Πρόταση των δανειστών σε οκτώ άξονες η οποία δεν περνάει

Σε μια παλιότερη η εποχή η πίεση θα ήταν προς το εσωτερικό για να καμφθούν οι αντιστάσεις των Ελλήνων.  Τώρα είναι προς το εξωτερικό για να πετύχουμε περισσότερα ! Αυτή είναι η διαφορά Μνημονιακών αντιμνημονιακών.

Σε οκτώ άξονες η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόντασμα 1%, καθώς και δύο συντελεστές για τον ΦΠΑ.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το 2015 και 2% για το 2016 προβλέπεται μεταξύ άλλων στα βασικά σημεία της δεκασέλιδης πρότασης που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Τετάρτης στον πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρα.

Οι κύριοι άξονες της πρότασης είναι οι εξής:

1. 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Είναι χαμηλότεροι από τους στόχους που υπήρχαν (3% το 2015 και 4,5% το 2016). Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015, υπολογίζονται περίπου 3 δισ. μέτρα, προκειμένου καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

[cryout-multi][cryout-column width=”1/4″] [/cryout-column] [cryout-column width=”1/2″][/cryout-column] [cryout-column width=”1/4″] [/cryout-column] [/cryout-multi]2.  Για τον ΦΠΑ προβλέπονται δύο συντελεστές, 11% και 23%. Στο 11% θα ενταχθούν φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνηση θα έχει ευελιξία να διαλέξει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα συμπεριληφθούν σε αυτή την κατηγορία. Οσα περισσότερα τρόφιμα ενταχθούν στην κατηγορία του 23%, τόσα πιο πολλά εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα.

 

3. Για το ασφαλιστικό, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να βρει ισοδύναμα οφέλη σε περίπτωση που δεν θέλει να την εφαρμόσει. Επίσης, η Ελλάδα από τον Ιούλιο θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του συνταξιοδοτικού από 0,25% σε 0,50% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση 1% το 2016.

 

4. Στον τομέα των εργασιακών, ζητείται να παύσει κάθε ανατροπή μνημονιακών νόμων, καθώς και να μην υπάρξει αύξηση βασικών μισθών.

 

5. Να περάσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστουν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

 

6. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 

7. Επανεξέταση της ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ώστε να μην συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.

 

8. Καμία αναφορά σε ελάφρυνση χρέους.


Αρέσει σε %d bloggers: