Guardian: Πιο καταστροφική η παραμονή στο ευρώ από την έξοδο

Η παραμονή στο ευρώ ίσως αποδειχθεί πιο καταστροφική μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα από την επιστροφή στη δραχμή, σημειώνει ο Guardian και βλέπει ως μόνη λύση του Αλέξη Τσίπρα ένα δημοψήφισμα…

Ο αρθρογράφος του Guardian, Λάρι Έλιοτ αναπτύσσει την σκέψη του αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, πως …θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να χρησιμοποιούσε τη δραχμή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας ξέρουν πολύ καλά ότι η χώρα έχει μόνο δύο επιλογές. Να παραδοθεί στις επιθυμίες των

εταίρων ή να βγει από το ευρώ. Ωστόσο, οι δανειστές της γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα δεν επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωζώνη οπότε και περιμένουν την υποχώρηση της Ελλάδας σε αρκετές από τις «κόκκινες» γραμμές της. Κάτι, που ο αρθογράφος δεν θεωρεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας λαμβάνοντας υπόψη και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Στο αρθρο σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο που υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα αν δεν είχε εγκαταλείψει τη δραχμή για χάρη του κοινού νομίσματος. Ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βαλτώνει, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους και μεταρρυθμίσεις που να αποτελούν μοχλό και όχι τροχοπέδη οικονομικής ανάπτυξης.

Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν δεν είναι αν η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφική, αλλά αν θα είναι πιο καταστροφική η παραμονή της σε αυτή. Από πολιτικής πλευράς οι πολίτες της χώρας ψήφισαν κατά της λιτότητας αλλά οι δανειστές πιέζουν για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτό σημαίνει – συνεχίζει το άρθρο – πως αργά ή γρήγορα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: να συνεχίσει με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, που είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των μελών-κρατών της Ευρωζώνης ή να ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τελικά ίσως το δημοψήφισμα να είναι η λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης.

πηγη

1 Σχόλιο

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Μαΐου 2015 at 08:26

  (Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο που υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα αν δεν είχε εγκαταλείψει τη δραχμή για χάρη του κοινού νομίσματος.)
  ……………………………………………………………………………………….
  Αυτός λοιπόν είναι ο αρθρογράφος της Guardian (!) και τον λένε Λάρι Έλιοτ…
  Και όταν αναφέρεται στον υπουργό, εννοεί τον Γιάνη Βαρουφάκη..
  Μιλάμε για βρετανική εφημερίδα έτσι…?
  Και όταν ακούτε «βρετανική», να ξέρετε ότι πρόκειται συγκεκαλυμμένα για σφόδρα «αντιευρωπαϊκή» κυρίως περίπτωση.
  Μιλάμε για τον Βαρουφάκη που γελάνε και όλες οι κότες όπου γης.
  Τι να τους αντιτείνεις?
  Τα έχω γράψει και αναλύσει εδώ τόσες φορές μέχρι να φτάσω στο σημείο να ακούσω το:
  «Άστα ρε φίλε μας έχεις ζαλίσει, τα διαβάσαμε, τα εμπαιδόσαμε, ταγνωρίζουμε…..
  Πάμε πάρα κάτω»
  Το «παρακάτω» είναι:
  Αν μέσα στις επόμενες μέρες δεν υπογραφεί ένας έντιμος και ξεκάθαρος συμβιβασμός που να ανοίξει το δρόμο για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, αυτοί οι «ιδεοληπτικοί του περασμένου αιώνα» θα πρέπει σούμπιτοι να μας αδειάσουν την γωνιά.
  Να μας κάνουν τη χάρη για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μια άλλη ευρέου φάσματος κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με κάποιες αναγκαίες έκτακτες εξουσίες (μέσα στα συναλλαγματικά πλαίσια).
  Μόνο έτσι μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα και τον οικονομικό μαρασμό.
  Όλα τα περί «αξιόλογου» Βαρουφάκη και «χαρισματικού» Τσίπρα, είναι εκ του πονηρού και έχουνε ύπουλες και θολές βρετανικές σκοπιμότητες…
  Η Ιστορία πάντα……διδάσκει για την αποφυγή του… «δις εξαμαρτείν…»

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: