Ξαφνική θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας

Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Πληροφοριες ΑΜΠΕ


9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Αστρεχας on 29 Μαΐου 2015 at 16:49

  Του Mohamed A. El-Erian

  Ο κόσμος της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών έζησε δύο τραγωδίες την περασμένη εβδομάδα: το θάνατο του Νομπελίστα John Nash και της συζύγου του σε ένα φρικτό αυτοκινητιστικό δυστύχημα και τις νέες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δώσει τέλος στην δαπανηρή, παρατεταμένη κρίση.

  Μια αμοιβαία επωφελής έκβαση θα ανακούφιζε τους ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την ανεργία, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την εξάπλωση της φτώχειας. Θα ενίσχυε επίσης την αξιοπιστία, την ακεραιότητα και την ευρωστία της Ευρωζώνης ως μιας βιώσιμης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και πολιτικής οντότητας. Και θα εξάλειφε μία από τις αβεβαιότητες που εμποδίζουν την παγκόσμια οικονομία να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης, ανάλογο των δυνατοτήτων της.

  Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά που να συνδέουν τις δύο τραγωδίες. Ωστόσο, η Θεωρία Παιγνίων, στην οποία ο John Nash πρωτοπόρησε -συμπεριλαμβανομένης της έννοιας του συνεργατικού παιγνίου- μπορεί να ρίξει φως στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα και να βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί το δράμα είναι απίθανο να έχει κάποια ευτυχή κατάληξη στο άμεσο μέλλον.

  Σε ένα παίγνιο συνεργασίας, οι παίκτες συντονίζονται για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που πιθανώς θα επιτυγχάνονταν απουσία συντονισμού. Ωστόσο, εάν το παίγνιο δεν παίζεται συνεργατικά, το αποτέλεσμα είναι ατυχές για όλους τους παίκτες.

  Αυτή η απλή ιδέα περιγράφει με ακρίβεια το παρατεταμένο ελληνικό δράμα, όπως αποτυπώνεται και στη βιασύνη των εκπροσώπων των χωρών της G7 στη Γερμανία να συναντηθούν για να βρουν ακόμη έναν τρόπο να καθυστερήσουν τις αποφάσεις.

  Στο πιο απλό επίπεδο ανάλυσης, η Ελλάδα επιδιώκει να αναζωπυρώσει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της οικονομίας της, παραμένοντας μέλος της Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μοιράζονται τους ίδιους στόχους, υπό την προϋπόθεση ότι η επίτευξή τους δεν θα επιβάλει ένα δυσανάλογα βαρύ φορτίο στα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ ως προς τους οικονομικούς όρους και την πολιτική αποδοχή ή δεν θα δώσει το κακό παράδειγμα για τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

  Το πρόβλημα σε όρους θεωρίας παιγνίων είναι πως ένα παίγνιο που πρέπει να παιχτεί συνεργατικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξακολουθεί να παίζεται μη συνεργατικά -επανειλημμένα. Οι λόγοι για αυτή την ατυχή κατάσταση είναι κατανοητοί:

  -Υπάρχει μικρή εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ).

  -Οι πλευρές δεν έχουν προσδιορίσει έναν κοινό τόπο αντίληψης του προβλήματος, πόσω μάλλον μια λύση.
  .
  -Η διαδικασία για να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι δεσμεύσεις πολιτικής και χρηματοδότησης είναι αποσπασματική και συχνά αντιφατική, εν μέρει λόγω των πολιτικών προεκτάσεων: η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως υποτάσσεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτές οι χώρες δεν θέλουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πιάστηκαν οικονομικοί όμηροι της ανεπάρκειας των ελληνικών πολιτικών.

  -Και η λειτουργία του συνασπισμού των πιστωτών (γνωστού κάποτε ως τρόικα) κάθε άλλο παρά ομαλή είναι.

  Γνωστοί οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας Michael Spence έχουν επεκταθεί, συνδέοντας την έννοια του συνεργατικού παιγνίου που παίζεται μη συνεργατικά με τις ευρύτερες δυσλειτουργίες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Αυτό το είδος παιγνίου οδηγεί σε κόστη που υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη βέλτιστα αποτελέσματα. Επίσης, συνεπάγεται τη δυνατότητα παράπλευρων ζημιών και απρόβλεπτων συνεπειών.

  Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τρόποι για τη μετατροπή των μη συνεργατικών παιγνίων σε συνεργατικά. Δυστυχώς, οι προσεγγίσεις αυτές θα ήταν αναποτελεσματικές στην περίπτωση της Ελλάδας.

  Ο πρώτος τρόπος αφορά τη χρήση αμοιβαία υποστηρικτικών όρων, δύο όψεων, ως παράγοντα μετασχηματισμού: να επιβραβευτεί, για παράδειγμα, η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με άμεση διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης. Αυτό έχει δοκιμαστεί στην Ελλάδα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, γεγονός που μείωσε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εργαλείου. Συγκεκριμένα, το ιστορικό της Ελλάδας στην υλοποίηση υποσχέσεων για εφαρμογές πολιτικών κάθε άλλο παρά άψογο είναι. Και οι πιστωτές της υπήρξαν πολύ διστακτικοί ως προς την παροχή της ανακούφισης χρέους και της ρευστότητας που η χώρα χρειάζεται.

  Ο δεύτερος τρόπος περιλαμβάνει μια αποφασιστική εξωτερική ώθηση. Στην περίπτωση της Ελλάδας και των πιστωτών της, ο ρόλος αυτός έχει παιχτεί από φόβο: ιδιαίτερα από το φόβο ότι η ελληνική οικονομία θα εκραγεί και θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη. Αυτό γέννησε νέους φόβους πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποσταθεροποιούσε τις άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, θα απειλούσε την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης και θα διατάραζε την παγκόσμια οικονομία.

  Και ο φόβος είναι ένας ασταθής παράγοντας μετασχηματισμού επειδή ο αντίκτυπος που έχει είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Από τη στιγμή που ο φόβος διαλύεται, όλες οι πλευρές επιστρέφουν σε μη συνεργατική συμπεριφορά. Και αυτό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον από το 2010.

  Μια τρίτη εναλλακτική λύση περιλαμβάνει την είσοδο νέων παικτών που είναι πραγματικά πρόθυμοι και ικανοί να βάλουν στην άκρη το μη συνεργατικό παρελθόν. Στη σημερινή Ευρώπη, ωστόσο, η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι παίκτες τείνουν να είναι ακόμη πιο επιφυλακτικοί από τους προκατόχους τους. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας.

  Τέλος, αμοιβαία επωφελείς εξελίξεις θα μπορούσαν να πείσουν τις δυο πλευρές να συνεργαστούν πιο στενά. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ισχύσει στην περίπτωση της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, δεδομένης της περιορισμένης προόδου που έχει σημειωθεί.

  Η αξιολόγηση του ελληνικού δράματος μέσα από το φακό της θεωρίας των παιγνίων προσφέρει μια εξήγηση γιατί η κρίση -και το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ- δεν βρίσκεται πουθενά κοντά στη λύση της. Η εφαρμογή της θεωρίας του Nash δείχνει ότι το καλύτερο που μπορούμε ρεαλιστικά να αναμένουμε είναι μια ακόμη προσπάθεια να αναβληθούν οι επώδυνες αποφάσεις. Αλλά ακόμη και αυτό το ανεπαρκές αποτέλεσμα αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί και εφόσον υλοποιηθεί, η προκύπτουσα καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση, εκτός αν οι παίκτες αποφασίσουν να σταματήσουν σύντομα το μη συνεργατικό τους παίγνιο.

  • Ισόνομος Πολίτης on 29 Μαΐου 2015 at 18:28

  Αν υπάρξει συμφωνία, το γεγονός αυτό θα είναι πολύ……. μα πάρα πολύ θετικό!
  Εμείς οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» του Ιδιωτικού τομέα, καθημερινά βλέπουμε μικρομεσαίους (βιοτέχνες, καταστηματάρχες και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών) να αδυνατούν να συνεχίσουν, αφήνοντας κατά μέσο όρο ο καθένας από αυτούς 5-6 ανέργους..
  Το φαινόμενο προκαλεί «ντόμινο» και έτσι η Πατρίδα μας «οσημέραι» οδηγείται στην οικονομική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες.
  Όλες οι αριστερόστροφες θεωρίες (από τις πιο ακραίες μέχρι τις πλέον ήπιες και συντηρητικότερες) είναι ανεπαρκείς και αδιάφορες, για όλους αυτούς (εργοδότες και εργαζόμενους) που το «αύριο» τους βρίσκει δίχως δεκάρα στη τσέπη και με «βουνά» τις υποχρεώσεις (οικογενειακές και ατομικές).
  Και έτσι κύριοι συριζοΑΝΕΛήτες αρχίζετε επί τέλους να καταλαβαίνετε ότι οι ιδεοληψίες και η θεωρία από την πράξη, συνεχώς διευρύνονται και απέχουν μεταξύ τους παρασάγγας.
  Στον σημερινό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, πρέπει νάσαι πολύ μάγκας για να παρακολουθείς και να σταθμίζεις τις εξελίξεις που σε αφορούν και σε ωφελούν επί της ουσίας,
  Συμφωνία λοιπόν επιτέλους εν όψει!!!
  (Εκτός και αν δυσκολέψουν τα πράγματα οι…διάφοροι Λαφαζάνηδες..)
  Συμφωνία, που πρέπει όλες οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του Τόπου να την «καλωσορίσουν» και να την αποδεχτούν, αφήνοντας στην άκρη και κατά μέρους, τις όποιες πολιτικές τους διαφορές για τα διάφορα άλλα εσωτερικά τεκταινόμενα…..

   • pap-net on 29 Μαΐου 2015 at 23:11
    Author

   Ανάμεσα σε μια συμφωνια με την οποία θα μας μαστιγώνουν άλλη μια φορά Προτιμώ να μην έρθει καμιά συμφωνία

    • nick on 30 Μαΐου 2015 at 07:03

    έτσι που τα έκαναν θάλασσα, θα υπογράψουν μια ακόμα πιο δύσκολη συμφωνία (μνημόνιο) και θα είναι μέρα μεσημέρι
    γιατί τον δανειστή πολλοί εμίσησαν τα δάνεια ουδείς
    πάντα υπάρχει μια επιφύλαξη αλλά πιστεύω οτι τελικά θα περάσει με την κοινοβουλευτική ομάδα του συριζα, εδώ ήδη συμφώνησαν στο υπάρχων μνημόνιο (Αγγλικό δίκαιο, αναγνώριση όλου του χρέους, κλπ) στις 20 Φλεβάρη και δεν κουνήθηκε φύλλο, δεν είδα καμία αντίδραση κι από εσάς ενώ ήσασταν ακόμα στα ντουζένια σας, οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη καταργηθεί,το ίδιο θα κάνετε και μετά θα προσπαθήσετε να μας πείσετε πόσο καλό και αναγκαίο για τον τόπο είναι το νεο μνημόνιο (όπως κι αν το βαφτίσετε)
    εδώ είμαστε

    • Ισόνομος Πολίτης on 30 Μαΐου 2015 at 11:03

    «Καμία συμφωνία» σημαίνει αργός και βασανιστικός οικονομικός θάνατος για εκατομμύρια Έλληνες συμπολίτες μας!
    Αν είσαι «ματσό» τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί στην «τελική» και να το σκέφτεσαι κιόλας!
    Αν όμως όχι και είσαι ενταγμένος στην πρέσα και τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης τότε δυστυχώς, βλέπεις (και σήμερα ειδικά) την συμφωνία σαν σανίδα σωτηρίας και απαντοχής.

     • nick on 30 Μαΐου 2015 at 18:40

     αν είσαι ματσο κι έχεις τον παρά στας Ελβετίας

  • nick on 29 Μαΐου 2015 at 18:54

  δικό τους ένα καλό μνημόνιο, δικό τους κι ένα κακό μνημόνιο, ας μάθουν ν αναλαμβάνουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης, τις ευθύνες των ψεμάτων και της αλλαγής πολιτικής, σωσίβια για την πολιτική διάσωση των πολιτικών απατεώνων ας μην προσφέρει κανείς
  δική του ΟΛΗ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ

  • Ισόνομος Πολίτης on 29 Μαΐου 2015 at 21:56

  Η χρηματοδότηση της Χώρας πρέπει να γίνει άμεσα.
  Δηλαδή ΧΘΕΣ!
  Γιατί διαφορετικά τότε, πυκνά και μαύρα σύγνεφα θα σκέπαζαν τους ουρανούς της Ελληνικής κρατικής οντότητας και σε πολύ λίγο χρόνο επέκεινα και της εδαφικής μας ακεραιότητας…
  Καραδοκούν από δυσμάς οι Τσάμηδες (οι φανατικότεροι ανθέλληνες ως γνωστόν ever), από το βορά οι ελεεινοί Σκοπιανοί («μακεδόνες του κώλου») που ψάχνουν για ζωτικό εθνικό χώρο (μέχρι την Βέροια και συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης)
  Δεν θα έλεγαν όχι (μη νομίζεις) και οι μουλωχτοί «ευρωπαίοι» Βούλγαροι.
  Και τέλος από «τας ανατολάς» ως συνήθως οι «νησιωτικά αδικημένοι» Τουρκαλάδες.
  Δεν είναι αυτά αστεία…πράματα…
  Πρώτα και πάνω από όλα η Ελλάδα..
  Οι απατηλές και κούφιες υποσχέσεις, τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τα ταξίματα και οι «κωλοτούμπες» των συριζοΑΝΕΛητών, θα τους τα γυρίσουμε «κατάμουτρα» στον πρέποντα και τον κατάλληλο χρόνο…
  Έχει ο καιρός γυρίσματα και τα νομίσματα δυο όψεις…
  Τα άκουσαν, τα διάβασαν, τα είδαν και τα εμπαίδωσαν όλα οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία 3 χρόνια nick..

  • nick on 29 Μαΐου 2015 at 23:04

  δεν νομίζωοτι μπορούμε τώρα εμείς σ όλο αυτό τον ακατάληπτο συρφετό, να βάλουμε πλάτη για να υπογράψει μνημόνια με 4 με 5 δις μέτρα, όταν κατηγορούσε το μειλ Χαρδουβελη για το 1 δις περίπου μέτρα, όταν έσκιζε τα μνημόνια και ξεκίναγε πόλεμο με την ΕΕ
  ας πείσουν το κόμμα τους να στηρίξει,( πιστεύω οτι στο τέλος θα πούνε ναι σε όλα), ο Καμμένος όλο χαρά δήλωσε ότι είναι πατριωτικό καθήκον, άλλος ένας προδότης Γερμανοτσολιάς
  πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που ενω δέχονται οτι το 70% του μνημονίου είναι σωστό, (ποιο ακριβώς δεν λένε , στο φλου με ασάφεια) προεκλογικά δεν στήριξαν ΤΙΠΟΤΑ
  δώσαμε δώσαμε τώρα η σειρά τους
  ας πάρουν όση φόρα μπορούν και να κάνουν μόνοι τους την κωλοτούμπα, ας το απολαύσουν, θα τους απολαύσουμε κι εμεις
  διαφορετικά δεν θα προλάβουν ούτε τον θόρυβο του ελικοπτέρου ν ακούσουν

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: