Τ. Κορωνάκης: «Νέο μνημόνιο δεν υπογράφουμε, ξηλώνουμε το μνημόνιο νόμο-νόμο»

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκη, στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ και τον Τ. Χατζη

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση:

 • Είναι μια πολύ σκληρή μάχη. Το ξέραμε από πριν ότι η αμφισβήτηση της βασικής επιλογής των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. για συνέχιση της λιτότητας και των μνημονίων θα είναι μια δύσκολη μάχη, που θα χρειαστεί επίπονη διαπραγμάτευση. Βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της διαδικασίας, είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Στο Eurogroup δεν πάμε για κατάληξη συμφωνίας, μπορεί

  να βγει μια έκθεση προόδου.

 • Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και ίσως είναι η μοναδική χώρα που πληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να τρέχει χρηματοδότηση. Αυτό δεν μπορεί να τρέχει επ’ άπειρον. Η κυβέρνηση δεν μπορεί επ’ άπειρον να εκπληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό είναι ενήμεροι και οι θεσμοί, γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση. Αυτή η πίεση δεν είναι μόνο προς την ελληνική πλευρά, είναι μια πίεση προς όλους. Και για τη διαπραγμάτευση και για τη ρευστότητα είναι προς το συμφέρον όλων να πάμε γρήγορα σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό.
 • Η ΝΔ είναι λογικό να μιλάει για “χαμένο χρόνο”, γιατί ποτέ δεν έκανε διαπραγμάτευση. Θεωρεί πως αυτός ο χρόνος είναι χαμένος, γιατί αν δεν είχαμε αυτό τον χρόνο σήμερα θα ήταν σε εφαρμογή το μέιλ Χαρδούβελη. Η συμφωνία που μας ζητάει η ΝΔ να καταλήξουμε θα σήμαινε ότι ήδη θα έπρεπε να έχουμε μειώσει τις συντάξεις, να έχουμε αυξήσει τους φόρους, να έχουμε πάρει νέα μέτρα λιτότητας.
  Αυτή η κυβέρνηση τέτοια μέτρα δεν θα πάρει. Νέο μνημόνιο δεν θα υπογράψει, θα ξηλώνει το μνημόνιο νόμο – νόμο.
 • Η ΝΔ πολύ συχνά περιγράφει ένα “βραχομνημόνιο”: μία η χώρα πάει στα βράχια, μία πάει σε μνημόνιο, πολλές φορές και μέσα στην ίδια φράση. Η χώρα δεν θα πάει ούτε στα βράχια, ούτε σε καινούριο μνημόνιο.

Για την πορεία του κυβερνητικού προγράμματος:

 • Προχωράμε πράγματα που ποτέ δεν ήθελε και δεν έκανε η ΝΔ. Εισπραξιμότητα των φόρων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, διερεύνηση των λιστών, τα χρήματα στην Ελβετία, είναι κάποια παραδείγματα. Ο καθένας ανάλογα με ποιους εκπροσωπεί κινείται.
 • Για τα κομμάτια που έχουν δημοσιονομικό κόστος υπάρχει διαπραγμάτευση. Αυτό δεν είναι είδηση. Όμως ΕΝΦΙΑ όπως ήταν σίγουρα δεν θα ξαναϋπάρξει. Οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται τον Ιούνιο. Και αυτό θα φέρει μεγάλη διαφορά. Θα δώσει η κυβέρνηση μια μεγάλη μάχη για να έχουμε εκείνα τα πλεονάσματα, ώστε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να περάσουμε στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό θα επιδιώξουμε. Ο πρωθυπουργός είπε, ότι αν δεν το καταφέρουμε να γίνει το 2015, θα γίνει το 2016. Ο ΕΝΦΙΑ όμως όπως ήταν, αποκλείεται να παραμείνει, γιατί η μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλάζει τον πυρήνα του.

Υπάρχει ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η σίτιση, η στέγαση, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που δεν αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα.

Κάναμε το νόμο για τις 100 δόσεις που έδωσε μεγάλη ανακούφιση σε πάρα πολύ κόσμο.

 • Μέχρι χθες είχαμε ένα ακραίο πρόγραμμα λιτότητας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, διάλυσης του κοινωνικού κράτους, μειώσεων σε συντάξεις και μετακύλισης των βαρών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μια ζούγκλα στην αγορά εργασίας.
 • Και πρέπει ν’ απαντήσει η ΝΔ αν αυτό ήταν το πρόγραμμά της ή απλά υλοποιούσε τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αυτή η κυβέρνηση έχει λάβει την εντολή και προχωράει στο σταμάτημα των μέτρων λιτότητας, παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, επανεκκινεί την αγορά, στηρίζει το κοινωνικό κράτος (κατάργηση 5ευρου στα νοσοκομεία – προσλήψεις γιατρών).

Εργάζεται για να κλείσει τη συμφωνία χωρίς νέο δάνεια, χωρίς νέο μνημόνιο με στόχο να πάμε σ’ ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παράγει νέο πλούτο και θα τον αναδιανέμει.

left.gr


Αρέσει σε %d bloggers: