Το Spiegel αδειάζει τους Μνημονιακους : Μύθος η εικόνα του Έλληνα συνταξιούχου της πολυτέλειας

νέο δημοσίευμα

rp_poioi-syntaxiouxoi-dikaiountai-efapax-eos-2000-evro-1-315x236.jpgΤο γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα «δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος». Η εικόνα του «Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας» δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπογραμμίζει γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ειδικότερα, το περιοδικό αναδεικνύει τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα «δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος».

Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του «Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας» συσκοτίζουν την πραγματικότητα:

Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος, τα 61,4 έτη.

Ακόμα όμως και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010).

Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% – κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.


1 Σχόλιο

    • Ισόνομος πολίτης on 19 Ιουνίου 2015 at 09:50

    «Μνημονιακός» v «Αντιμνημονιακός»!
    Ισχύουν ακόμη αυτοί ο αδόκιμοι όροι και διαχωρισμοί, την στιγμή που η επικείμενη (και με πολλές παρακλήσεις από την συγκυβέρνηση) «συμφωνία » (λέγε με μνημόνιο), είναι εξίσου ίδια ή και χειρότερη (τουλάχιστον) από εκείνο το «μνημόνιο» του Μαΐου του 2010?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: