Όσο δεν πανικοβάλλονται οι Έλληνες προκαλούν πανικό στους εξω

Ήρθε η ώρα για μια οποιαδήποτε λύση στο ελληνικό ζήτημα αναφέρει ο πανικόβλητος Economist ενώ έχουν πέσει στο κενό οι προσπάθειες εγχωρίων μνημονιακων κύκλων  να προκαλέσουν πανικό.

Economist & αγορές

Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα το συντομότερο επισημαίνει ο Economist.

Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό, «το τελευταίο επεισόδιο στο ελληνικό δράμα που παίζεται εδώ και καιρό, φτάνει στο αποκορύφωμά του καθώς μετά την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης του Α. Τσίπρα τον Ιανουάριο, πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση ανταλλάσσουν απειλές».

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, μία τέτοια λύση θα ήταν

καταστροφική και για τις δύο πλευρές, οδηγώντας την Ελλάδα σε αθέτηση των πληρωμών της, την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, το πάγωμα των καταθέσεων και τέλος την έξοδο της από το ευρώ.

Ο Economist υποστηρίζει ότι αυτός που όμως βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλους είναι αναμφισβήτητα η Ελλάδα. Η τελευταία πληρωμή προς το ΔΝΤ των 750 εκατ. ευρώ, έγινε μέσω ενός ειδικού λογαριασμού που είχε η Ελλάδα στο Ταμείο. Στις 5 Ιουνίου η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει στο ΔΝΤ άλλα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που ίσως να μην είναι σε θέση να πληρώσει. Όπως και άλλα 300 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, 600 εκατ. ευρώ στις 16 του ίδιου μήνα και άλλα 300 στις 19 Ιουνίου. Και φυσικά τα 6,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει, ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ΔΝΤ, καθώς και μισθούς και συντάξεις.

Όλα αυτά όμως γίνονται μέσω μιας σειράς  ελιγμών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η δέσμευση των αποθεματικών δημόσιων οργανισμών.

Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών των ιδιωτών προς το δημόσιο, με εκατ. ευρώ να συσσωρεύονται αλλά το ελληνικό κράτος να μην μπορεί να τα εισπράξει με αποτέλεσμα οι πληρωμές προς τρίτους να έχουν παγώσει και το Δημόσιο ταμείο να περιμένει μάταια επιδόσεις του ΦΠΑ.


Αρέσει σε %d bloggers: