Στο Ευρωκοινοβούλιο ασχολούνται με τις πλαστικές σακούλες

Υπερψηφίστηκε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία την Τρίτη

Την υποχρέωση να μειώσουν τη χρήση της κοινής πλαστικής σακούλας ανά κάτοικο θα έχουν οι χώρες της ΕΕ, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας την οποία υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον», δήλωσε η εισηγήτρια κυρία Μαργκρέτε Άουκεν.

Δεσμευτικοί στόχοι για τη μείωση της σπατάλης

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη μέλη  δύο επιλογές:

Είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025. Είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους αγοραστές δωρεάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης τις επιπτώσεις της χρήσης οξο-βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών υλικών στο περιβάλλον (πλαστικά υλικά που διασπόνται σε μικρότερα κομμάτια). Μέχρι το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την επισήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών.


Αρέσει σε %d bloggers: