Οι Πολωνοί δεν θέλουν να ενταχθούν στο ευρώ. Θελουν να μείνουν ελεύθεροι

Το 70% λέει «όχι» στο ευρω

Οι Πολωνοί δεν θέλουν να ενταχθούν στο ευρώ

Ο ευρωσκεπτικιστής Αντρέι Ντούντα νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία

Το ποσοστό των Πολωνών που αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος ζλότι και στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ανήλθε στο 70%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας CBOS που δημοσιοποιήθηκε μετά την προεδρική νίκη του συντηρητικού Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έχει εκφράσει την άρνησή του στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 68% των Πολωνών είχε ταχθεί κατά και το 24% υπέρ του ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι.Ο μεγαλύτερος αριθμός Πολωνών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είχε καταγραφεί στις αρχές του 2002 προτού η Πολωνία ενταχθεί στην ΕΕ.Η Πολωνία -η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Ευρώπη- ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα το πράξει.

Από τη στάση της κοινής γνώμης φαντάζει απίθανο να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 16 και 22 Απριλίου.


10 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • MAKIS on 26 Μαΐου 2015 at 22:33

  ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΗΓΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΤΑ ΧΑΙΒΑΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ.
  ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ..

  • RYaN on 27 Μαΐου 2015 at 01:33

  Ας πάρουμε ένα ιστορικό παράδειγμα: τη Λετονία
  Το 2003 έκανε δημοψήφισμα για την είσοδό της στην ΕΕ. Κάτι που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Λετονών.
  Το 2011 έπρεπε να γίνει αντίστοιχο δημοψήφισμα για την είσοδό της στην Ευρωζώνη. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν πέρναγε.
  Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας έκανε ότι μπορούσε για να μη γίνει το δημοψήφισμα αυτό. Δείτε τον εδώ.
  Ο κύριος αυτός λέγεται Ντομπρόβσκις και ήταν παλαιός υπουργός οικονομικών που διορίστηκε στην πρωθυπουργία το 2009, προκειμένου να ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων, την ώρα που ο κανονικά εκλεγμένος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω της δριμείας οικονομικής κρίσης που έζησε τότε η Λετονία. Έπαιξε δηλαδή το ρόλο που έπαιξε στην Ελλάδα ο Παπαδήμος!

  Όμως, είμαι σίγουρος ότι κάτι σας λέει φυσιογνωμικά, έτσι δεν είναι έτσι? Ναι, σήμερα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντί του Γιούνκερ. Η επιτυχημένη προσπάθειά του να παρακάμψει την άποψη του λετονικού λαού σχετικά με το ευρώ, ανταμείφθηκε…

  Παρόμοιες ιστορίες εκτιλύχθηκαν και στις δύο άλλες βαλτικές δημοκρατίες: την Εσθονία και τη Λιθουανία.

  Άλλωστε, το ευρώ εξελίχθηκε σε μία μηχανορραφία κάποιων ελίτ στην πλάτη των ευρωπαϊκών λαών και της δημοκρατίας. Βέβαια, ήταν τόσο κακοσχεδιασμένο, που είναι να απορεί κανείς γιατί αυτές οι ελίτ άργησαν τόσο να το αντιληφθούν….

  • Ισόνομος πολίτης on 27 Μαΐου 2015 at 09:28

  Το ποιες προκοπές κουβαλάνε οι πρώην Σοβιετικές (ας πούμε Δημοκρατίες) λίγο μας απασχόλησε,, μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει
  Το βέβαιο είναι πως τους έγινε μεγάλη χάρη από την €ζώνη στις χώρες αυτές της Βαλτικής να ενταχθούν στην €ρωζώνη…
  Τα αποτελέσματα συγκριτικά πολύ γρήγορα θα φανούν..
  Πάμε όμως πάρα κάτω…
  Νομίζω πως χρειάζονται αρκετά και διαρκή μαθήματα οι «εραστές της δραχμής» για να συνειδητοποιήσουν πως η μεγάλη χάρη που μας έγινε το 1999 με την ένταξή μας στην ΟΝΕ (πρωθυπουργός ο Κ.Σημίτης τότε) δεν αξιοποιήθηκε σωστά και όπως έπρεπε..
  (Εδώ μέσα πολλές φορές έχω εξηγήσει τα «γιατί και τα ¨»πως»)
  Αντί λοιπόν να αξιοποιήσουμε δύο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νομισματικής σταθερότητας και των δανειακών διευκολύνσεων και δυνατοτήτων για τη ορθολογική οικονομική ανάπτυξη και σωστή εναρμόνιση μας στους κόλπους της €ζώνης, λειτουργήσαμε ως χώρα και ως πολίτες εντελώς αντίθετα…..και «πέρα βρέχει…»
  Τα εύκολα δάνεια και τα προγράμματα σύγκλισης (ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα), έγιναν αχαλίνωτος καταναλωτισμός, ντουβάρια για να στεγάσουν 24 εκατομμύρια ανθρώπους και ένας γενικά διεστραμμένος τριτογενής και καταναλωτικός προσανατολισμός της οικονομίας…
  Ναι όσο περνούσαν τα χρόνια, όλο και περισσότερο χειροτέρευε η κατάσταση και το κακό συναπάντημα μιας άναρχης κατάστασης που μας οδηγούσε χωρίς μπούσουλα στο γκρεμό και την καταστροφή…
  Τώρα μας φταίνε οι «δανειστές» μας φταίει το «€» μας φταίνε τα «μνημόνια,» η «τρόικα» και όλα τάλλα, εκτός από εμάς τους ίδιους (κυβερνώντες και κυβερνώμενους),
  Και δεν φταίνε μόνο σε μας, ίσως θα φταίνε και στη Λετονία και τις άλλες ταλαίπωρες πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, αν δεν πάρουν μαθήματα από εμάς για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε..

   • RYaN on 27 Μαΐου 2015 at 10:59

   Η κρίση του 2008 θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απανωτές κρατικές στάσεις πληρωμών από όλα σχεδόν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό απεφεύχθη από τους ευρωκράτες, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το ευρώ, την πορεία προς το ευρώ και την ΕΕ. Έτσι διασώθηκαν οι αγορές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση των ανατολικών χωρών, αφορούσε σε πολύ πολύ μεγάλο βαθμό και τις ελληνικές τράπεζες!!! Όλη αυτή η χασούρα από την ανατολική Ευρώπη μεταφέρθηκε σταδιακά, με εργαλείο το ευρώ, στις πλάτες του ελληνικού λαού.

   Στο προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρθηκα στην τεράστια αντίφαση μεταξύ ευρώ και δημοκρατίας, αλλά επειδή φαίνεται ότι η «δημοκρατία» έχει για κάποιους πεθάνει σαν έννοια στην Ελλάδα και σκέφτονται μόνον οικονομίστικα (δηλαδή φαινομενικά εντελώς αδιέξοδα, εκτός και αν αποφασίσει κανείς να δεχτεί ότι υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν προβάλλονται, ή αποκρύπτονται επιμελώς), είπα να γράψω παραπάνω και την πραγματική οικονομική εξήγηση των πραγμάτων.

   Η ευρωπαϊκή λύση θα ήταν, όπως είχα γράψει πολύ νωρίς μέσα στην κρίση, να αγοραστούν οι ελληνικές τράπεζες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές και να γίνει διαχείριση αυτού του τεράστιου τραπεζικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, οι λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν στην Ελλάδα πριν την κρίση, αφού εξασφαλίστηκαν από τους ευρωκράτες με το ζεστό χρήμα των φορολογουμένων, κοίταξαν μόνον πώς θα φύγουν άμεσα από τη χώρα.

   • RYaN on 27 Μαΐου 2015 at 11:16

   Και για όσους δεν έχουν καλή εικόνα της εξίσωσης, την ξαναγράφω με πολύ απλά λόγια:
   Ο φτηνός δανεισμός του ελληνικού κράτους στη δεκαετία του 2000 οδήγησε σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Το χρέος αυτό οδηγήθηκε στα χέρια «ημετέρων» ιδιωτών, οι οποίοι το εναπόθεσαν ως καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις αυτές, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μετατράπηκαν σε δάνεια ιδιωτικά και κρατικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (δεν υπήρχε τότε ελληνική τράπεζα που να μην έχει υποκαταστήματα σχεδόν σε όλες τις εν λόγω χώρες, ή να μη συνεργάζεται με κάποια τοπική τράπεζα για το σκοπό αυτό).
   Η κρίση του 2008-9 οδήγησε τις χώρες αυτές πολύ κοντά στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να χαθεί τεράστιο μέρος αυτών των κεφαλαίων. Οι απώλειες αυτές μεταφορτώθηκαν, μέσα από τα δάνεια των «θεσμών», στην πλάτη του ελληνικού λαού, οι πολιτικοί του οποίου προσπαθούσαν εναγωνίως να διασώσουν τις ντόπιες συστημικές τράπεζες.

  • Ισόνομος πολίτης on 27 Μαΐου 2015 at 11:21

  Το € και η όλη προσπάθεια αναρμονισμού των χωρών μελών της €ζώνης δεν είναι εξαπάτηση ή εργαλεία αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων όπως μερικοί τους αρέσει να διατείνονται για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.
  Οι ευρωπαϊκές χώρες (και ιδιαίτερα εκείνες της ΟΝΕ) είναι πολλαπλά και πολύπλευρα προηγμένες αλλά και δημοκρατικές.
  Τώρα άν στην συγκεκριμένη συγκυρία επικρατούν οι συντηρητικές πολιτικές τάσεις, αυτό είναι συγκυριακό και στο μέλλον ανάλογα μπορεί κάλιστα να μεταβληθεί.
  Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και απόφαση του κάθε ευρωπαίου ποιά πολιτική τάση επιθυμεί στην κυβέρνηση.
  Μπορεί να μην ξεκίνησαν όλα καλά και πρέποντα με την καθιέρωση του κοινού μας νομίσματος, αλλά μέσα από συνενοήσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις τα ΠΑΝΤΑ εναρμονίζονται και εξελίσσονται
  Το έγραψα και πάρα πάνω:
  Δεν μας φταίνε στην Ελλάδα οι “δανειστές,”δεν μας φταίει το “€” δεν μας φταίνε τα “μνημόνια,,” η “τρόικα” και όλα τάλλα,….. Φταίμε συλλήβδην εμείς οι ίδιοιοι Έλληνες (κυβερνώντες και κυβερνώμενοι) Δανειστήκαμε για πολλά χρόνια αφειδώς και εύκολα και όταν ήρθανε τα δύσκολα σηκώσαμε τα χέρια και ζητήσαμε ελεημοσύνη..
  Δεν έγινε η δέουσα αναπτυξη και δεν δημιουργήθηκαν οι υποδομές που θα μας έκαναν ανταγωνιστικούς και οικονομικά υγιείς…
  Έρευσαν πακτωλοί χρημάτων στην Ελλάδα από το 1981 και μετά…
  Που πήγε αυτός ο πλούτος?
  Γιατί να φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε με την δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας πάνω από το κεφάλι μας?

   • RYaN on 27 Μαΐου 2015 at 11:34

   Η εισαγωγή του ευρώ έγινε σε πολλές χώρες με τους πιο αντιδημοκρατικούς όρους. Παρέκαμψαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμα και όταν το Σύνταγμα των χωρών αυτών όριζε σαφώς ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή ακόμα και σε χώρες που έκαναν δημοψήφισμα για την αρχική τους είσοδό στην ΕΕ.
   Για εμένα το πρόβλημα δεν είναι η συντηρητική εξουσία στην Ευρώπη, αλλά η τεράστια και μερικές φορές απροκάλυπτη διαπλοκή συγκεκριμένων προσώπων της εξουσίας αυτής με κερδοσκοπικές ελίτ.

   Ο πλούτος έγινε καταθέσεις. Ποτέ δεν επενδύθηκε πραγματικά από τους ίδιους. Οι τράπεζες που τον μάζεψαν, δεν τον επένδυσαν ούτε κι αυτές μέσα στη χώρα. Αυτό είναι που σου φταίει εσένα από τους Έλληνες, αλλά κι εμένα από τις τράπεζες.

  • Ισόνομος πολίτης on 27 Μαΐου 2015 at 11:49

  Επειδή το αμέσως προηγούμενο σχόλιο γράφτηκε εν τάχει παρείσφρυσαν και ορθογραφηκά λάαθη τα οποία και πρέπει να διορθωθούν:
  . εναρμονισμού αντί του «αναρμονισμού»
  . εισέρευσαν αντί του «έρευσαν»
  . κάλλιστα αντί του «κάλιστα»
  . συνεννοήσεις αντί «συνενοήσεις»
  Ευχαριστώ..

   • pap-net on 27 Μαΐου 2015 at 14:01
    Author

   δεν έχεις την δυνατότητα να κάνεις edit στο σχόλιο σου Ανεστη;

    • Ισόνομος Πολίτης on 27 Μαΐου 2015 at 19:17

    Συγγνώμη, αλλά είμαι λίγο παρωχημένος……. σε ότι αφορά την συνεχώς μεταλλασσόμενη τεχνολογία Γιάννη..
    Ου γάρ μόνον….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: