Ερωτηση Διώτη για την υποβόσκουσα πυρκαγιά στην TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΠΕΝ

Ερώτηση σχετικά με την πυρκαγιά που συνεχίζει να υποβόσκει για 19η ημέρα σε εξωτερικό χώρο αποθήκευσης της TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ «με τη συνεχιζόμενη καύση τόνων λυματολάσπης και “εναλλακτικού” καυσίμου που καίγονται στο εσωτερικό της μάζας σε υπαίθριο χώρο, να προκαλεί εκπομπή στην ατμόσφαιρα καπναερίων άγνωστης χημικής σύστασης, δημιουργώντας αφενός σοβαρή ανησυχία στους περίοικους και αφετέρου σοβαρή καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, που για 3η συνεχόμενη εβδομάδα παραμένει σε επιφυλακή», κατέθεσε προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Η βουλευτίνα, δίνοντας ένα ιστορικό χρονολόγιο του περιστατικού, βασιζόμενη στα καταγεγραμμένα του βιβλίου συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο δελτίο τύπου του Δήμου Λαρισαίων καθώς και στην –από 14.5.2015- απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, η οποία καλούσε την εταιρία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, με στόχο την πρόληψη απειλής περιβαλλοντικής ζημιάς από την εκδήλωση πυρκαγιάς, σημειώνει ότι «όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που έθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση: οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξουθενώνονται καθημερινά και τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν βλάβες λόγω της συνεχούς λειτουργίας ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει, μικρής κλίμακας ευτυχώς, αγροτοδασικές πυρκαγιές και σύντομα αρχίζουν και οι περιπολίες δασών, η ανησυχία των κατοίκων των γύρω περιοχών εντείνεται, και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης και οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Αναφερόμενη σε εδάφιο της προς εκτέλεση απόφαση, σύμφωνα με το οποίο «βάσει της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, το κόστος των ενεργειών και της λήψης των δράσεων βαρύνει την TERRA ΑΕ-ΒΙΟΚΕΡΑΛ, τον κάτοχο των καιόμενων υλικών και τον ιδιοκτήτη του γηπέδου αποθήκευσης, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τον φορέα εκμετάλλευσης», ζητά από το Υπουργείο διευκρινίσεις σχετικά με τα ακόλουθα: «Από τη στιγμή που τα αποθηκευμένα στον εξωτερικό χώρο υλικά, σύμφωνα με παλιότερη δήλωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας (Σεπτέμβριος 2014) δεν είναι αυτοαναφλέξιμα, και δεδομένου στον χώρο δεν υφίστανται εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης ώστε να προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα και το ρεύμα παραμένει κομμένο λόγω του σφραγίσματος των εγκαταστάσεων, ποια/ες ήταν η αιτία ή οι αιτίες για την ανάφλεξή τους; Από ποιούς κανόνες διέπεται η αποθήκευση των εν λόγω υλικών και ποια μέτρα προστασίας οφείλει να λαμβάνει η εταιρία για την αποφυγή περιστατικών όπως το προαναφερθέν; Έχει γίνει έλεγχος κατά πόσο τηρούνται αυτοί οι όροι; Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, στα σωρευμένα υλικά περιλαμβάνεται και οινολάσπη, πόση ποσότητα έχει παραληφθεί αρχικά, πόση έχει απομείνει έως σήμερα και ποιες είναι οι συνθήκες αποθήκευσής της; Υπάρχουν άλλα υπολείμματα (ξυλώδεις μπάλες, κατάλοιπα γεωργικών εργασιών σε βαμβακοκαλλιέργειες, άχυρα κοκ) και εάν ναι, πώς αποθηκεύονται και σε ποιον χώρο;».

Τέλος, η βουλευτίνα ζήτησε αντίγραφο της τεχνικής έκθεσης που έχει ήδη ζητηθεί, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την TERRA AE με καταληκτική ημερομηνία 24.5.2015, που αφορά στα αποθηκευμένα στον χώρο υλικά (είδη, προέλευση και κατάταξη αποθήκευσης, χωρικές διαστάσεις και συνολικό όγκο του σωρού που σχηματίζουν).

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

Αθήνα, 26 Μαΐου 2015

 Προς τον κ. ΥπουργόΠαραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Υποβόσκουσα πυρκαγιά για 3η εβδομάδα στον περιβάλλοντα, αποθηκευτικό χώρο της TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ

Για 19η ημέρα συνεχίζει να υποβόσκει πυρκαγιά σε εξωτερικό χώρο αποθήκευσης της TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ (στο 6ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Λάρισας-Συκουρίου), με τη συνεχιζόμενη καύση τόνων λυματολάσπης και “εναλλακτικού” καυσίμου που καίγονται στο εσωτερικό της μάζας σε υπαίθριο χώρο, να προκαλεί εκπομπή στην ατμόσφαιρα καπναερίων άγνωστης χημικής σύστασης, δημιουργώντας αφενός σοβαρή ανησυχία στους περίοικους και αφετέρου σοβαρή καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, που για 3η συνεχόμενη εβδομάδα παραμένει σε επιφυλακή.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7-5-2015 και περί ώρα 13:30 –σύμφωνα με το βιβλίο συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας- σε υπαίθριο χώρο της σφραγισμένης από την Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε Λάρισας επιχείρησης ΤΕRRΑ Α.Ε ήδη από τα τέλη του 2010. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε σωρό χιλιάδων τόνων λυματολάσπης και “εναλλακτικού” καυσίμου ΑSF, ενώ σύμφωνα με καταγγελία -25.5.2015- της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, αν και η κατάσβεση της πυρκαγιάς επιτεύχθηκε από την πρώτη σχεδόν ημέρα, ακόμα και σήμερα από το εσωτερικό της μάζας αναδύονται έντονοι καπνοί. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, μολονότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ Λάρισας βρίσκονται στο χώρο του συμβάντος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα από την έναρξη της πυρκαγιάς, με δύο και τρία πυροσβεστικά οχήματα, με 5 και 7 πυροσβέστες αντίστοιχα, 24 ώρες το 24ωρο, προσπαθώντας να ρίξουν τη θερμοκρασία της σωρού και να σταματήσουν την εκπομπή καπνών, ρίχνοντας συνεχώς χιλιάδες τόνους νερού, το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό αφού αναπτύσσονται θερμοκρασίες 340 βαθμών στο εσωτερικό της μάζας και σε βάθος 3-4 μέτρων σύμφωνα και με τις ενδείξεις της ειδικής θερμικής κάμερας που διαθέτει η Υπηρεσία». Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι «παρά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι πυροσβέστες, σύμφωνα με αναφορές που έγιναν, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις έντονου βήχα και “φλεγμάτων” από την συνεχόμενη έκθεση στους καπνούς της σωρού της λυματολάσπης, ενώ με έγγραφό της στις 8-5-2013 η ίδια η ιδιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε για την τοξικότητα των αερίων».

Η ίδια η ΠΥΛ σημειώνει ότι «έγινε μία απόπειρα να συνδράμουν στο έργο της πλήρους κατάσβεσης και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αποχώρησαν την επόμενη ημέρα μετά από αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρίας σχετικά με τον τρόπο και τα υλικά κατάσβεσης». Το γεγονός επιβεβαιώνει με δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων, στο οποίο χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «υπήρξαν αντιδράσεις και αναφορές της ιδιοκτησίας της εταιρείας, που ζητούσε, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις και προσφυγή στον εισαγγελέα, την άμεση απομάκρυνση των μηχανημάτων του Δήμου».

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο αποθηκευμένος σε εξωτερικό χώρο όγκος της λυματολάσπης συνέχιζε –και συνεχίζει- να καίγεται εσωτερικά, προκάλεσαν στις 14.5.2015 (αρ. πρωτ.: οικ. 1463/86141) την απόφαση-αντίδραση του ασκούντος τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, με την οποία ζητείται από την ιδιοκτήτρια εταιρία λήψη σειράς μέτρων και δράσεων, με στόχο την «πρόληψη απειλής περιβαλλοντικής ζημιάς από την εκδήλωση πυρκαγιάς», ενώ στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι «βάσει της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, το κόστος των ενεργειών και της λήψης των δράσεων βαρύνει τον φορέα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων όπου λαμβάνει χώρα το συμβάν (TERRA ΑΕ-ΒΙΟΚΕΡΑΛ), τον κάτοχο των καιόμενων υλικών και τον ιδιοκτήτη του γηπέδου όπου τα υλικά αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για το ίδιο ή διαφορετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα με το φορέα εκμετάλλευσης (TERRA ΑΕ-ΒΙΟΚΕΡΑΛ)».

Η εν λόγω απόφαση (ΑΔΑ: 748ΖΟΡ10-ΜΣ4) έχει κοινοποιηθεί στο Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Ζημίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΑΠΕΝ, στη Δ/νση Ανάπτυξης ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, στη Δ/νση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας (για το ΚΕΠΠΕ Λάρισας), στη ΔΙΠΕΧΩΣ Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης, καθώς και στην ίδια την εταιρία.

Όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που έθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξουθενώνονται καθημερινά και τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν βλάβες λόγω της συνεχούς λειτουργίας ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει, μικρής κλίμακας ευτυχώς, αγροτοδασικές πυρκαγιές και σύντομα αρχίζουν και οι περιπολίες δασών, η ανησυχία των κατοίκων των γύρω περιοχών εντείνεται, και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης και οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Από τη στιγμή που τα αποθηκευμένα στον εξωτερικό χώρο υλικά, σύμφωνα με παλιότερη δήλωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας (Σεπτέμβριος 2014) δεν είναι αυτοαναφλέξιμα, και δεδομένου στον χώρο δεν υφίστανται εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης ώστε να προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα και το ρεύμα παραμένει κομμένο λόγω του σφραγίσματος των εγκαταστάσεων, ποια/ες ήταν η αιτία ή οι αιτίες για την ανάφλεξή τους;
  2. Από ποιούς κανόνες διέπεται η αποθήκευση των εν λόγω υλικών και ποια μέτρα προστασίας οφείλει να λαμβάνει η εταιρία για την αποφυγή περιστατικών όπως το προαναφερθέν; Έχει γίνει έλεγχος κατά πόσο τηρούνται αυτοί οι όροι;
  3. Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, στα σωρευμένα υλικά περιλαμβάνεται και οινολάσπη, πόση ποσότητα έχει παραληφθεί αρχικά, πόση έχει απομείνει έως σήμερα και ποιες είναι οι συνθήκες αποθήκευσής της;
  4. Υπάρχουν άλλα υπολείμματα (ξυλώδεις μπάλες, κατάλοιπα γεωργικών εργασιών σε βαμβακοκαλλιέργειες, άχυρα κοκ) και εάν ναι, πώς αποθηκεύονται και σε ποιον χώρο;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:

  1. Αντίγραφο της τεχνικής έκθεσης που έχει ζητηθεί ήδη από τον φορέα εκμετάλλευσης (TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ) με την αρ. πρωτ.: οικ. 1463/86141-14.5.2015 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και καταληκτική ημερομηνία 24.5.2015, «στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:
  • Τα είδη των υλικών που βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπόψη χώρο, ο οποίος ορίζεται ως χώρος αποθήκευσης εναλλακτικών και λοιπών καυσίμων υλών, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, χαρακτηρισμένα με τους αντίστοιχους κωδικούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) για το κάθε είδος υλικού
  • Τις αποθηκευμένες ποσότητες ανά είδος υλικού ή/και κωδικό ΕΚΑ, εκφρασμένες στην κατά περίπτωση αρμόζουσα μονάδα μέτρησης (kg, tn, m3, κτλ)
  • Την προέλευση των αποθηκευμένων υλικών ανά είδος υλικού και/ή κωδικό ΕΚΑ
  • Το εάν τα προαναφερθέντα υλικά έχουν υποστεί ανάμειξη πριν ή κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, ή εάν είναι αποθηκευμένα ξεχωριστά ανά είδος και/ή κωδικό ΕΚΑ
  • Τις χωρικές διαστάσεις και το συνολικό όγκο του σωρού των παραπάνω υλικών».

 Η ερωτώσα και αιτούμενη βουλευτίνα

Διώτη Ηρώ


Αρέσει σε %d bloggers: