DW: Οι δύο όψεις του Grexit

rp_grexit1385982761.jpgΣτις επιπτώσεις ενός Grexit αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung παραθέτοντας δίπλα δίπλα δύο διαφορετικές απόψεις συντακτών της. Στο πρώτο άρθρο υποστηρίζεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους, ενώ στο δεύτερο ο δημοσιογράφος επιμένει πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αφενός λοιπόν περιγράφεται μία Ελλάδα που βυθίζεται στο χάος μετά την εγκατάλειψη του ευρώ, με βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας και κατάρρευση τραπεζών. «Οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τραυματικές, προ πάντων για τους Έλληνες αλλά και τη νομισματική ένωση. Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει στην καθημερινότητά της αν στερηθούν οι Έλληνες το ευρώ» γράφει

χαρακτηριστικά η Κατερίν Χόφμαν. «Μια νομισματική ένωση, την οποία μπορούν να εγκαταλείψουν τα μέλη της όταν η οικονομική πίεση γίνεται αφόρητη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται για καιρό».

Εκ διαμέτρου αντίθετο είναι το δεύτερο άρθρο, όπου το Grexit παρουσιάζεται ως καλύτερο σενάριο για όλες τις πλευρές. Κατ αρχήν ο σχολιαστής εκτιμά ότι είναι απίθανο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας, ενώ τονίζει παράλληλα το δικαίωμα της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει άλλη δυνατότητα, τότε αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό». Επιπλέον, συμπληρώνει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μια ευκαιρία για την Ελλάδα. «Ένα φθηνό νόμισμα θα ενίσχυε την ανάπτυξη στο ξεκίνημα ακόμη και εάν η μετάβαση ήταν σκληρή. Οι εισαγωγές θα ήταν πιο ακριβές, φάρμακα και αναγκαία αγαθά ενδέχεται να εκλείψουν. Ωστόσο η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει και θα το έκανε, αφού η Ελλάδα θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης» αναλύει ο Μάρκους Ζίντρα.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει, σύμφωνα με τη DW, η διάσταση απόψεων των αρθρογράφων σε ό,τι αφορά την επιστροφή των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου από το ενιαίο νόμισμα. Στην πρώτη εκδοχή τα χρήματα αυτά για την Ευρώπη απλά θα χάνονταν, ενώ στην δεύτερη θα υπήρχε μόνο ένα κούρεμα, το οποίο θα μπορούσε να αξιολογηθεί και ως τίμημα για την αφέλεια της Ευρώπης να δεχτεί την Ελλάδα στη νομισματική ένωση εξ αρχής.


4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 10 Ιουνίου 2015 at 01:19

  🙂

 1. Terra Incognita… http://wp.me/p3ThAQ-wP

  • Ισόνομος πολίτης on 10 Ιουνίου 2015 at 09:14

  GREXIT:
  “Το τίμημα για την αφέλεια της Ευρώπης να δεχτεί την Ελλάδα στη νομισματική ένωση εξ αρχής”.
  Αυτή η άποψη μάλλον ταιριάζει περισσότερο στην διαμορφωμένη ως εκ των πραγμάτων 13ετή παραμονή της Ελλάδας στην €ζώνη και το €.
  Αλλά τώρα τι να κάνουμε?
  Να καταστρέψουμε την Ελλάδα επειδή δεν της “κουμπώνει” το €?
  Ότι έγινε….. έγινε!
  Θα το παλέψουμε με πατριωτισμό, σύνεση και αισιοδοξία..
  Το χρέος των 240 δις € από τους δανειστές (κράτη μέλη της Ε.Ε & του Δ.Ν.Τ) καλό είναι να αναδιαταχθεί και να επιμηκυνθεί σε ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση.
  Σε δεύτερη φάση, εξ αδήριτης ανάγκης εμείς οι Έλληνες να καταλάβουμε πως οι “παλιές καλές εποχές” πέρασαν οριστικά πια ανεπιστρεπτί.
  Μπροστά μας διαγράφεται ανηφορική και κακοτράχαλη πορεία που σε κάθε περίπτωση, είναι απείρως καλύτερη και ηπιότερη από ένα καταραμένο Grexit.
  Για όσους έχουνε πείρα, γνώση και φαντασία, ένα Grexit θα μας φέρει πίσω (για να το πω έτσι απλά) σε μια μεγάλη και παρατεταμένη περίοδο όμοια εκείνης που γνώρισε η Ελλάδα (κάπως και όχι ακριβώς ) την εποχή του 1974 με την επιστράτευση και την επικείμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση…
  Εκείνη η περίοδος τότε δεν κράτησε και πολύ σε σύγκριση με αυτή θα μας περίμενε ύστερα από ένα Grexit..
  Τώρα αυτή την εποχή διανύουμε συγκριτικά με «τα τότε», έμα κάτι σαν…. «χάδι».
  Και παρόλα αυτά, δυστυχώς βλέπουμε τα ικανότερα, τα καλύτερα και επιδεξιότερα νιάτα μας να εγκαταλείπουν σωρηδόν την Χώρα.
  Φανταστείτε τι θα συνέβαινε με ένα Grexit!
  Ένα Grexit που μας εμφανίστηκε προ των πυλών από αυτούς τους άχρηστους και ανεπρόκοπους ΣυριζοΑΝΕΛήτες….(που μας προέκυψαν μετά τις καταραμένες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015)
  Έτσι απλά μας έφεραν πολύ κοντά σε εποχές Grexit και επιστροφής στη «δραχμή»
  Φανταστείτε μια νοικοκυρούλα με ένα μάτσο κολλαριστά χιλιάρικα σε δραχμές, να στέκεται από τα άγρια χαράματα μπροστά σε ένα S.M για να ψωνίσει με χθεσινές τιμές και να φεύγει μετά, με τα ψώνια σε λίγες νάιλον σακούλες και τη τσέπη της αδειανή σχεδόν από χρήματα.
  Κατανοήσατε το αυτό επιτέλους όλοι εσείς τα «βούρλα» οι εραστές της δραχμής.
  Όλοι εσείς οι ψευτο- αριστεροί της δεκάρας.
  Εσείς οι θεωρούμενοι προοδευτικοί αντιευρωπαϊστές…. «πατριώτες»….
  Η κατάσταση δεν είναι για κουβέντες του «κώλου» και του «αέρα»..
  Τα πράγματα είναι κρίσιμα και είναι σαν να παίζουμε με τη ανεξέλεγκτη φωτιά στο πυκνο δάσος!

   • RYaN on 10 Ιουνίου 2015 at 10:58

   – Όλα αυτά τα απεχθή σενάρια, που μάλλον σου αρέσει κάθε τόσο να περιγράφεις, θα συμβούν μόνον αν η Ελλάδα προσπαθήσει να πληρώσει το χρέος της σε εθνικό νόμισμα. Σε καμία άλλη περίπτωση.
   – Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε η τρέχουσα, δεν ήταν προετοιμασμένη για grexit. Αντιθέτως, η γερμανική, από την πρώτη μέρα της ευρωπαϊκής κρίσης, άρχισε να προετοιμάζεται για dexit και πολλά άλλα παρεμφερή.
   – Το ευρώ έχει καταστεί ότι πιο αντιευρωπαϊκό φτιάχτηκε ποτέ και ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΕ. Κι αυτό από την φιλοευρωπαϊκή, κεντρώα, φιλελεύθερη, παγκοσμιοποιημένη και καπιταλιστική σκοπιά – δηλ. καμία σχέση με αριστερά, δεξιά, πατριωτισμό, αντιευρωπαϊσμό και άλλα συναφή.
   – Η θεωρία του “αναγκαίου κακού” δεν παράγει λύσεις, αλλά μεταθέτει τα προβλήματα λίγο χρονικά παρακάτω, όπου εκεί ίσως και να τα χειριστεί κάποιος άλλος.
   – Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έγιναν γιατι το περιώνυμο email Χαρδούβελη είχε διαφορά 1 δισ. και η διαφορά αυτή δεν επρόκειτο ποτέ να κλείσει. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα: η οικονομική διαφορά έφτασε τα 400 εκ. και ξαφνικά ανέσυραν όλα τα προαπαιτούμενα που δεν έγιναν από το 2012 μέχρι σήμερα. Και ίσως όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα να ήταν προγραμματισμένα από το 2011. Μέτρα, διαπραγματεύσεις, αλλαγές κυβερνήσεων, εκλογές και πολλά άλλα, 5 χρόνια τώρα, γίνονται στη βάση του αναγκαίου κακού, δηλαδή στη βάση της μετάθεσης του προβλήματος στα χέρια κάποιου άλλου.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: