Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει απο την κρίση

ΒΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: «Μπορεί να μην πληρώσουμε την ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο»

Όλα στον αέρα παραμένουν όσον αφορά στη συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές της.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως οι αποπληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν και να μετατεθούν για αργότερα. «Τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον», είπε.

Άλλωστε, όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι χαρακτηριστικά: «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που δεν είναι δυναμικά συνεπές… Που δεν βγαίνει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από την άλλη μεριά υπάρχουν περιορισμοί… Υπάρχουν αυτά που μπορούν να γίνουν και αυτά που μπορούν να περάσουν από τα κοινοβούλια. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι” αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση εξηγώντας ότι αυτή είναι η απάντηση στο «γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς».«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρυθμίσης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το στόχο της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι «η συμφωνία που θα πετύχουμε τώρα να είναι διέξοδο» προσθέτοντας ότι την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μόνο για τη δόση δεν τη θέλει κανείς, ούτε οι δανειστές.

 


Αρέσει σε %d bloggers: