Μαξίμου: Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς

ImageΕπιρρίπτοντας στους δανειστές την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση με non paper που εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά ξεκαθαρίζει ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» και σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί ότι δημιουργούνται εμπόδια και υψηλοί κίνδυνοι. Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Αναλυτικά το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα έχει ως εξής:

1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

3. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

4. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

5. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

6. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.


2 Σχόλια

  • Ισόνομος Πολίτης on 5 Μαΐου 2015 at 19:38

  Πιάσε το αυγό και κούρευτο…
  Λοιπόν «παιδάκια»:
  Μαζέψτε τα κουβαδάκια σας και πάτε να παίξετε σε άλλες παραλίες..
  Αρκετά!
  Υπάρχουν «άλλοι» που μπορούν και γνωρίζουν «τι» πρέπει να κάνουν και «πως,» σε αυτή την κρισιμότατη στιγμή για την Ελλάδα…

  • Ισόνομος πολίτης on 6 Μαΐου 2015 at 10:03

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη στις οποίες μετέχει και η Ελλάδα, είναι μεγάλες και θεμελιώδεις κατακτήσεις. ¨
  Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες ενώσεις κρατών, υπάρχουν και πρέπει να λειτουργούν θεσμοί με κανόνες, μηχανισμούς και όργανα αλλά και με συμφωνημένους και ακραιφνείς δημοκρατικές διαδικασίες.
  Όλα τα κράτη – μέλη φυσικά έχουν εκχωρήσει και ένα μέρος της εθνικής ιδιαιτερότητας και συνταγματικής τους κυριαρχίας προκειμένου να συμπτυχθούν και να συλλειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα στα πλαίσια του:
  «Όλοι μαζί για το καλό και το συμφέρον όλων»
  Δεν γίνεται διαφορετικά.
  Είναι πολύ κακή, δύστροπή και ανισόρροπη η νοοτροπία να επιδιώκω μόνο τα οφέλη και να παραγνωρίζω τις υποχρεώσεις μου.
  Περιμένουμε μόνο την συνδρομή και την αλληλεγγύη και δεν θέλουμε να ακούσουμε τίποτε για προγράμματα μεταρρυθμίσεων, προσεγγίσεων και προσαρμογών και ειδικά, σε αυτή την συγκυρία όπου ήδη έχουμε εισπράξει τεράστια ποσά για να αποφύγουμε σαν χώρα τη χρεοκοπία στην οποία έχουμε καταλήξει με δική μας υπαιτιότητα και με τις δικές μας κακές πολιτικές και νοοτροπίες τα τελευταία 40 χρόνια…
  Έ…ε….ε…όχι!
  Αυτό είναι άτοπο, εξωφρενικό και ανήκουστο!
  Και ειδικότερα σήμερα όπου άτομα με εξουσίες (συριζοΑΝΕΛήτες) που είναι απαίδευτα, απροσάρμοστα, άπειρα, άσχετα και ειδικότερα με παρηκμασμένη ιδεοληπτική προσήλωση, είναι παντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ να κυβερνήσουν και να συνδιαλέγονται με τα θεσμικά όργανα των εταίρων μας στην Ε.Ε και την €ζώνη..
  Κάτι πρέπει να γίνει όμως για να αποφύγουμε τις θλιβερές και καταστροφικές συνέπειες αυτών των μαθητευόμενων μάγων…
  Κύριος οίδε τι……

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: