανειστες ως αντιπαλους και η λογικη της ηταν οσο πιο πολλα παρουμε τοσα πιο πολλα θα χασουν και σε ενα ακρως ανταγωνιστηκο περιβαλλων με σημαια τον κινδυνο της ρηξης και την μεγαλυτερη χασουρα και των δυο προσπαθησε να παρει οτι περισσοτερο μπορουσε μεσα απο την αποδομηση του αντιπαλου της.

      Δεν μπορεσε να καταλαβει οτι μεσα σε ενα συνεργατικο πλαισιο (δεχομενη τους κανονες)θα μπορουσε ΜΟΝΟ να κερδισει η ιδια και η Ελλαδα ,εχοντας στην αφρετρα της πολλα μα παρα πολλα βελη.
      Αυτη η επιλογη της τακτικης της δεν εχει να κανει με διαστρεβλωτες και καλοθελητες μεσα και εξω απο την Ελλαδα.
      Εχει να κανει με την ιδια.Διαλεξε απο την αρχη μια τακτικη που εκ των πραγματων δεν οδηγουσε πουθενα.

      Ισως το προβλημα της ηταν οτι ετσι θα κερδιζαν και οι αλλοι και ισως περισσοτερα και αυτο δεν μπορουσε να το αντεξει με τιποτα.(τι διαολο επαναστατες θα ηταν ειδαλως)
      Ισως ειχε υπερατλαντικους «φιλους» που την συμβουλεψαν με στοχο να κερδισουν αυτοι και οχι εμεις με τους εταιρους δανειστες…ισως ο τσιπρας δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενα κωλοπαιδο που ανακατεψε τον κοσμο ολο και το διασκεδαζει

      • nick on 28 Απριλίου 2015 at 14:08

      το κακό είναι ότι, έως ότου καταφέρει ο συριζα να απαλλαγεί από ηλίθιες εμμονές – βλέπει παντού εχθρούς – και ιδεοληψίες, θα είναι πολύ αργά για την χώρα μας
      αν βέβαια καταφέρει ποτέ ν απαλλαγεί, γιατί μ αυτές τις εμμονές έχει καταφέρει να έχει μόνο αντιπάλους, ΟΛΟΥΣ μέσα στην ΕΕ και όχι μόνο.
      έχει αντιπάλους αυτούς με τους οποίους πρόκειται να διαπραγματευτεί αυτούς που παρακαλάει για δανεικά
      η Μπαρουφίαση είναι ο γενικός μπούσουλας πολιτικής μια κυβέρνησης που σέρνεται παραζαλισμένη απ τις φαντασιώσεις της, άβουλη και ανίκανη να δει την πραγματικότητα και να πάρει αποφάσεις
      και σέρνει μαζί της την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας

  • RYaN on 27 Απριλίου 2015 at 18:58

  Οι ειδικοί ήξεραν ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ (link)
  Πριν μία εβδομάδα μαζεύτηκαν εκεί 50 επιστήμονες ! από όλον τον πλανήτη, για να προετοιμάσουν τον κόσμο και το κράτος, αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν όλη τη δουλειά που είχαν να κάνουν. Τους πρόλαβε ο σεισμός !!!

  • Ισόνομος Πολίτης on 27 Απριλίου 2015 at 21:25

  Ναι οι ειδικοί γνώριζαν ότι θα γίνει ο μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ…
  Το ότι θα γινότανε, γιαυτό δεν υπάρχει αμφιβολία!
  Τώρα το πότε?
  Μόνον ο Θεός το ήξερε…
  Μπορεί σε 10 μέρες. είκοσι μήνες, 45 χρόνια, τρείς αιώνες…
  Είπαμε!
  Οι επιστήμονες προβλέπουν και ενεργοποίηση του «ρήγματος της Αταλάντης» που θα προκαλέσει πολύ μεγάλο σεισμό, αλλά πότε?

   • RYaN on 27 Απριλίου 2015 at 21:40

   Είχε ήδη αργήσει. Συμβαίνει σταθερά κάθε 75-80 έτη και ο προηγούμενος έγινε το 1934.

  • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 00:44

  Are Creditors Pushing Greece Deliberately Into Default?
  by Paul De Grauwe, LSE

  We are now being told that the responsibility for failure rests entirely with the Greek government that remains unreasonable and unreliable. It is exactly the opposite. The intransigence of the lenders and the unreasonable demands they impose on a country are responsible for the drama that unfolds.

  It is precisely because the lenders do not want to provide liquidity that Greece may be forced to default. It looks like the creditors are pushing Greece deliberately into default.

   • Ισόνομος πολίτης on 29 Απριλίου 2015 at 08:51

   Είναι και αυτ;ή….. μια κάποια άποψη.
   Μια συριζοΑΝΕΛήτικη άποψη θα έλεγα
   Μπορεί ναι, μπορεί και όχι…..
   Όμως το κυρτίαρχο μένει στην σκιά και λυπάμαι ειλικρινά που δεν είναι άλλο από αυτό:
   Οι συριζοΑΝΕΛήτες ήτανε κυρίως αυτοί που στο παρελθόν έσπρωχναν συστηματικά και επίμονα την Ελλάδα μέχρι και την 25η Ιανουαρίου 2015……..deliberately into default.

   • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 11:57

   Oxi δεν ειναι ετσι και δεν ειναι ουτε αποψη…ειναι προσπαθεια δικαιολογησης της αποτυχιας της Ελληνικης κυβερνησης.
   Το πλαισιο της διαπραγματευσης ηταν το ιδιο και απεναντι στην κυβερνηση του Σαμαρα.Ηταν τεραστια ευκαιρια στην κυβερνηση του Συριζα μεσα απο συνεργασια με τους πιστωτες εταιρους μας να αλλαξει το πλαισιο προς το καλυτερο…
   Αντι αυτου ομως η κυβερνηση διαλεξε και επιμενει σε αυτην την τακτικη της(για στρατηγηκη δεν κανουμε λογο)..της κοντρας του μαχαλομαγκα και του λαικισμου που απειλει με grexitκαι δεν αντιλαμβανεται οτι αυτοματα με την τακτικη της αυξανει τον κινδυνο greve(δικος μου ο ορος)παραμονης της Ελλαδας στο ευρω.
   Δυστυχως παρεμενε το ιδιο πλαισιο και ειμαστε στριμογμενοι στην γωνια.

    • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 11:59

    δεν αντιλαμβανεται οτι αυτοματα με την τακτικη της αυξανει τον κινδυνο για τους εταιρους και την ιδια την υποσταση της ευρωζωνης ενως greve(δικος μου ο ορος)της παραμονης της Ελλαδας στο ευρω.

  • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 14:48

  You can make a pretty good case that the costs of this adjustment were so large that Greece would have been better off exiting the euro in 2010. You can make an even better case that Greece would have been much better off if it had never joined in the first place. But at this point these are sunk costs. If Greece can negotiate a halfway reasonable compromise, one that more or less pauses further austerity, it’s hard to see that the risks of exit would be worth it.
  And the creditors would be equally well served by such a compromise.
  So is it going to happen? Well, it’s the right thing to do — which tells you nothing.
  Paul Krugman

   • Ισόνομος Πολίτης on 29 Απριλίου 2015 at 18:34

   A smart and honest compromise is the only sustainable solution
   This must be done «yesterday…»
   But how it would be done this when you had a Baroufakis on the helm?
   When Baroufakis is following the Tsipras΄ istructions, that’s leads to nowhere…

    • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 19:22

    Is there any bilateral compromise that «more or less pauses further austerity» beyond any specific Greek statesman?
    This reason pushed Antonis Samaras to early elections and I believe you have undestood it.

     • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 19:58

     Ραιαν μια ερωτηση.
     Η επαναλειτουργεια της ερτ, η αμμεση προσληψη 16000 απολυμενων στο δημοσιο τομεα απο τον κατρουγκαλο ειναι κινηση κατα της λιτοτητας,η, αιτια δημιουργιας συνθηκων για μεγαλυτερη λιτοτητα?

      • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 20:03

      και ξερει πολυ καλα οτι ειμουν απο τους πρωτους και καθετα αντιθετος με το μαυρο στην ερτ.

      • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 20:34

      Αυτά τα γεγονότα δεν είναι από μόνα τους προς, ή αντίθετα, στη λιτότητα. Η δημοσιονομική τους σημασία είναι πολύ μικρή, ειδικά αν τα συνδυάσει κανείς με τις εξαγγελίες για σταμάτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μπορώ να καταλάβω, όμως, ότι έχουν μεγάλη ποιοτική σημασία στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι 🙂

      • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 22:11

      Δεν νομιζω να ειναι θεμα εσωτερικου πολιτικου παιχνιδιου.Ειναι θεμα κατευθυνσης της ροης των(υποτιθεμενων επιτρεπομενων,η, διαθεσιμων)δημοσιων εξοδων…ο συριζα δεν τα παει καλα με «την παραγωγη» πολυ καλα ομως με τις κρεπαλες.

      υγ.δεν ειναι τυχαιο οτι ο τσιπρας συμπαθει πολιτικα τον καραμανλη(με τα τεραστια ελλειματα και τις ξεφρενες εισαγωγες)

     • Ισόνομος Πολίτης on 29 Απριλίου 2015 at 20:12

     I’ m also against austerity but I wonder who pays for this situation!
     In your opinion, are the creditors prepared to do that with their money, when the retention of them is more or less uncertain?

      • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 20:41

      Nobody asked for their money. They only guarantee for private lenders money. And, as I can see, these fake creditors (institutions, sic) are prepared only for their damned escape syndrome.

  • Ισόνομος Πολίτης on 29 Απριλίου 2015 at 22:01

  Fake or real creditors, their money were come from them and the abroad credit obligations with also the salaries and pensions used to be paid on line and in time.. That was the reality then….
  By now the ghost of a default for our economy is……….ante portas………..and that’s the matter!

   • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 22:16

   Γιατι γραφετε εις την Αγγλικην?
   τις παραπομπες τις καταλαβαινω αλλα την συζητηση οχι!!

    • Ισόνομος Πολίτης on 29 Απριλίου 2015 at 22:24

    Συγγνωμη Αστρέχας!
    Πάρτο κι αλλιώς.
    Έτσι για να σπάει κάπως και η….. ρουτίνα!
    Δεν είναι κανείς βέβαιος άν σε λίγο καιρό, θα έχουμε τουλάχιστον αυτή την πολυτέλεια….να γράφουμε στην ελληνική, την αγγλική ή…..και την αλαμπουρνέζικη….
    ΣΥΡΙΖΟ – ΑΝΕΛ στα πράγματα βλέπεις….

     • Astrexas on 29 Απριλίου 2015 at 22:33

     πολυ θα το θελαν ….,αλλα το 2015 αυτα να τα ξεχασουν.

   • RYaN on 29 Απριλίου 2015 at 23:35

   ok θα γράψω στα ελληνικά
   Στάση πληρωμών. Σε ποιον?
   Σας έδωσα τη λίστα εδώ.
   Περιλαμβάνει αποπληρωμές κυρίως προς: ΔΝΤ, Έντοκα σε ντόπιες τράπεζες και ΕΚΤ.

   Το Eurogroup είχε σίγουρη τη στάση πληρωμών προς ΔΝΤ και κυριολεκτικά θύμωσαν όταν είδαν ότι δεν τους βγήκε.
   Εκδοχή Α: Θύμωσαν γιατί, όπως ακριβώς είπαν, η Ελλάδα έχει κρυμμένα λεφτά που δεν τα ήξεραν.
   Εκδοχή Β: Θύμωσαν γιατί είχαν προσχεδιάσει τη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και δεν τους βγήκε.
   Εκδοχή Γ: Θύμωσαν γιατί το πολιτικό παιχνίδι στις χώρες τους πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη λέξη «βοήθεια-ελεημοσύνη» σε ζητιάνο και όχι διευκόλυνση μεταξύ εταίρων, ειδικά για την Ελλάδα και την εικόνα που της έχουν φτιάξει, 5 χρόνια τώρα.

   Εμένα, προσωπικά, δε με χαροποιεί καμία από τις πιθανές αυτές εκδοχές.

   Στάση στα έντοκα με τις ντόπιες τράπεζες? Αδύνατον. Ρυθμίζεται με επαναδανεισμό στο σωστό timing.

   Στάση στην ΕΚΤ? Θα μπορούσε να ισοδυναμεί με Grexit, οπότε το πιο πιθανό είναι ότι δε θέλουν να το δοκιμάσουν.

   Αυτό, όμως, που έχουν πετύχει είναι κλίμα αστάθειας και πανικού, το οποίο όχι μόνο αποτρέπει τις νέες επενδύσεις, αλλά διώχνει και τις υφιστάμενες, μαζί με τραπεζικά κεφάλαια, δημιουργώντας το γνωστό στραγγαλισμό ρευστότητας.

   Γιατί? Γιατί ο Σύριζα ζητάει να εφαρμώσει ένα πρόγραμμα, που κυρίως ποιοτικά και πολύ λιγότερο ποσοτικά δεν είναι στη γραμμή του αιώνιου πόνου και της λιτότητας.
   Τους ενοχλεί αφόρητα οτιδήποτε θετικό γίνεται για την ελληνική κοινωνία και το χαρακτηρίζουν μονομερή ενέργεια. Όπως ακριβώς έγινε και με τις 100 δόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι μόνον. Αντιθέτως, κάνουν πως δε βλέπουν όταν γίνονται τρελλές ρεμούλες κολλητών και φίλων, αλλά κρυφά, κάτω από το τραπέζι και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

   Συμπέρασμα: Η Ευρώπη αυτοπαγιδεύτηκε πολιτικά με τον τρόπο που επέλεξε να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους πολίτες την πορεία προς την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Παρουσιάστηκε ως βοήθεια σε ζητιάνους, ως πόνος, κυρώσεις και λιτότητα σε άτακτους μαθητές, ή ακόμα και ως βαρίδι που είναι αναγκασμένοι να το έχουν, αλλά τους ενοχλεί πολύ.
   Ήταν μία απόλυτα λάθος επιλογή, κρύβει από πίσω τη γνωστή γαλλογερμανική σωβινιστική διαμάχη και το φόβο της Γερμανίας για τους Γάλλους που θέλουν να την εκμεταλλευτούν, αλλά εντέλει το πρόσχημα έγινε τόσο πολύ έντονο, που κοντεύει να καταπιεί, ή να ανατινάξει την ουσία.

   Ναι, όπως είπε και ο Αστρέχας κάπου παραπάνω, οποιοσδήποτε «ψυχάκιας» Ευρωπαίος πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει να σταματήσει αυτή η ρητορεία και αυτός ο τρόπος πλασαρίσματος στους πολίτες του Βορρά της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης. Και όντως αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τους πολιτικούς του Βορρά, που επέλεξαν αυτή τη ρητορεία με τις ευλογίες της τότε ελληνικής κυβέρνησης και νιώθουν ότι είναι πολύ αργά πια για να ξεφύγουν από αυτήν την επιλογή τους.

    • Ισόνομος πολίτης on 30 Απριλίου 2015 at 08:43

    Όλα τα πάρα πάνω δυνατόν να είναι σωστά και αδιαμφισβήτητα, αλλά και μπορεί να κινούνται στο χώρο των εξάψεων της φαντασίας και των μυθευμάτων…
    Ως ένας απλός πολίτης εγώ προσωπικά, αδυνατώ να τα αξιολογήσω θετικά ή αρνητικά.
    Εκείνο όμως που δύναμαι να πω με βεβαιότητα, είναι πως στις 19/05/2010 τότε, μια υποχρέωση 10 δις από ομολογιακά εξωτερικού και τόκους, ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕ να εξοφληθεί και την επαύριον θα είχαμε στάση πληρωμών, πτώχευση και χρεοκοπία,( με όλες τις καταστροφικές και θανατερές συνέπειες για τη Χώρα και το μέλλον της).
    Άλλα δανεικά από τις «αγορές» μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Ελληνικής Οικονομίας…….. Γ Ι Ο Κ…
    Βλέπετε είχανε προηγηθεί η εξακρίβωση του αληθινού ελλείμματος του προηγούμενου προϋπολογισμού (στο υψηλότατο ποσοστό του 15,7% για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) και τα πανάθλια Greek statisticks.
    Αυτά για μένα είναι τα θλιβερά σημεία εκκίνησης και αναφοράς που δυσκόλεψαν και ταλάνισαν τον απλό, άδολο και αμέτοχο έλληνα πολίτη τα τελευταία πέντε χρόνια….
    Μακάρι να είχανε κάπως εξομαλυνθεί τα πράγματα (και διαφαινότανε κάτι τέτοιο μέσα στο 2014), αλλά μας προέκυψαν από τον Γενάρη και μετά, οι άσχετοι, αυθάδεις, απαίδευτοι και εξουσιομανείς μαθητευόμενοι μάγοι.,
    Ποιοί άλλοι δηλαδή?
    Οι συριζοΑΝΕΛήτες παρακαλώ.
    Κάνουμε τον σταυρό μας και απ εδώ και πέρα παρακαλούμε ο καλός Θεός να βάλει το χέρι του…
    Το μόνο που μπορούμε…

     • RYaN on 30 Απριλίου 2015 at 12:04

     Μην νιώθεις (-ετε) υποχρεωμένος (-οι) να μου απαντήσεις (-ετε) στα σχόλιά μου. Δεν τα βλέπω ως δημόσιο διάλογο. Οπότε, συνήθως, δεν απαντώ, ακόμα και όταν διαφωνώ σοβαρά με πολλά.

     π.χ. Η Ελλάδα στις 19/5/2010 ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕ, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε από 29/1/2010 μέχρι 19/5/2010 για να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ. Έχω ολόκληρο φάκελλο από την εποχή εκείνη, που το αποδεικνύει περίτρανα. Υπάρχει βέβαια και η συνήθης εξήγηση του «ηλιθίου» πολιτικού, αλλά δε θέλω να στηρίζω τις απόψεις μου σε τέτοια αυθαίρετα ψυχογραφήματα.

      • Ισόνομος πολίτης on 30 Απριλίου 2015 at 12:22

      Μα είναι δημόσιος διάλογος αφού οι απόψεις – θέσεις του γραφόμενων του καθένα στο διαδίκτυο, τίθενται ως εκ των πραγμάτων, για ανάγνωση – πληροφόρηση και (ενδεχόμενη) απάντηση (για τυχόν επικρότηση ή διαφωνία..)
      Τι άλλο θα μπορούσε διαφορετικά να θεωρείται ως «δημόσιος διάλογος»?
      .

      • RYaN on 30 Απριλίου 2015 at 12:48

      Το να αποδεχτεί κάποιος ότι συμμετέχει σε δημόσιο διάλογο!
      Εγώ, ας πούμε, συνήθως κάνω γρήγορα posts, κάτω από τα posts.

      • Astrexas on 30 Απριλίου 2015 at 13:45

      το δημοσιονομικο ελλειμα του 2009 το αμφισβητεις Ραιαν?

      • RYaN on 30 Απριλίου 2015 at 14:08

      Απαντώ για λόγους ευγένειας και μόνο – όχι γιατί το επιθυμώ.
      Ναι, ήταν μεν μεγάλο (σ’ αυτό δεν αντιλέγω), αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο τελικά καταγράφηκε. Το τελικό ύψος, που καθόρισε και μία σειρά από καταστάσεις και αποφάσεις στη συνέχεια, ήταν προϊόν δημιουργίας. Επίσης, ήταν η χρονιά που η παγκόσμια κρίση του 2008 φάνηκε στα δημοσιονομικά όλων των κρατών του δυτικού κόσμου.

      • Astrexas on 30 Απριλίου 2015 at 14:54

      λογο ευγενιας και απο την πλευρα μου δεν το συνεχιζω 🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 30 Απριλίου 2015 at 12:42

  Και κάτι ακόμη..
  Το πως και γιατί βρεθήκαμε «penniless» την 19η Μαΐου είναι ένα θέμα που θα διερευνήσει η……πρόσφατα συγκροτηθείσα εξεταστική επιτροπή.
  Προσωπικά θεωρώ την ημερομηνία εκείνη ορόσημο για τις μετέπειτα οικονομικές εξελίξεις και επισημαίνω πως:
  Αν τότε ΠΤΩΧΕΥΑΜΕ σήμερα αδυνατώ να προσδιορίσω το μέγεθος της οικτρής κατάστασης της Πατρίδας μου.
  «Dum spiro spero» λέγανε οι αρχαίοι Λατίνοι….και επί του προκειμένου, την υοθετώ πλήρως αυτή την «ρήση….»

   • Ισόνομος πολίτης on 30 Απριλίου 2015 at 13:03

   Δεν είναι δα και κακό RYaN νομίζω να εκτίθεται κανείς «διαλεκτικά….ή διαλογικά»
   Ίσα – ίσα είναι απείρως γόνιμο και δημιουργικά ανθρώπινο…
   Στο διαδίκτυο (όπως αυτό λειτουργεί σήμερα) διασφαλίζεται πλήρως και η τυχόν…… αναγνωρισιμότητα του καθένα…..λόγω της όποιας ιδιότητας του..
   Ούτε εσύ γνωρίζεις εμένα ούτε εγώ εσένα…
   Απλά συγκρούονται ή ομονοούν οι απόψεις – θέσεις του καθένα μας…

    • RYaN on 30 Απριλίου 2015 at 14:04

    Μπορεί να είναι καλό, κακό, ή αδιάφορο, αλλά αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: