Σακελλαρίδης: «Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου – Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο»

rp_g-sakel-345x230.jpg«Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρχικά ο κ. Σακελλαρίδης ενημέρωσε για τον χαιρετισμό που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Βασικά σημεία:

Για το εάν η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη έχει θεσμική υπόσταση ή είναι σχήμα λόγου

– Είναι κοινό ανακοινωθέν στο eurogroup. άρα δεσμεύει και εμάς και όλες τις υπόλοιπες χώρες που εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών

Με βάση όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Πρόκειται για 4 κόκκινες γραμμές η 4 προαπαιτούμενα

– Οι κόκκινες γραμμές είναι στοιχεία άμυνας στη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία. Υπάρχουν αιτήματα από την πλευρά μας. Για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση πρέπει να λυθούν 4 σημαντικά ζητήματα: τα πρωτογενή πλεονάσματα, η αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και να υπάρξει αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ

– Υπάρχει αισιοδοξία λόγω της προόδου που έχει επιτευχθεί, αλλά παραμένουν τα ζητήματα αυτά που βάζουμε ως πλαίσιο για να είναι η συμφωνία αμοιβαία και επωφελής. Είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας για να μην επαναληφθούν λάθη που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής αλλά πρέπει να υπάρχει συνέπεια και από τους πιστωτές και να καταλήξουμε σε συμφωνία

Για το take it or leave it από πλευράς δανειστών και το εάν εμμένει το Μαξίμου περί μη υπογραφής μνημονίου

– Αρχικά: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μνημόνιο. Αν τεθεί τέτοιο ζήτημα (take it or leave) εκατέρωθεν ως τελεσίγραφο δηλαδή, δε θα βοηθούσε στην επίτευξη συμφωνίας και θα τραυμάτιζε την εξέλιξη του διαλόγου.

Αν έρθει πρόταση χωρίς κάποιο από τα προαπαιτούμενα, θα απορριφθεί;

– Το κάθε ένα από τα προαπαιτούμενα αυτά έχει τη δική του βαρύτητα. Είναι αλληλένδετα και με την επίλυση αυτών θα  μπορέσουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

– Όποιος και αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ο τρόπος. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω με ζητήματα μείωσης επικουρικών συντάξεων.

Τι μεσολάβησε μεταξύ της επιστολής Τσίπρα στην Λαγκάρντ και την αποπληρωμή της δόσης

– Επαφές γίνονται συνέχεια δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις  με κλειστά χαρτιά. Μεσολάβησε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τον λογαριασμό. Είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη του ο κ. Βαρουφάκης και χρειαζόταν η άδεια και του ΔΝΤ και της ΤτΕ.

Για το εάν θα προκύψει θέμα εκλογών αν δεν ψηφίσουν τη συμφωνία οι κυβερνητικοί βουλευτές 

– Όταν έρθει η συμφωνία θα έχει αυτά τα χαρ/κα που δε θα αφήνουν περιθώριο στους κυβερνητικούς βουλευτές να μην την ψηφίσουν, γιατί θα κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής.

Σχετικά με το σκεπτικό για ίδρυση νατοϊκής βάσης σε νησί του ανατολικού Αιγαίου

– Είναι μια σκέψη και πρόταση του κ. Καμμένου και δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να υλοποιηθεί. Μιλάει όχι για ίδρυση αλλά για μεταφορά σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου. Θα συζητηθεί και ανάλογα θα πράξουμε.

Για το εάν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις και μισθούς?

-Με τις προσπάθειές μας αποδείξαμε ότι μπορούμε και αποπληρώνουμε -χωρίς να το κρύβουμε- με μεγάλες δυσκολίες όλες μας τις υποχρεώσεις. Για αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Τον Ιούλιο και τον  Αύγουστο οι ανάγκες είναι μη εξυπηρετούμενες. Προκύπτουν 25 δις ανάγκες και θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Θα πληγούν καταθέσεις;

Το χρηματοδοτικό ζήτημα μπαίνει σε όλες τις συζητήσεις. Δεν θυμηθήκαμε τώρα τον Ιούλιο και τον  Αύγουστο. Έχουν τεθεί αυτά τα ζητήματα και είναι εν γνώση και των θεσμών και των εταίρων τα υψηλά ομόλογα που λήγουν. Έχουμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα της ρευστότητας.

Έχουμε ματώσει για να είμαστε συνεπείς Αλλά για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται συμφωνία δύο μερών.

Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο

 


1 Σχόλιο

  • nick on 18 Μαΐου 2015 at 14:42

  ….Οι κόκκινες γραμμές είναι στοιχεία άμυνας στη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία….
  …Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο….
  ελα συντροφε καταλάβαμε «σχήμα λόγου» ειναι

  ….Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  – Όποιος και αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει….
  για δείτε εδω

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: