Ο Σοιμπλε μας έμαθε ξανά να μισούμε τους Γερμανούς

ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟΛΗ  ΧΙΤΛΕΡΓια μια δεκαπενταετία σχεδον οι γερμανόφιλοι σε όλη της Ευρώπη -και στην Ελλάδα οι εκσυγχρονιστές  και μετά οι μνημονιακοί- είχαν προσπαθήσει να μας πείσουν ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, Και μετά ήρθε ο Σοιμπλε. σήμερα και σήμερα δήλωσε:

Σοιμπλε: Η Γερμανία δεν κάνει τα πάντα για να μην υπαρξει Grexit και κακώς το πιστεύουν αυτό ορισμένοι στην Αθήνα.

Διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα των Financial Times περί αιτήματος του Πόουλ Τόμσεν για «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το ΔΝΤ φυσικά δεν έκανε τέτοια δήλωση», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και απέδωσε τις πληροφορίες σε εικασίες ενόψει Eurogroup. Αναφερόμενος πάντως στο θέμα του χρέους ο κ. Σόιμπλε είπε πως η βιωσιμότητά του ελέγχεται πάντα από τους θεσμούς σε κάθε αξιολόγηση και πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το 2022 η Ελλάδα να μπορέσει να πετύχει σχέση χρέους – ΑΕΠ κάτω απ’ το 120%. Είναι το όριο που ορίζει το ΔΝΤ ως βιωσιμότητα χρέους. Ο Πόουλ Τόμσεν, ο διευθυντής Ευρώπης – υποθέτω ότι από εκεί έρχεται η είδηση – ανέφερε στο Eurogroup πριν από δέκα μέρες στη Ρίγα, ότι έγιναν αλλαγές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – όπου υπήρξε εν μέρει κάποια διακοπή στην ελληνική πολιτική – και στο διάστημα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Είπε ότι η ανάπτυξη μέχρι το φθινόπωρο του 2014 στην Ελλάδα ήταν τέτοια που η Ελλάδα θα έφθανε κάτω απ’ το 120% του ΑΕΠ ταχύτερα, απ’ ό,τι αναμενόταν στο πρόγραμμα, κι ότι αυτό είναι πλέον δυσκολότερο λόγω των αλλαγών που μεσολάβησαν. Αν θέλει κανείς να μείνει στη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να μειώσει ανάλογα τα χρέη, αλλά το ΔΝΤ δεν ήγειρε τέτοια αξίωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είπε πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο ωστόσο τόνισε πως δεν πρόκειται η χώρα του να κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και κακώς το πιστεύουν αυτό ορισμένοι στην Αθήνα.

Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι εποικοδομητικό, ενώ ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θέλει τρίτο πρόγραμμα, είπε:

«Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θέλει, ούτε χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα. Ουδείς πίεσε ποτέ την Ελλάδα να θέλει ή να χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα, ή κάτι άλλο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των αποζημιώσεων, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, δεν δήλωσε ότι πρέπει η χώρα να επανεξετάσει τις επανορθώσεις και πρόσθεσε:

«Ο Πρόεδρος δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Αυτή είναι η παρεξήγηση. Ο Πρόεδρος μίλησε για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι υποφέρουν πολύ από τις επιπτώσεις των φρικτών εγκλημάτων που έγιναν από την Γερμανία ή στο όνομα της Γερμανίας ή από Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι ότι εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει. Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος».


1 Σχόλιο

    • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 01:46

    Χαζομάρες. Αν υπήρχε τρόπος να αναγκαστεί να αναλάβει αυτός υπουργός οικονομικών της Ελλάδας θα αποδεικνυόταν το πλήρες αδιέξοδο πολύ πολύ πέρα από όλα τα θέματα της δήθεν διαπραγμάτευσης (από πλευράς τους) και πολύ πολύ πέρα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις …

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: