Το νεο παθογόνο παράσιτο Lotmaria αφανίζει της μέλισσες στην Νέα Ζηλανδια

1286401205-img_0001Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο παράσιτο των μελισσών στην χερσόνησο Coromandel της Νέας Ζηλανδίας, μία από τις πολλές περιοχές όπου έχουν αναφερθεί απώλειες χιλιάδων αποικίων μελισσών από την περασμένη άνοιξη και μια σημαντική μείωση της συγκομιδής μελιού.

Το παράσιτο τρυπανόσωμα Lotmaria που προσβάλλει το


έντερο των μελισσών, ανακαλύφθηκε στην περιοχή από μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών πριν από περίπου   έξι μήνες.  Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του σε κυψέλες στην χερσονησο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους μελισσοκόμους που βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη σημαντική πρόκληση βιοασφάλειας για το επάγγελμα τους, που δέχθηκε ήδη ένα πλήγμα το 2000 όταν το άκαρι varroa έφτασε στα Βόρεια του Νησιού.

Οι Μελισσοκομοι δήλωσαν απώλειες χιλιάδων αποικιών μελισσών στη χερσόνησο Coromandel την περασμένη άνοιξη. Οι εκθέσεις δείχνουν έως και 95 τοις εκατό των μελισσών κάθε κυψέλης εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη , με απώλειες στην παραγωγή που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 65 τοις εκατό με πολλή μεγάλη εμπορική ζημιά για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της περιοχής.

Παρόμοιες αναφορές για απώλειες μελισσών έχουν προκύψει στις περιοχές Raglan και Wairarapa ενώ ερασιτέχνες μελισσοκόμοι στο Canterbury έχουν αναφέρει πολύ σημαντικες απώλειες μελισσών το περασμένο φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επιζώντες αποικίες των μελισσών στην περιοχή είχαν πολύ υψηλά επίπεδα της Nosema apisμ Nosema ceranae δύο μονοκύτταρα παράσιτα που πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στην περιοχή και προσβάλλουν και αυτά το έντερο των μελισσών.

Το πιο ισχυρό παράσιτο το Nosema ceranae αναγνωρίστηκε σε μέλισσες στην δύση  περίπου πριν από μια δεκαετία και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην νέα Ζηλανδία το 2010. Έχει χαρακτηριστεί ως πιθανή αιτία της διαταραχής κατάρρευσης αποικίας (CCD), στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι επιστήμονες το αμφισβητούν γιατί το παράσιτο έχει επίσης βρεθεί και σε υγιείς αποικίες μελισσών.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι στην Νεα Ζηλανδία και ο Δρ Oksana Borowik δήλωσαν έκπληκτοι από την εξαφάνιση τεραστίου αριθμού μελισσών από τις κυψέλες μεταξύ τέλη Αυγούστου και στις αρχές του Δεκέμβρη του 2014. Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και καταστροφικά και οδήγησαν σε 65 τοις εκατό απώλεια παραγωγής.

Σε συνάντηση με 15 ακομη επαγγελματίες μελισσοκόμους και ανταλλαγή εμπειριών και σημειώσεων, πολλοί ανέφεραν σημαντικές ανεξήγητες απώλειες των μελισσών και από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου.

Έχουμε κάνει έλεγχους για έκθεση σε φυτοφάρμακα και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά » είπε ο Δρ. Borowik .

Βρήκαμε το παθογόνο Nosema ceranae σε 50 κυψέλες – τόσο υγιείς όσο και ασθενείς- και αρχίσαμε να αναζητούμε κάποια άλλη αιτία .
Με εμπειρια ως γενετιστής και ειδίκευση στην μελλισοκομία ο Borowik αναρωτήθηκε αν το παράσιτο τρυπανόσωμα Lotmaria , που ανακαλύφθηκε μόνο από μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου έξι μήνες πριν, ήταν παρών στις κυψέλες της και , ενδεχομένως αν αλληλεπιδρά με άλλα παράσιτα όπως το Nosema ceranae .

Οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν την παρουσία αυτού του νέου παθογόνου. » Είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε εδώ, ίσως γιατί δεν έχει ασχοληθεί καποιος να ψάξει στο παρελθόν», είπε ο Borowik. «Δεν ξέρουμε αν η lotmaria σκοτώνει τις μέλισσες, αλλά την έχουμε αναγνωριστεί ως ένα ακομη παράσιτο». Προσπαθούμε να εντοπίσουμε αν της σκοτώνει και κάνουμε περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αν είναι σε συνέργεια με Nosema ceranae ή με μόνη της.

Οι επικεφαλής του κέντρου Φυτών και Τροφίμων Dr Mark Goodwin επιβεβαίωσε οτι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση του νέου παθογόνου με την εξαφάνιση των μελισσών την περασμένη άνοιξη στο Coromandel.

«Θεωρώ ότι αυτός ο νέος οργανισμός είναι παρών στην περιοχή περισσότερο από όσο νομίζουμε, και ίσως είναι μια εντελώς νέα εισβολή που προήλθε από αποτυχία στον τομέα της βιοασφάλειας, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό συνέβη πριν χρονια  ή πρόσφατα.»

Είναι δύσκολο να αποδειχθεί η αιτία των απωλειών αποικιών της περασμένης άνοιξης, επειδή ήταν πολύ καιρό μετά το συμβάν, οι περισσότερες από τις μέλισσες είχαν εγκαταλείψει τις κυψέλες και οι επιστήμονες μπόρεσαν να έχουν δείγμα μόνο από τις μέλισσες που επιβίωσαν.

«Έχουμε κάποιες υποψίες, αλλά είμαστε πολύ μακριά από την ανακάλυψη της αιτίας», είπε. «Βλέπουμε χιλιάδες αποικίες εδώ. Οι μελισσοκόμοι που έχω μιλήσει είδαν το 40 -60 τοις εκατό των κυψελών τους που πλήττονται. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλος αριθμός.»
Είχαμε αναφορές και άπω άλλες περιοχες καθώς και. Τα συμπτώματα περιγράφουν δειχνουν την ίδια πάθηση. Αν δεν πάμε εκεί εκεί απλώς υποθετουμε αλλά δεν γνωρίζουμε ότι είναι το ίδιο πράγμα. «

Όταν η νόσος εμφανιστεί σε μια κυψέλη, δήλωσε ο Δρ. Goodwin, οι άρρωστες μέλισσες θα εγκαταλείψουν συχνά την κυψέλη για να σωθεί η αποικία, συμπεριφορά που παρατηρήθηκε επίσης σε κυψέλες μελισσών που απειλούνται από το άκαρι βαρρόα.

Από τις αποικίες μελισσών που αρρώστησαν στην χερσόνησο Coromandel, οι αριθμοί των μελισσών ανέκαμψαν αρκετά για να επιβιώσουν το χειμώνα, αλλά όχι αρκετά για να παράγουν μέλι για συγκομιδή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη ότι το  πρόβλημά δεν φαίνεται να εξαπλώνεται από τη μία κυψέλη στην άλλη.

Οι επιστήμονες διστάζουν να πιστοποιήσουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της απώλειες  μελισσών στην Νεα Ζηλανδία και την διαταραχή κατάρρευσης αποικιών (CCD), η οποία έχει κατηγορηθεί για τις τεράστιες απώλειες των μελισσών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αν και περιγραφή των απωλειών μελισσών είναι «κατά κάποιο τρόπο πολύ παρόμοια με την διαταραχή κατάρρευσης αποικίας» όπως δηλώνει ο δρ Goodwin.

«Η διαφορά είναι στο χρόνο», είπε. Η CCD συνήθως συμβαίνει το φθινόπωρο, ενώ οι απώλειες μελισσών στην Ν. Ζηλανδία  εκδηλώθηκαν την άνοιξη. «Αν αυτό είναι σημαντικό είτε όχι, δεν το γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο. «Για τους μελισσοκόμους που επλήγησαν φέτος, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται να είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πάλι το επόμενο έτος», είπε ο καθηγητής.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι μέλισσες εξαφανίζονταν. Η «CCD είναι μόνο μια από αυτά, αλλά δεν έχω καμία απόδειξη για αυτό,» είπε ο ο Borowik. Συμπληρώνοντας πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξήσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τις απώλειες.»

Διεθνως υπάρχουν αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Nosema ceranae, αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί για χρήση στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο για την ανακάλυψη του νέου παθογόνου Lotmaria στη Νέα Ζηλανδία και είναι σε στενή συνεργασία με τους μελισσοκόμους και με το υπουργείο για δειγματοληψίες στην προσπάθεια να βρουν την αιτία των απωλειών των μελισσών.

Σε απάντηση σε γραπτές ερωτήσεις, το Υπουργείο Πρωτογενούς Τομέα ανέφερε ότι είχε καλέσει άλλους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες γύρω από την μέλισσα να συνεργαστούν για την έρευνα.

«Χρησιμοποιώντας νέες διαγνωστικές τεχνικές, εντόπισαν έναν οργανισμό (Lotmaria passim) που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί στη Νέα Ζηλανδία,». «Αυτός ο οργανισμός πιστεύεται ότι ανιχνεύθηκε στην Αυστραλία στη δεκαετία του 1960. Όμως δεν αναφέρθηκε ως μια σημαντική αιτία θνησιμότητας των μελισσών» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Lotmaria ήταν πιθανόν να ήταν παρόν στη Νέα Ζηλανδία για κάποιο χρονικό διάστημα, και είχε περάσει απαρατήρητο μέχρις ότου η εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων επέτρεψε στους επιστήμονες να το ανιχνεύσουν.

Το υπουργείο ανέφερε ότι, επειδή ο ορισμός των κρουσμάτων για την Colony Collapse Disorder (CCD) είναι πολύ ασαφής, πιστεύει ότι «δεν θα ήταν συνετό να συνδέσει τα πρόσφατα γεγονότα της θνησιμότητας στις περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, ιδιαίτερα το γεγονός της Coromandel, με την CCD».


Αρέσει σε %d bloggers: