tsipras-vouliΑθήνα: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν θα υποκύψει

σε πιέσεις και εκβιασμούς.


Ο πρωθυπουργός επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις ευθύνες του εγκληματικές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την εξεύρεση λύσης.Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών, σημείωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η κοινή συνισταμένη των μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν διέπεται από λογική, καθώς αφ’ ενός μεν επικρατούν οι θέσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα, αφετέρου επικρατούν οι θέσεις της ΕΕ για μη αναδιάρθρωση του χρέους.

Εσκεμμένα δεν βλέπουν το θέμα της μη βιωσιμότητας του χρέους που συντηρεί την ανασφάλεια, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι απυτό που μάς ζητείται ως συμφωνία όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα ξαναπαρασύρει τη χώρα σε ύφεση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις που δεν θα δίνουν λύση και οι εταίροι πρέπει να αποφανθούν αν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αν επιθυμούν το ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ήρθε η ώρα να κριθούν δημόσια οι προτάσεις του ΔΝΤ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Θα ήταν εύκολο να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως οι προηγούμενοι, συμπλήρωσε, αλλά εμείς θέλουμε λύση κι όχι μια απλή συμφωνία.

Δεν έχουμε εντολή για δημιουργική ασάφεια, αλλά σαφή εντολή για το τέλος της λιτότητας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν θα ρίχνει το βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τα παραπάνω κριτήρια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα-αποικία χρέους και θα παραδώσει στο τέλος της τετραετίας μια χώρα με λιγότερες ανισότητες και λιγότερη διαφθορά.

«Επίδειξη πυγμής από τους εταίρους»

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους θεσμούς με σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, αλλά και με σεβασμό στη λαϊκή εντολή των Ελλήνων.

Πρόσθεσε ότι η επιμονή σε αποτυχημένες πολιτικές δεν είναι ένα απλό λάθος, αλλά ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό ότι η λαϊκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, πως πρέπει να επικρατήσει ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομισμός.

Είναι μια επίδειξη πυγμής, πρόσθεσε, που σκοτώνει εν τη γενέσει κάθε προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι έχει επιλέξει την τακτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Είναι αυτή λογική τακτική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την 25η ιανουαρίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κατάσταση δύσκολη και ασφυκτική, χωρίς η ίδια να έχει την ευθύνη, ωστόσο δεν έπεσε από τα σύννεφα, αφού γνώριζε τα προβλήματα.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είπε, καταφέραμε και πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας.

Κάθε μέτρο που λάβαμε ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου, όλες οι μάχες δόθηκαν σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμού, σημείωσε και συμπλήρωσε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε για το ξήλωμα του μνημονιακού κατεστημένου.

Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

– Επιδιώξαμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης γιατί η χώρα βυθιζόταν στο μνημονιακό καθεστώς
– Φανταστείτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015
– Αυτό θα μπορούσε να το πετύχει μόνο μέσα από συρρίκνωση δημοκρατίας
– Καθήκον μας η πολιτική αλλαγή

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν θα ηταν περίπατος, ότι δεν υπήρχε περίοδος χάριτος για μας

– Ναρκοθετημένο πεδίο από την προηγούμενη κυβέρνηση που πόνταρε στην «αριστερή κυβέρνηση»
– Δεν τους κάναμε όμως τη χάρη
– Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν μια εύκολη περίοδος
– Μηδενική χρηματοδότηση, μνημονιακές παγίδες αλλά καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι
– Νομοθετήσαμε για ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, ξαναπροσλάβαμε σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες, ανοίξαμε την ΕΡΤ, νομοθετήσαμε για ιθαγένεια στους μετανάστες
– Σε αυτή τη γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε να ξηλώσουμε το κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια
– Ο δρόμος δεν θα είναι ποτέ ανοιχτός και στρωμένος με ροδοπέταλα
– Πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε αρκετά μέτωπα μείναμε πίσω π.χ. καταπολέμηση φοροδιαφυγής, μέτωπο διαφθοράς (αφήσαμε μνημονιακές δυνάμεις να ορίζουν την πολιτική ζωή)
– Αυτός ο αγώνας είναι που προέχει τώρα, να ξηλώσουμε όλο το μνημονιακό καθεστώς

Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση της χώρας

– Από την αρχή διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητησουμε με σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης αλλά και στην εντολή του ελληνικού λαού
– Δεν μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής
– Η ελληνική πλευρά προσήλθε με καλή πίστη για να γεφυρωθούν οι διαφορές
– Μετά από 3 μήνες καταθέσαμε συνολικό κείμενο προτάσεων για βιώσιμη συμφωνία
– Το κείμενο αυτό αποτελούσε τη σύνοψη των θέσεων των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και λάμβανε υπόψιν τις κόκκινες γραμμές
– Αντί απάντησης παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο 5 σελίδων που επανερχόταν σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, κατάργησης ΕΚΑΣ κλπ παράλογα και εξωπραγματικά πράγματα
– Προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προτείναμε ισοδύναμα μέτρα
– Η απάντηση που πήραμε ήταν και πάλι προτάσεις για περικοπές 1,8 δις περικοπές επιπλέον σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ
– Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αγνοούν τα ισοδύναμα που προτείναμε
– Το ποιός θα πληρώνει τους φόρους είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης
– Την κρίση θα την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι [χειροκροτήματα]

Οι προτάσεις αυτές εκ μερους των Θεσμών έχουν σχέδιο την ταπείνωση της ελληνικής κυβερνησης

– Θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μηνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι η λαΪκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα
– Είναι επίδειξη πυγμής -Γι’αυτό λέω ότι δεν αφορά την Ελλάδα αλλά το σύνολο των λαών
– Η ΕΚΤ είχε επιλέξει από τον Φεβρουάριο την οικονομική ασφυξία
– Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα από τις 20 Φεβρουαρίου αλλά η ΕΚΤ επιμένει σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού
– Είναι αυτή μια τακτική που μπορεί να κάνει την Ευρώπη και τους πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι;
– Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση της εξευρεσης μιας δίκαιης λύσης
– Πρέπει να μεταξύ των Θεσμών να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη
– Κυριαρχούν οι απόψεις του ΔΝΤ για σκληρά μετρα και από την άλλη η άποψη των ευρωπαίων που αρνούνται οποιαδήποτε αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους
– Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχτούμε μια συμφωνία που δεν θα λύνει το πρόβλημα της υφεσιακής δίνης

Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε, χωρίς ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανενα περιθώριο επιλογής στην ελληνική κυβέρνηση

– Εμείς δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς
– Ερχεται η στιγμή που και οι εταίροι μας πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα: θέλουν να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή να διαιωνίζεται;
– Δεν γίνεται στην Ευρώπη να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ: σκληρά μέτρα αλλά όχι βιώσιμο χρέος
– Εχει φτάσει η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν από την ίδια την Ευρώπη
– Παραλάβαμε μια χώρα αποικία χρέους

Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης

– Αυτό είναι στοίχημα της Ελλάδας αλλά και των λαών της Ευρώπης

www.philenews.com