Επικοινωνία Τσίπρα-Γιουνκερ: Σύγκλιση απόψεων για συνταξιοδοτικό-εργασιακά

 Juncker  -TsiprasΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ο πρωθυπουργός, το απόγευμα, κατά την οποία διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, μίλησαν για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και για τα εργασιακά όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Τηλεφωνική επικοινωνία, σε θετικό κλίμα, είχε ο πρωθυπουργός και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, συζήτησαν για τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό προς την κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Συναίνεσαν επίσης «στην ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά την οποία συζήτησαν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού έδωσε στην δημοσιότητα κοινή δήλωση:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».


Αρέσει σε %d bloggers: