Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι υπέρ Ελλάδας και κατά της λιτότητας

Πόσες ώρες ζωής θα έχει μια Ευρώπη η οποία θα εκδιώξει από τις τάξεις της την πρώτη αριστερή ευρωπαϊκή κυβέρνηση; Χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν αυτή την εβδομάδα σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και ένα καίριο ερώτημα είναι αν έχει θέση η αριστερή οικονομική πολιτική η αριστερή προοπτική και το σχετικό διεκδικητικό πλαίσιο στην Ευρώπη.  

Ο αρχηγός του γαλλικού Αριστερού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν (Κ) και ο πρώην ευρωβουλευτής και εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης για την τρόικα, Λιεμ Χοάνγκ Νγκοκ (Δ) ανάμεσα στους πολιτικούς της αριστεράς

που συμμετείχαν στην κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας.Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Παρίσι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και κατά των πολιτικών της λιτότητας, με σύνθημα «Η κρίση μας σκοτώνει, ο αγώνας μας ενώνει».

Φωνάζοντας «μαζί, μαζί κατά της λιτότητας», οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία  προς την πλατεία Δημοκρατίας πίσω από ένα πανό που έγραφε «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει, αντιστεκόμαστε!»

Επικεφαλής της πορείας, όπου ανέμιζαν οι σημαίες του Κόμματος της Αριστεράς, του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος Ευρώπη Οικολογία Πράσινοι και ελληνικές σημαίες, βρίσκονταν ο Ζαν – Λικ Μελανσόν του Κόμματος της Αριστεράς και ο Πιερ Λοράν του Κομμουντιστικού Κόμματος.

parisi-diadilosi-allilegguis-gia-tin-ellada

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας από την περιοχή του μετρό «Στάλινγκραντ» στο βόρειο Παρίσι και κατευθύνθηκε ειρηνικά στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η σύναξη συνεχίζεται με συζητήσεις και μουσικές.Στο κείμενο του καλέσματος σημειωνόταν μεταξύ άλλων:

«Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις, επιχειρούν να λυγίσουν την Ελλάδα, να πνίξουν τις φωνές που προτείνουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα είναι φοβερό να αποδειχτεί ότι η πρωτη αριστερή κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από ευρύτερα τμήματα της ευρωπαϊκής αριστεράς εξωθήθηκε εκτός Ευρωζωνης. θα είναι φοβερό να αποδεχτεί ότι οι αριστεροί ευρωπαϊστές δεν έχουν θεση στην ΕΕ γιατί ηγεμονεύεται από την δεξιά.

Διαδηλωτής ντυμένος αρχαίος Έλληνας κρατά πλακάτ με το γνωμικό του Ευριπίδη: «ο μικρός μπορεί να νικήσει τον μεγάλο εάν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Η αλληλεγγύη και η μαζική λαϊκή υποστήριξη, θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στη μετωπική μας σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ.Ας παλέψουμε για μια Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, κατά μιας Ευρώπης του κέρδους, μια Ευρώπη φρούριο. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουν γύρω τους ισχυρές εθνικές συμμαχίες για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγώνα κατά της λιτότητας».

Το κάλεσμα συνυπέγραψαν πολλές εναλλακτικές οργανώσεις, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετείχε και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» έχει συγκεντρώσει

φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: