Τσίπρας: Αποτρέπουμε πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση

«Ναρκοπέδιο εμπρός»

408C4E82FEC90827F620D08FBE19EEE5«Έπειτα από έξι μήνες πολέμου φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη· από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω από τον λαό» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη κατά τη διαπραγμάτευση και το πρόγραμμα είναι δύσκολο και απέχει από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ -όμως σημείωσε πως δεν ζήτησε και έλαβε εντολή ρήξης με το «όχι». Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, σημείωσε.


Ενώπιον του Κοινοβουλίου πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στους έξι αυτούς μήνες έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές σε κλίμα απειλών και εκβιασμών, τονίζοντας πως αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, πολιτικά φίλοι ή εχθροί.

«Δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα προσωπικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα εύκολων συμβιβασμών προκειμένου να εξασφαλίσω εύκολη παραμονή στην εξουσία» δήλωσε.

«Πολλοί θα πουν πως έφτασα ίσως μέχρι εκεί που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα φθάσει πρωθυπουργός, προσπαθώντας πάντοτε να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας όπως την καταλαβαίνω, και με μοναδική δύναμη στην αναμέτρηση την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» ανέφερε για να συμπληρώσει ότι στη Βουλή θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, και ο καθένας πρέπει να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

«Έξι μήνες μπήκαμε σε πόλεμο, δώσαμε μάχες, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος», είπε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει: «Τώρα φτάσαμε σε διακεκαυμένη ζώνη, από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω από τον λαό».

Δώσαμε μάχες σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναγνώρισε πως έγιναν λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη στη διάρκεια πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι καταφατική. Ουδείς αλάθητος. Ναι, κάναμε λάθη» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ακραίους συντηρητικούς κύκλους που επεδίωκαν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μία μη αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που ενώ βιώνει συνέπειες χρηματοοικονομικής ασφυξίας επιμένει να την στηρίζει.

Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε πως η πρόταση συμφωνίας περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν παρά πολύ από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Ωστόσο, η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι με τις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου η κυβέρνηση έλαβε τελεσίγραφο από το Eurogroup που προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα, χωρίς ανάσα και προοπτική, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και χωρίς δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους. «Το αρνηθήκαμε, και πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση μας» είπε.

Σημείωσε ότι το τελεσίγραφο τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού και δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αυτή η πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών, σημειώνοντας την υποβολή της πρότασης για παράταση του προγράμματος ώστε να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία. «Αυτό δεν έγινε, δεν ήταν δική μας επιλογή» υπογράμμισε.

Και συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις κλειστές τράπεζες, ο λαός πήρε μία δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση απορρίπτοντας το τελεσίγραφο -και δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας με οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

«Δεν έκρυψα τις προθέσεις μου. Δεν ζήτησα το ‘όχι’ ως εντολή εξόδου, αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας» σημείωσε. Και προσέθεσε ότι πράττει αυτό που υποσχέθηκε, σημειώνοντας ότι είχε δεσμευτεί και προσωπικά πριν το δημοψήφισμα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φέρει το συντομότερο δυνατόν μία συμφωνία, ακόμη και εντός 48 ωρών.

«Δεν εξαπάτησα το λαό. Εξέλαβα το ‘όχι’ ως εντολή για μία καλύτερη λύση, καλύτερη συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Εξέλαβα όμως το ‘όχι’ και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις προσπάθειές της» τόνισε.

Και τώρα έρχεται η ώρα να κάνουμε απολογισμό, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τέθηκαν τρεις προϋποθέσεις για συμφωνία: επαρκής χρηματοδότηση, ισχυρό επενδυτικό πακέτο, ουσιαστικές δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις με το λιγότερο υφεσιακό κόστος και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου, έχουμε σοβαρή συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την πιθανότητα μίας συμφωνίας με προοπτική να βάλει οριστικά τέλος στην κινδυνολογία του Grexit, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητείται είναι δύσκολο –καλύτερο από το τελεσίγραφο, αλλά δύσκολο πρόγραμμα.

Όμως υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και για δέσμευση των εταίρων για έναρξη της σχετικής συζήτησης, ενώ συμπλήρωσε πως η συμφωνία θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στον ESM. «Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Το ΔΝΤ θα είναι τεχνικής υποστήριξης, που σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως την γνωρίσαμε» ανέφερε.

«Στόχος της παρέμβασης μου σήμερα δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά για την Ελλάδα, αλλά και για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης.

«Σήμερα με βάση τους συσχετισμούς μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό, αλλά ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη. […] Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει χαμένος και δεν θα πάει χαμένος. Είμαι βέβαιος ότι το πείσμα αυτού του λαού για αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας και τις επόμενες μέρες» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ


1 Σχόλιο

    • RYaN on 11 Ιουλίου 2015 at 11:09

    Ο τίτλος γράφει την πιο σωστή πρόταση που έχω διαβάσει εδώ και 5 χρόνια. Έχω μείνει, όμως, με την απορία γιατί ήμουν ο μόνος που το εξηγούσα εδώ και 5 χρόνια και κανείς δεν ήθελε να το καταλάβει.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: