ΤΩΡΑ:Νέα τηλεδιάσκεψη έχουν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ

Νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, άρχισε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου.

Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και ΟλάντΌπως μετέδωσε το Mega, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, με την κάθε πλευρά να βολιδοσκοπεί την άλλη αναζητώντας καθαρό τοπίο και εμπιστοσύνη που θεωρείται προϋπόθεση για να αναζητηθούν εκ νέου συγκλίσεις.

Ειδικότερα, η Αθήνα μετά τις απαιτήσεις των θεσμών αναζητά να μάθει εάν ισχύουν όντως αυτές και τα όσα ζητήθηκαν παρ’ ο,τι η ίδια τα απέρριψε ως βάση διαπραγμάτευσης.

Εάν ο κ. Τσίπρας λάβει την απάντηση από την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πως στις απαιτήσεις των θεσμών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του κόστους ενέργειας και η περικοπή του ΕΚΑΣ τότε εκτιμάται πως η κατάσταση θα δυσκολέψει.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τα σχόλια των δυο ηγετών στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα. Εάν υπάρξει μετακίνηση, είναι ενδεχόμενο να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Αν οι απαιτήσεις όμως συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν τότε το πεδίο αναζήτησης λύσεων περιορίζεται δραματικά, σημειώνουν από το Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως η πρότασή της όπως αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις στο Brussels Group μπορεί να αναδείξει τα σημεία σύγκλισης στα επίμαχα σημεία ενώ αντίθετα το κείμενο που έχει απορριφθεί από την Αθήνα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου για τη διαμόρφωση της νέας αντιπρότασης της Αθήνας στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει κάποιες αλλαγές στον ΦΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο χαμηλός του 11% να αυξηθεί στο 12% ή στο 13% ενώ φαίνεται πως θα υπάρχει και αντιπρόταση για τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6,5% με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 7%.

Με αυτή την πρόταση η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση του προσδοκώμενου ύψους των εσόδων από 1 δισ. ευρώ σε 1,3 δισ. ευρώ.


Αρέσει σε %d bloggers: