ΟΗΕ: Οι Πρόσφυγες κατακλύζουν Ελλάδα

rp_metanastes.jpgΠερίπου 42.000 μετανάστες με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 έφτασαν σε ελληνικό έδαφος αναφέρει σε αρθρο της η DW.

Περίπου 42.000 μετανάστες έφτασαν, συμφωνά με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, με βάρκες στην Ελλάδα. Αυτοί είναι έξι φορές περισσότεροι από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα πέρυσι τον Ιανουάριο έως το τέλος Μάη του 2014 6.500 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα όπως δήλωσε το πρακτορείο ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σήμερα περνούν τα θαλάσσια σύνορα με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά κατά μέσο όρο περίπου 600 πρόσφυγες ημερησίως. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη Συρία και στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Ερυθραία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.

Οι συνθήκες που κρατιούνται οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν είναι καλές. «Τα τρία κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, Χίο και Σάμο είναι υπερπλήρεις, πολλοί πρόσφυγες – μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά -αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο σε συνθήκες έλλειψης τροφής και πόσιμου νερού», δήλωσε η κ. Fleming. Σε ορισμένα νησιά, εθελοντές ζήτησαν από εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία δωρεές σε τρόφιμα για τους πρόσφυγες.

Έκκληση προς την ΕΕ

Για να αντιμετωπίσει τη δραματική αύξηση εισροής προσφύγων η Ελλάδα ζητά απο την ΕΕ να αξιολογήσει την κατάσταση κάτι που η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει σθεναρά. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν της επιτρέπει να διαθέσει κεφάλαια για να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική καταστροφή δήλωσε η κ. Φλέμινγκ. Οι υπηρεσίες παραπαίουν ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνέχισε και κάλεσε την ΕΕ να παρατείνει την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ κατά τους προσεχείς πρέπει να περιμένουμε μια περαιτέρω αύξηση στην εισροή προσφύγων καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι καλοκαίρι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται προς την Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία φέτος ήδη 90.000 άνθρωποι έχουν φτάσει σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα αριθμός διπλάσιος απ ‘ότι το 2014. Οι περισσότεροι (46.500) έφτασαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Μάλτα. Περίπου 1.850 άνθρωποι πνίγηκαν στη θάλασσα. Στα τέλη Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις χώρες μέλη του να δεχτούν 40.000 αιτήσεις άσυλου από τη Συρία και την Ερυθραία στα επόμενα δύο χρόνια και, για την ανακούφιση των χωρών Ιταλία και η Ελλάδα επλήγησαν ιδιαίτερα.


Αρέσει σε %d bloggers: