“Το PSI Παπαδήμου-Βενιζέλου το 2011 μας απέκλεισε από τα χρήματα της ποσοτικής χαλάρωσης

Αιχμές Βαρουφάκη και για Τρισέ

VAROUFAKIS vouli

«‘Ήταν απαράδεκτοι οι όροι του «κουρέματος» των ομολογιούχων που επεβλήθησαν το 2011 και υπονόμευσαν στη συνέχεια τη χρηματοδότηση της Ελλάδας» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή. «Μόνη βιώσιμη λύση πλέον ένα νέο «swap» με τον ESM»

“Οι απαράδεκτοι όροι του PSI” είναι η αιτία που η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που “θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την οικονομία μας” τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, που έριξε τις ευθύνες τόσο στους κ.κ Παπαδήμο και Βενιζέλο όσο και στον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε μία “φωτογραφική” διάταξη του PSI, η οποία λέει “ότι όποιας χώρας τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΕΚΤ τότε αυτή η χώρα δεν μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών «η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα που είχαν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε υψηλές τιμές. Τα ομόλογα ήταν τότε στο 19% της αξίας τους, η ΕΚΤ τα αγόρασε στο 70% και τώρα εμείς πρέπει να τα πληρώσουμε στο 100%», ενώ πρόσθεσε πως “η ΕΚΤ κατέχει 27 δισ. ελληνικά ομόλογα τα οποία ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) μπορεί να τα αγοράσει από την ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα με «ομόλογα εις το διηνεκές» (perpetual bonds)”

Για το λόγο αυτό έριξε ευθύνες σε όσους συμμετείχαν στην υπογραφή του “καταστροφικού” PSI : “Δεν μπήκαμε στην ποσοτική χαλάρωση λόγω των απαράδεκτων όρων του PSI». «Ας το σκεφθούν αυτό οι κκ. Παπαδήμος και Βενιζέλος που υπέγραφαν τότε το PSI. Πρόκειται για καταστροφή και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς” δήλωσε χαρακτηριστικά

Όπως είπε, «εάν συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για τα δεδομένα της οικονομίας μας γιατί θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στις αγορές πολύ πιο γρήγορα» και τόνισε ακόμα και αν είχαμε κλείσει την διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάλι θα ήμασταν εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης γιατί αυτό επέβαλλαν οι όροι του PSI.

Στη συνέχεια, πρότεινε τη λύση των “Swaps” “μεταξύ ημών και του ESΜ”, ωστόσο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Ντράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει ένα μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του κ. Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση».

Όσον αφορά την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είπε ότι «νομίζαμε πως ήταν το πιο εύκολο για να το πάρουμε».


Αρέσει σε %d bloggers: