Μαγικό φίλτρο οι μεταρρυθμίσεις

reform-greece

Ο Έλληνας ασθενής: Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι εμφανείς επί του γύψου…

Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κώμα, η γαλλική βιώνει κόπωση, το γερμανικό σφρίγος αναζητείται και συνολικά η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει «ήπια αναιμία», παρά τις συνεχείς τονωτικές ενέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις στιγμιαίες αναλαμπές. Τι είναι λοιπόν αυτό που θα επαναφέρει το χρώμα υγείας στον Ευρωπαίο ασθενή; Με ένα στόμα πολιτικοί, τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αναλυτές των αγορών απαντούν: οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σαφές.

Ή μήπως όχι και τόσο; Οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάζονται από πολλούς ως το μαγικό φίλτρο με το οποίο θα ποτίσουν οι κυβερνήσεις τις οικονομίες τους και αυτομάτως θα ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα, θα αναπτύξουν ταχύτητα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η γενική αυτή αρχή «μεταρρυθμίσεις = ανάπτυξη και απασχόληση» απαντάται σε όλες τις εκθέσεις της Κομισιόν, σε επίσημες ανακοινώσεις του ECOFIN και σε συστάσεις της ΕΚΤ. Ποτέ, όμως, δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν προσδιορίζονται παραδείγματα επιτυχημένων και αποτυχημένων μέτρων. Γενικότητες και «δημιουργικές ασάφειες», όπως η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και το «άνοιγμα» στον ανταγωνισμό, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, θυμίζουν προπονητή, που όταν ερωτάται από τον αθλητή πώς θα κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας, απαντά: «Τρέξε πιο γρήγορα».

Πιο ειλικρινές και ευθύ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ουσιαστικά προτείνει εφαρμογή του λεγόμενου «πακέτου Hartz» (που υιοθετήθηκε από τη Γερμανία την περίοδο 2003-2005), αλλά σε μία πιο «βίαιη» μορφή σήμερα για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. Το πακέτο Hartz εστίαζε στην πλευρά της προσφοράς (προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση των επιδομάτων ανεργίας, χαλάρωση του πλαισίου για τις απολύσεις, πιο ευέλικτες μορφές εργασίας) και οδήγησε στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης – αλλά πρωτίστως, όπως έχει παραδεχθεί και η Μπούντεσμπανκ σε εκθέσεις της, με θέσεις χαμηλόμισθων. Αυτό που απέτυχε να κάνει ήταν να τονώσει την εσωτερική ζήτηση. Η Γερμανία συνέχισε να στηρίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές.

Πολλοί οικονομολόγοι διαφορετικών κατευθύνσεων, από τον Τζόζεφ Στίγκλιτς έως τον Πολ Κρούγκμαν και τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, έχουν εξηγήσει γιατί αυτό το μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιφερειακών οικονομιών του ευρώ.

Για τη χώρα μας, το ΔΝΤ προτείνει μία πιο «εξελιγμένη» εκδοχή του, με απελευθέρωση των απολύσεων και οριστικό αντίο στις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση απορρίπτει μία τέτοια μεταρρύθμιση. Απολύτως κατανοητό. Το ακατανόητο είναι ότι αντί να εξηγήσει και κυρίως να εφαρμόσει τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα, επιλέγει τις αέναες διαπραγματεύσεις, την πλήρη ακινησία, τη διά μαγείας επιστροφή σε μία προ μνημονίου «κανονικότητα», που ο καθένας την αντιλαμβάνεται όπως θέλει.

Οσο άπασες οι πλευρές επικαλούνται τις «μεταρρυθμίσεις», χωρίς να εξηγούν τι είναι, θα συνεχίσουμε απλά μια αντιπαράθεση, με τους μισούς να θεοποιούν την έννοια και τους υπόλοιπους να τη δαιμονοποιούν. Η έννοια θα μένει κενή και η οικονομία στην «απορρύθμιση».

naftemporiki.gr

6 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • nick on 8 Μαΐου 2015 at 14:08

  διαφωνούσαν αλλά προχωρούσαν υπήρχε αποτέλεσμα χειροπιαστό, βελτιωνόταν η κατάσταση
  τούτοι εδώ οι τσιπροκαμμένοι θα μας γυρίσουν στην εποχή των μάγων και των τσαρλατάνων, αφου ο τσαρλατανισμός είναι το μόνο που γνωρίζουν

  • RYaN on 11 Μαΐου 2015 at 01:52

  Για να θεραπεύσεις μία ασθένεια πρέπει να γνωρίζεις πρώτον ποια είναι η ασθένεια, δεύτερον ποιο είναι το φάρμακο που τη θεραπεύει και τρίτον και σημαντικότερο αν η δοσολογία του φαρμάκου δεν είναι τόσο μεγάλη που να προκαλέσει μία άλλη εξίσου σοβαρή ασθένεια, ή και σοβαρότερη.
  Οι «γιατροί» της ελληνικής ασθένειας φαίνεται να έκαναν δραματικά λάθη και στα τρία …

   • Astrexas on 11 Μαΐου 2015 at 09:17

   Και εκει ακριβως που τρεμοπαιξαν τα ματια της αρρωστης εμφανιστηκε ο τσιπρας με τον βαρουφακη και αρχισαν να κλωτσουν καρεκλεες τραπεζια κρεβατια γραφεια κομοδινα σωληνωσεις μηχανηματα υποστηριξης και οτι εβρισκαν μπροστα τους «ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΑΣ?»
   «ΣΗΚΩ ΜΑΝΑ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΜΕ μια χαρα εισαι δεν εχεις τιποτα»»»»νυφουλα θα σε κανουμε…σου εχουμε ετοιμο γαμπρο»

   ξανατρεμοπρεξαν τα ματια της φουκαριαρας…που αυτην την εσπασε και αινιγματικο χαμογελο

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Μαΐου 2015 at 08:44

  Έχουμε σαν χώρα (και λόγω των απατηλών υποσχέσεων των συριζοΑΝΕΛητών) εκτεθεί, σε άβολες και αβέβαιες καταστάσεις που η τρίμηνη απραξία και οι Βαρουφάκιοι αυτοσχεδιασμοί τις επέτεινα ακόμη περισσότερο.
  Υπάρχει μια επικίνδυνη και ανεπίτρεπτη ατολμία από πλευράς Τσίπρα που θα πληρωθεί όσο ο καιρός περνάει και αυτή δεν είναι άλλη, από την μη οριστική και ξεκάθαρη απομάκρυνση του «Γιάνη»
  Ας μην τον σκέφτονται τι θα κάνει και πως θα τη «βολέψει»
  Το «κομπόδεμα» της Δανάης είναι βαρύ και ασήκωτο…και επαρκεί για πέντε ζωές
  Και επανέρχομαι::
  Παρά τα υπεσχημένα και τα στεντορείως διακηρυγμένα, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση διαφυγής από την τρόικα («θεσμούς» την λέμε τώρα), καθώς αυτή παρέμεινε και θα παραμείνει ο κύριος συνομιλητής και τελικός διαπραγματευτής με την ετερόκλητη ελληνική συγκυβέρνηση
  Κανένας ευρωπαίος ηγέτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με την σημερινή σκληρή και περίπλοκη οικονομική πραγματικότητα, δεν πρόκειται ούτε κατ ελάχιστο να συναινέσει στις αιτιάσεις των «κόκκινων γραμμών» Τσίπρα.
  Και επιπρόσθετα αναφέρω πως και οι κάτοικοι των χωρών της ευρωζώνης, δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τυχόν ευνοϊκή αντιμετώπιση της υπερχρεωμένης και οικονομικά αδύναμης Ελλάδας,
  Της Ελλάδας που μερικά λαμόγια της έχουνε «παρκάρει» σε ασφαλείς παραδείσους πάνω από 800 δις μαύρα και αδήλωτα €
  (Όποιος το ακούει αυτό κουφαίνεται)
  Με αυτά τα δεδομένα βγαίνει αβίαστο το συμπέρασμα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι και αν ακόμη επιβιώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού, ο δρόμος που έχει να διανύσει από εκεί και ύστερα θα είναι ένας κακοτράχαλος και δύσβατος Γολγοθάς.
  Θα βρίσκεται συνεχώς σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με πάρα πολλούς συμβιβασμούς που θα την εκτρέπουν άμεσα και πλήρως από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τις υποσχέσεις αλλά κυρίως τις φαντασιώσεις της.
  Ας πρόσεχαν…..

  • RYaN on 11 Μαΐου 2015 at 12:35

  Τα παραπάνω σχόλια φαίνεται να εστιάζουν (μόνον) στις πολιτικές προεκτάσεις της υπερδοσολογίας του φαρμάκου…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: