Ο Γιουνκερ παραδέχεται έγκλημα : «Ήμασταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης»

Σηκώστε αναθήματα στου νεκρούς και μνήμες  ενάντια στην μνημονιακή αγριότητα!

 Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, όπου διαπιστώθηκε η βούληση και των τριών για επίσπευση των διαπραγματεύσεων, το θέμα θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου, του γάλλου προέδρου και του επικεφαλής της Κομισιόν, αργά το απόγευμα.

Στην πραγματικότητα η συνάντηση αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν διευθυντές διοικητικών συμβουλίων από 20 ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κολοσσούς, αφορά στην οικονομική πολιτική, αλλά θα ήταν μεγάλη έκπληξη, όπως ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σημερινή Süddeutsche Zeitung, εάν η ελληνική κρίση δεν θα  ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης.

«Το Grexit δεν είναι επιλογή»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κάνει την αυτοκριτική του για λογαριασμό της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι:

«ήμασταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους χώρες. Όποιος δεν βλέπει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, είναι και κουφός και τυφλός»,

αλλά αυτό, προσθέτει, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την πολιτική μας.

Ο Γιούνκερ επαναλαμβάνει την άποψή του σε ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη. Το Grexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά, το ξέρουν, ελπίζω, και οι Έλληνες».

Ο Γιούνκερ αναφέρεται συγκεκριμένα στον κίνδυνο να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«Πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ»

Για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραμείνει ως εταίρος ανάμεσα στους θεσμούς, ακόμη κι αν δεν δίνει οικονομική στήριξη, γιατί τυχόν αποχώρησή του θα δημιουργούσε τεράστιες αντιστάσεις στη γερμανική βουλή. «Με ποια ακριβώς μορφή θα συμμετέχει, είναι αντικείμενο των συζητήσεών μας».

Ο Γιούνκερ διαπιστώνει προόδους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν «ωριμάσει» για να επιτρέψουν την οριστική θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Για το θεωρητικό ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να γίνουν ενδεχομένως πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος.

«Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης ανάλογα με τις εσωτερικοπολιτικές διαδικασίες (…) Η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες για να επιταχύνουμε με ευκταίο χρονικό στόχο, αλλά όχι απαραίτητο, τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7» (σσ. στις 7 και 8 Ιουνίου στη Βαυαρία).

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχεται ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την αίσθηση των φόβων και των αναγκών των ανθρώπων. «Το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα σείεται, θεωρώ προσωρινό το φαινόμενο, εάν βέβαια τα  κόμματα αντιδράσουν», υποστηρίζει.

 πληροφορίες DW


Αρέσει σε %d bloggers: