Τα 4 σημεία

11401376_970625252981154_1742297812980314269_n

via ΠΟΝΤΙΚΙ


1 Σχόλιο

  • RYaN on 8 Ιουνίου 2015 at 20:24

  Η ιδιωτική οικονομία της Ελλάδας φαίνεται να είναι πια: Μισθοί+Συντάξεις+Τουρισμός-Τόκοι Χρέους (ως φόροι που δεν επιστρέφονται σ’ αυτή),
  όπου: Φόροι = Συντάξεις + 1/5 Μισθών
  και όπου Κέρδη Ιδ. Τομέα = Έσοδα (=Μισθοί+Συντάξεις+Τουρισμός) – Φόροι (βλ. παραπάνω) – Έξοδα (=4/5 Μισθών + λειτουργικά) = Τουρισμός – λειτουργικά
  Τελικά, ίσως να είναι μία πολύ απλή εξίσωση, που κανείς δε θέλει να δει:
  Αν ο Τουρισμός δεν ξεπεράσει τα λειτουργικά (κυρίως καθαρό κόστος ενέργειας και ενοικίου), τότε έχουμε λουκέτα και ύφεση. Η ανάσχεση στην κρίση το 2014 ήρθε από τη μεγάλη αύξηση του τουριστικού προϊόντος (πολύ τυχερή συγκυρία στην Αν.Μεσόγειο) και τη μεγάλη πτώση των ενοικίων από το 2013 και μετά.
  Επίσης, αν το: Μισθοί+Συντάξεις+Τουρισμός-Τόκοι Χρέους, βαίνει μειούμενο, τότε έχουμε πάλι ύφεση, η οποία αν είναι μεγάλη γίνεται ανατροφοδοτούμενη ύφεση επηρεάζοντας ένα με δύο χρόνια μπροστά. Φυσικά, όλα αυτά εφόσον υπάρχει δυνατότητα αναχρηματοδότησης στο κεφάλαιο του χρέους. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε έχουμε βέβαια καταστροφή. Όταν αυτή υπάρχει με τον όρο της βαθιάς περικοπής μισθών και συντάξεων, έχουμε κοινωνικές αναταράξεις που περιορίζουν το τουριστικό προϊόν, οδηγώντας και πάλι σε σημαντική ύφεση.
  Ο καβγάς μεταξύ κράτους και ιδιωτών για τη φορολογία έχει να κάνει με τη μοιρασιά του τουριστικού προϊόντος μεταξύ κράτους (που θέλει να διατηρήσει τις συντάξεις και δε μπορεί πλέον να το κάνει με πρωτογενές έλλειμμα) και ιδιωτικού τομέα (που ξέρει ότι είναι το μόνο επιχειρηματικό κέρδος του).
  Και αν σκεφτεί κανείς λίγο πάνω σ’ αυτές τις μαθηματικές σχέσεις προκύπτουν και ένα σωρό άλλα, που έτσι λένε πολλά και από μόνα τους τίποτα. Και επειδή αυτό το τίποτα είναι και το επικρατέστερο, πολλοί είναι αυτοί που βολέυονται να το ξεπερνούν με τον πολύ «πιασιάρικο» αφορισμό των «μεταρρυθμίσεων», που εκ των πραγμάτων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!!!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: