Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στη Βουλή (Live)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει το απόγευμα της Παρασκευής τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις προτάσεις των δανειστών και της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αν και αρχικό αίτημα ήταν για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Μετά το καθαρό «όχι» στις εμπρηστικές προτάσεις των πιστωτών και την ηχηρή μεν, συμβολική δε, μετάθεση της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ όπου εξέφρασε τη δυσφορία του για την πρόταση των δανειστών και με την ολοκλήρωσή της εξέπεμψε μήνυμα «αισιοδοξίας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία», ενώ, πολύ προσεκτικά, η κυβέρνηση επέλεξε να μην απορρίψει το σύνολο της πρότασης των πιστωτών αλλά τις «ακραίες θέσεις της». Εξάλλου σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεξεργάζεται νέο συμβιβαστικό σχέδιο.

Κατά τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανό τη Δευτέρα να υπάρξει νέα μίνι σύνοδος κορυφής των «πέντε» – Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ – ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Κομισιόν και τον επικεφαλής του  Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία ωστόσο όπως ανάκοινώθηκε από ευρωπαϊκές πηγές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την Τρίτη.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ανοιχτά θέση για τις προτάσεις των δανειστών και να δηλώσουν εάν θα στήριζαν μια συμφωνία με το προκλητικό περιεχόμενο που διέρρευσε.

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τον κανονισμό, προβλέπει μια αρχική τοποθέτηση 10 λεπτών από τον πρωθυπουργό, στην οποία θα απαντήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με 5λεπτες τοποθετήσεις. Κατόπιν θα δευτερολογήσει ο πρωθυπουργός επίσης για πέντε λεπτά. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί δευτερολογούν για τρία λεπτά και τη συζήτηση κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του για πέντε λεπτά.

 

Πληροφορίες TVXS.gr


Αρέσει σε %d bloggers: