Επεισοδιακή συνεδρίαση στη Γερμανική Βουλή για την Ελλαδα (video)

image.ashxΕπεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή για το ζήτημα της Ελλάδας – στην οποία η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε διατεθειμένη για εξεύρεση λύσης, θέτοντας όρους- ανήμερα του Eurogroup που αναμένεται να θέσει νέο τελεσίγραφο προς την Αθήνα και ενόψει Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς βουλευτές της Αριστεράς ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική.

Στην παρέμβασή της, η καγκελάριος
δήλωσε πως «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο.»Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή» δήλωσε.

«Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα – και για την κατάσταση στην Ελλάδα – πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», τόνισε.

Σημείωσε πως «στην Ελλάδα δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή ‘βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια‘. Διαφορετικά από ό,τι στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον» τόνισε.

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι ήταν ήδη σε έναν καλό δρόμο, αλλά βεβαίως (ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Διαμαρτυρία του Die Linke«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά», δήλωσε.

«Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ‘ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της», δήλωσε.

Σοσιαλδημοκράτες

«Είναι δώδεκα παρά πέντε«, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, αλλά τόνισε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή.

«Θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεχών οικονομικών ενέσεων», τόνισε και εξέφρασε την λύπη του για το ότι «τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πρωτίστως για συνεντεύξεις και διαλέξεις».

Διαμαρτυρήθηκε δε για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ παρουσιάζεται συχνά ως εγκληματική οργάνωση».
Αριστερά

«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που δεν αφήσαμε τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα μπορούσαμε τότε να είχαμε αποζημιώσει τους καταθέτες και οι τραπεζίτες …θα είχαν ατυχήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και τόνισε ότι χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης.

«Θέτετε σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του και μαζί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε απευθυνόμενος στην Μέρκελ και, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι κληρονόμησε το «χάος» από τους σοσιαλδημοκράτες και τους συντηρητικούς προκατόχους της, αλλά τελευταία αποπλήρωσε ήδη επτά δισ. χρέους.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για εξοικονόμηση – όχι όμως εκεί όπου θα το θέλατε», πρόσθεσε και χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική της καγκελαρίου.

«Στην Ελλάδα υπάρχει κατάρρευση του συστήματος υγείας και τεράστια αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι προ πάντων αποτέλεσμα της πολιτικής της τρόικας, άρα των δανειστών», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, σημείωσε ότι το 64ο έτος ισχύει μόνο για τον Δημόσιο Τομέα, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος ηλικίας για σύνταξη σε Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Νοοz.gr


Αρέσει σε %d bloggers: