Το «όχι» από Παππά και Τσακαλώτο που εξόργισε του τεχνοκράτες του Ταμείου

GorgopotamosΥπέρ της αναστολής των πολιτικών συζητήσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία σε τεχνικό επίπεδο, τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με παρέμβασή του την Παρασκευή, την επομένη της αποχώρησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Το «όχι» από Παππά και Τσακαλώτο που εξόργισε του τεχνοκράτες του Ταμείου

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιούνκερ ανάφερε ότι συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη τις επόμενες μέρες. Σημείωσε ότι οι  διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ

νέου σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει διατυπώσει τις προτάσεις της, τις οποίες μελέτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη.

«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός»

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις αποκάλυψε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, καθώς η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε  πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό.

«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε ο Ράις μη κρύβοντας την ενόχλησή του.

Το «όχι» από Παππά – Τσακαλώτο

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκαν να παραβρεθούν το απόγευμα της Δευτέρας σε συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβιοσί και τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, προκαλώντας οργή στα στελέχη του Ταμείου, τα οποία αποχώρησαν.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ φέρονται να έμειναν άπραγα στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό ζητήθηκε η επιστροφή τους στην Ουάσιγκτον.


Αρέσει σε %d bloggers: