Δηλαδή οι υποστηριχτές του ΝΑΙ θεωρούν ότι η ευρωζώνη είναι θέμα πολιτισμικό;;

eimai-enas-ilithios-ellinasΤο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι οι οικονομίες αποκλίνουν ενώ θα έπρεπε να οδηγούνται στην σύγκλιση όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Αποκλίνουν εξ αρχής και αυτές που ευνοούνται αρνούνται να μοιραστούν την ανάπτυξη τους με άλλους που μικραίνουν.

Αυτα είναι κατανοητά για όλους τους άλλους εταίρους, εδικούς, οικονομολογους, Νομπελίστες επιστήμονες και για τις αγορές. Για όλους αυτούς η Ευρωζώνη είναι θέμα οικονομικό στο οποίο εργάζονται καθημερινά οικονομικοί κατά βάση φορείς όπως το eurogroup η κεντρική Τράπεζα και οι μηχανισμοί κάθε είδους.Όμως για τους υποστηριχτές του ΝΑΙ η  Ευρωζώνη είναι θέμα πολιτισμικό.

Όλοι αυτοί που θέλουν να ψηφίσουμε ΝΑΙ ανάγουν το θέμα ευρωζώνη σε στοιχείο της ταυτότητας μας, εθνικό κεκτημένο, θέμα πολιτισμικό και προβάλουν την άποψη ότι αν πούμε ΟΧΙ στα νέα μέτρα που ζητάνε πάλι για να μας κρατήσουν στο ευρώ θα γίνουμε αφρικη Ζάμπια Σενεγάλη…
Όμως κανείς άλλος στην Ευρωζώνη δεν μίλησε για πολιτισμό; Ούτε μια φορά.
Μας έβαλαν να πληρώνουμε κάθε 3 μήνες με μέτρα για να μας κρατήσουν στο ευρώ, Σαν μπακάληδες μας έλεγαν πάρε μέτρα, δώσε μας τόσα… πλήρωσε μας είπαν, από την σύνταξη σου και τον μισθό σου για να μείνεις στο ευρώ.
Αν δεν μας δώσεις από τον μισθό σου θα μας βγάλουν από το ευρώ.
Αν δεν μας δώσει από την περίθαλψη σου θα μας βγάλουν από το ευρώ
Αν δεν πληρώσεις παραπάνω φόρους θα μας βγάλουν από το ευρώ.
Πέντε χρόνιο εκβιασμοί ανά τρίμηνο Επί 5 χρόνια κάθε τρεις μήνες 4 φόρες τον χρόνο έρχονταν η τρόικα και ζητούμε λεφτά τα οποία θα συλλεχτούν με νέα μέτρα για να μην μας βγάλουν από το ευρώ. Μας άρμεγαν μας ξεζούμισαν κάθε τόσο όλους μας και την χώρα… Κάτι σαν τριμηνιαία συνδρομή
Σήμερα οι «γνωρίζοντες» υποστηριχτές του ΝΑΙ αποσιωπούν τα οικονομικά μεγέθη . Αποσιωπούν τα όσα πληρώσαμε 5 χρόνια ως κόστος για να μείνουμε στο ευρώ και αποσιωπούν ότι έτσι θα είναι η ζωή μας από εδω και πέρα εφόσον πούμε ΝΑΙ .Ότι θα πληρώνουμε κάθε 3 μήνες κάτι σαν συνδρομή για να μείνουμε στο ευρώ. Για την ακρίβεια η παρούσα κρίση εκδηλώθηκε εκ νέου γιατί δεν πληρώσαμε την «συνδρομή μας»
Ελπίζω οι Έλληνες να διαχωρίσουν το πολιτισμικό από το οικονομικό σκέλος. Ελπίζω να γίνει αντιληπτό ότι πολιτισμικά η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι αλληλένδετες και ιστορικά ενωμένες από αιώνες, αλλά οικονομικά είναι ανταγωνιστές… Γι αυτό και υπάρχει αυτή η κρίση γι αυτό και ότι οι οικονομίες αποκλίνουν ενώ θα έπρεπε να συγκλίνουν.
Ακόμη περισσότερο το χειρότερο είναι ότι για ορισμένους εταίρους, όπως οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, το πρόβλημα που αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα τους και φαίνεται να προτιμούν να ακρωτηριαστούν ως ευρωζώνη παρά να παραιτηθούν από αυτό!
Όμως η περίπτωση της Ελλάδα υπήρξε διδακτική για τις αγορές…
Όλα αυτά τα χρόνια το ιδεολογικό υπόβαθρο του τεμπέλη Νότιου έχει ήδη στηθεί, η τεχνογνωσία υπάρχει και το στοίχημα είναι μεγάλο:

Μετά από μια έξοδο της Ελλάδας, η Ευρωζώνη θα είναι εύθραυστη και οι αγορές θα μπορούν να την διαλύσουν όποτε θέλουν, κλείνοντας απλώς τα δανεικά στην επόμενη χώρα και…. Περιμένοντας τον χρόνο να περασει…

Πολύ σύντομα, η χώρα αυτή θα διασυρθεί από τις αγορές, τα διεθνή ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, θα ταπεινωθεί απ τους εταίρους της, θα υποστεί 1-2 «διασώσεις» από τους θεσμούς, θα τιναχτεί στον αέρα κοινωνικά, θα κουράσει την κοινή γνώμη της ΕΕ και θα αποχωρήσει προς το εθνικό νόμισμά της.


Αρέσει σε %d bloggers: