Πάλι τα ίδια! Ο Τύμβος της Αμφίπολης ανήκει σε μοναστήρι του Αγίου Όρους;

Μήπως να δώσουμε ένα μοναστήρι να ξεχρεώσουμε;

Μονή του Αγίου Όρους διεκδικεί το  λόφο Καστά!

Σε έκταση της μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους περιλαμβάνεται ο λόφος Καστά, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα λόγω του μεγαλειώδους ταφικού μνημείου και του άγνωστου, μέχρι στιγμής, «ενοίκου» του.

Πρόκειται για το μετόχι Μαρμαρίου, που ξεκινάει από τον Στρυμωνικό κόλπο και περιλαμβάνει τους οικισμούς της Αμφίπολης, της Μεσολακκιάς, της Παλαιοκώμης και τις εκτάσεις γύρω από αυτούς. Το μετόχι αποκτήθηκε από τη μονή με βυζαντινό χρυσόβουλο του Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου το 1932 και έχει συνολική έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του Αγίου Όρους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν κατοικημένες περιοχές, ο λόφος Καστά ωστόσο είναι στις υπό διεκδίκηση εκτάσεις, καθώς τώρα έχει το χαρακτήρα του δημόσιου κτήματος.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την οικονομική κρίση, δεν σκέφτονται σε αυτή τη φάση να κινηθούν νομικά, ζητώντας απλά να εφαρμοστεί ο νόμος. Αξίζει να τονιστεί ότι οι διερευνητικές εργασίες για το νομικό καθεστώς του συγκεκριμένου μετοχίου είχαν ξεκινήσει πριν την έναρξη των ανασκαφών.

«Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιλυθεί. Δηλαδή, εφόσον οι απαλλοτριώσεις δεν συντελέστηκαν, καθώς δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για τα μετόχια, είτε να δοθούν τώρα είτε να ανακληθούν οι απαλλοτριώσεις» ήταν τα λόγια μοναχών του Αγίου Όρους στην εφημερίδα Μακεδονία.

Όσον αφορά το καθεστώς κτήσης, το οποίο αμφισβητείται από ορισμένους, υπογραμμίζεται ότι τόσο τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα όσο και τα οθωμανικά φιρμάνια, όπως και οι κτηματολογικοί κατάλογοι της εποχής, αποδεικνύουν ότι τα μετόχια αποτελούν ιδιοκτησίες των μοναστηριών.


Αρέσει σε %d bloggers: