Συμφέρει μια χώρα να φύγει από το ευρώ;

2_euro_coin21-864x400_cΗ ελληνική κρίση έφερε στην επιφάνεια το επιχείρημα πολλών οικονομολόγων, εκφρασμένο ήδη από το δημιουργία του ευρώ το 1999, ότι το πείραμα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος είναι θνησιγενές.

Κύριο επιχείρημα τον αρνητών του ευρώ είναι ότι το κοινό νόμισμα για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται οι χώρες της ΕΕ να έχουν κοινή δημοσιονομική πολιτική (δηλαδή ενιαίο υπουργείο οικονομικών), η οποία όμως προϋποθέτει την πολιτική ενοποίηση των χωρών μελών, δηλαδή την κατάργηση των εθνικών κοινοβουλίων και την αντικατάσταση τους από ένα μεγαλύτερο και δυνατό Ευρωκοινοβούλιο.


Αυτό, οι ευρωσκεπτικιστές το θεωρούν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, και έτσι πιστεύουν ότι το ευρώ κάνει κακό στις χώρες που έχουν ασθενείς, μη ανταγωνιστικές οικονομίες. Αυτές θα αναπτύσονταν καλύτερα αν έφευγαν από το κοινό νόμισμα και αποκτούσαν δικό τους, το οποίο θα μπορούσαν να το υποτιμούν και να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Επιχείρημα τους είναι ότι οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης που δεν είναι στο ευρώ αναπτύχθηκαν καλύτερα μέσα στη κρίση από αυτές του ευρώ.

Αυτής της άποψης είναι και οι οικονομολόγοι Αυγουστίνος Ταν και Τζαμάλ Μεκλάι.

Σύμφωνα με τον Αυγουστίνο Ταν, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η εφαρμογή του Ευρώ παραβίασε τους κανόνες λειτουργίας ενός χώρου με ενιαίο νόμισμα.
Δεν υπάρχει ομοιογενής χώρος παραγωγής ώστε να εξασφαλίζεται ενιαίος οικονομικός κύκλος, δεν υπάρχει ικανοποιητική εργασιακή κινητικότητα με ελαστικότητα μισθών και τιμών, και δεν υπάρχει ενιαίος δημοσιονομικός μηχανισμός για μεταφορά πόρων στις πάσχουσες περιοχές.

Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη εξασφαλίζει νομισματική σταθερότητα, όμως το σκληρό νόμισμα πλήττει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες. Ειδικά δε οι χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για βοήθεια τη νομισματική πολιτική (υποτίμηση) και αναγκαστικά τους μένει μόνο ο δανεισμός και η μείωση των εξόδων (μισθών, συντάξεων, κλπ).
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, και οι ευρωπαϊκές εκτός ευρώ, έχοντας δικό τους νόμισμα, μπορούν μέσω της υποτίμησης να ωθούν την ανάπτυξή τους με αύξηση εξαγωγών και απασχόλησης.

Ένα άλλο θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ότι η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική κεντρική τράπεζα, όπως είναι η αμερικανική FED. Την ευθύνη για τις τράπεζες την έχουν οι εθνικές αρχές και όχι η ΕΚΤ, η οποία μάλιστα μόλις τελευταία – και σχεδόν παράτυπα – αγοράζει κρατικά ομόλογα μέσω «πιστωτικής χαλάρωσης» του γνωστού ευφημισμού για το τύπωμα χρήματος.
Χωρίς τραπεζική ένωση, την οποία θα επιβλέπει αυστηρά η ΕΚΤ και στην οποία ΕΚΤ θα προστρέχουν ελεύθερα οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι χώρες σε δυσκολία θα υποφέρουν από χρηματοπιστωτική αστάθεια με μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζές τους προς τις τράπεζες της Ελβετίας και των βορειοευρωπαϊκών χωρών.
Έως ότου η ΕΚΤ λειτουργήσει ως κανονική κεντρική τράπεζα, η Ευρωζώνη θα υποφέρει από αστάθεια και κρίσεις.

Όσον αφορά τη βοήθεια μέσω δανεισμού που προσφέρει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αυτή δίνεται σε συνδυασμό με αυστηρά προγράμματα λιτότητας.
Η άποψη της Ελλάδας είναι ότι τα δάνεια του ESM που έλαβε, βοήθησαν μόνο τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να διασωθούν, ενώ την ίδια, τα προγράμματα λιτότητας που τα συνόδευαν έπληξαν την ανάπτυξή της (αυξάνοντας μάλιστα το χρέος ως προς το ΑΕΠ) μέσω της ύφεσης που δημιούργησαν.

Τέλος όσον αφορά την αγορά εργασίας, τυπικά στην ΕΕ υπάρχει ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης. Δυστυχώς όμως λόγω γλωσσικών και πολιτιστικών εμποδίων, η εργασιακή κινητικότητα στην ΕΕ είναι πολύ χαμηλότερη από ότι στις ΗΠΑ, λειτουργώντας ως σημαντικό μειονέκτημα για την Ευρώπη.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι να εξελιχθεί σε πλήρη δημοσιονομική ένωση, όπως οι ΗΠΑ, μέσω πολιτικής ενοποίησης και ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε να διασώζονται γρήγορα και άμεσα οι χώρες-πολιτείες που βρίσκονται σε δυσκολίες.
Τελικά η ΕΕ είτε θα οδεύσει στη πολιτική ενοποίηση ή στην αποσύνθεση.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Τζαμάλ Μεκλάι
Σύμφωνα με τον Μεκλάι, η κοινή νομισματική πολιτική δεν δουλεύει χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική η οποία με τη σειρά της απαιτεί ενιαίο εκλογικό σώμα.
Αν βγάλουμε την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, η υπόλοιπη Ευρωζώνη έχει τα χάλια της. Η μέση ανεργία είναι 11% και η ανεργία στους νέους 23.2%. (στην Ελλάδα 50%, στην Ισπανία 53%, στην Ιταλία 42%). Για σύγκριση η ανεργία στους νέους στη Δυτική Ασία και Βόρειο Αφρική (όπου από εκεί στρατολογούνται οι περισσότεροι τρομοκράτες) είναι 30%.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατον να δημιουργήσουν ανάπτυξη, ακόμα και μικρή, μέσα σε αυτές τις απίστευτες συνθήκες ανεργίας.

Βεβαίως αν κάθε χώρα είχε το δικό της νόμισμα ή αν υπήρχαν δύο ευρώ, το ευρώ Β για τις δυνατές οικονομίες του Βορρά (Γερμανία κλπ) και το ευρώ Ν για τις ασθενέστερες οικονομίες του Νότου, τότε βεβαίως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στις όχι και τόσο ανταγωνιστικές χώρες. Για παράδειγμα οι ιταλικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις γερμανικές εάν το νόμισμα της Ιταλίας (ευρώ Ν) ήταν 25% – 30% ασθενέστερο από το ευρώ Β.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι δεν μπορείς να έχεις ενιαία νομισματική πολιτική χωρίς ενιαία δημοσιονομική πολιτική. Και ενιαία δημοσιονομική πολιτική είναι αδύνατη χωρίς ενιαίο εκλογικό σώμα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο πείραμα αφού η Ευρώπη είναι αδύνατον σήμερα να μετατραπεί σε πολιτική ένωση.
Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι είναι αδύνατον να ενωθούν πολιτικά με τους Γερμανούς, Ολλανδούς και Αυστριακούς. Αυτές τις οφθαλμοφανείς πραγματικότητες δεν έλαβαν υπόψην τους οι ευρωπαϊστές όταν εισήγαγαν το ευρώ το 1999.


Τότε οι οικονομίες αναπτύσσονταν και όλα ήταν ωραία. Όταν όμως ήρθε η οικονομική κρίση το 2008 φάνηκαν οι αδυναμίες του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’αυτό ο Τζαμάλ Μεκλάι θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ είναι η μόνη απάντηση στη κρίση παρά τα επιμέρους προβλήματα.

9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος Πολίτης on 11 Ιουλίου 2015 at 20:00

  Με την οικονομική κρίση του 2008 έγινα εμφανή τα σημάδια των αδυναμιών του €
  Αυτό πλέον είναι κατάδηλο από τότε.
  Οι συνέπειες πληρώθηκαν και μάλιστα πανάκριβα από τα αδύναμα οικονομικά κράτη μέλη. Αν ήτανε να την “κάνουν” λίγο πριν το 2008. καμία αντίρρηση.
  Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τις χώρες του Νότου, αλλά πολύ μεγάλη η ζημιά για την €ζώνη και τις Ε.Ε γενικότερα.
  Τότε όμως στα πλαίσια της συνοχής και της αλληλεγγύης σε όλες σχεδόν της χώρες κράτη μέλη της €ζώνης, δόθηκαν δανειακές ενισχύσεις για να προστατεύσουν τα τραπεζικά τους συστήματα.
  Στη δικιά μας περίπτωση η τότε κυβέρνηση του Κωστάκη του «καταλληλότερου» δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα και έτσι τα χρήματα πήγανε κατά διαβόλου…
  Μεγάλο θέμα συζήτησης και τα παρελθόντα που έγιναν…. έγιναν…
  Τώρα τι κάνουμε?
  Τώρα με μία έξοδο από το €, θα πάνε αφενός χαμένοι οι 5χρονοι κόποι και οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού Λαού , αφετέρου θα καταστραφούμε μελλοντικά και ολοκληρωτικά για τα επόμενα δέκα πέντε χρόνια..
  Ίδιες οικονομικές συνέπειες σαν να χάσαμε ένα σκληρό και αιματηρό 5ετή πραγματικό πόλεμο..

   • Γιαννης Ελληνας φορολογουμενος on 11 Ιουλίου 2015 at 21:19

   Ωραια (αν μπορει καποιος να το πει αυτο) ολα αυτα και συμφωνο μαζι σου αλλά…Αν συνεχισουμε με νεα μνημονια και συνεχως να κοβουμε μισθους-συνταξεις και να ανεβαζουμε ΦΠΑ και συνεχως να χρεωνομαστε ολο και περισσοτερο, δεν ειναι χειροτερο?Η δικη μου λογικη λεει οτι καποια στιγμη ΔΕ θα αντεξουμε αλλο και θα αναγκαστουμε να φυγουμε.Αρα δωρο αδωρο μου φαινεται…Και αντι για 5 χρονια που μετραει σημερα ο Ελληνικος λαος με τις θυσιες οπως ανεφερες, θα μετραει 10 χρονια συνολο και με ολο πιο δυσκολα μετρα.Το να φυγουμε σημερα απο το ευρω ειναι ξαφνικος θανατος αλλα απο την αλλη και να παραμεινουμε, μας σκοτωνουν σιγα σιγα…Βλεπουμε κιολας καποιες χωρες με περισσοτερο χρεος απο την Ελλαδα και να μην εχουν κανει καν μια ρυθμιση…Βρηκαν πειραματοζωα και μας «πατανε» μεχρι να «σπασουμε»…Πραγματικα δεν ξερω αν ο Σοϊμπλε με το 5ετες Grexit (αν το προτεινει) , μας λυτρωνει κιολας

  • Ισόνομος Πολίτης on 12 Ιουλίου 2015 at 00:06

  Το έχω γράψει πολλές, μα πάρα πολλές φορές σε αυτόν εδώ το ιστότοπο.
  Δεν τα «γουστάρουμε» τα μνημόνια γιατί φορτώνονται κυρίως στις πλάτες των αδύναμων πολιτών..
  Δηλαδή καθιστούν οικονομικά υποζύγια το 82% περίπου των κατοίκων αυτής της ένδοξης και τιμημένης Χώρας.
  Όμως είμαστε οικονομικά ασήμαντοι για να μπορούμε και ιδιαίτερα μόνοι μας να φύγουμε από το €.
  Και εξηγούμε:
  Εθνικό νόμισμα σημαίνει κάλυψη της κυκλοφοράς του με αποθέματα σε συνάλλαγμα, σε χρυσό και σε εθνικά ανταγωνιστικά παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
  Παλιά στη δεκαετία του 90 και πριν της καθιέρωσης του €, η Ελληνική δραχμή συγκαταλεγότανε στα «σκληρά» ευρωπαϊκά νομίσματα γιατί:
  • Είχε την κάλυψη της άυλης νομισματικής ευρωπαϊκής μονάδας του ECU και
  • Ήταν αποθεματικό νόμισμα για 150 εκατομμύρια πολίτες (και πάρα πάνω) βαλκανικών & παρευξείνιων χωρών
  Σήμερα με αυτό το υπέρογκο και μη δυνάμενο να εξυπηρετηθεί χρέος, η κατάσταση θα είναι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «πάπαλα».
  Θα βρεθούμε στη δύνη ενός ακατάσχετο και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και θα μας λείψουν βασικά αγαθά επιβίωσης.
  Ένα μόνο σας λέω:
  Εισάγουμε το 70% των δημητριακών (ψωμάκι) που πληρώνεται σε συνάλλαγμα…,
  Τι να λέμε τώρα?
  Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα:
  Υπέρτατος Νόμος η Σωτηρία της Πατρίδας..
  Αυτό μας συμφέρει για την Εθνική μας επιβίωση αυτό θα κάνουμε!
  Δεν είναι το καλύτερο, αλλά είναι πως να το κάνουμε:
  Το μη χείρον βέλτιστο…..

   • MAKIS on 12 Ιουλίου 2015 at 08:52

   ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΡΑΧΜΗ. ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ.

    • Ισόνομος Πολίτης on 12 Ιουλίου 2015 at 09:08

    Εξήγησα όσο απλούστερα γινότανε στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο μου, τι σημαίνει Εθνικό νόμισμα και που στηρίζεται η κυκλοφορία του και η ανταλλακτική του αξία…
    Κάντε ένα μικρό κόπο να το διαβάσετε και αν δεν καταλάβαίνετε κάτι, εδώ είμαστε….

     • MAKIS on 12 Ιουλίου 2015 at 12:24

     ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΔΡΑΧΜΗ.
     ΕΣΥ ΠΑΛΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ…

      • Ισόνομος Πολίτης on 12 Ιουλίου 2015 at 12:59

      Αν μπορούσαμε στη Δραχμή και εγώ μαζί σου Δραχμή…….και Άγιος ο Θεός
      Αλλά δεν είμαστε βλέπεις Δανία, ούτε Μεγάλη Βρετανία, αλλά ούτε Σουηδία..
      Τι να κάνουμε?
      Θέλεις να δεις την Ελλάδα…….. Ζιμπάμπουε?
      Μισο……….είμαστε δηλαδή ύστερα από την αδυναμία μας πρόσφατα να πληρώσουμε τις δόσεις στο Δ.Ν.Τ….
      Δυστυχώς εκεί μας μισο – κατέταξαν…….και αν μερικοί δεν βάλουνε έστω και λίγο…..μυαλό, τότε θα αυτο – καταταγούμε εντελώς….

  • MAKIS on 12 Ιουλίου 2015 at 14:07

  ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΟΥΜΑΝ , ΟΙ ΝΟΠΕΛΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ …..ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΙΣΟΝΟΜΟ, ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΤΗ ΦΩΦΗ, ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΑΚΗ?

   • Ισόνομος Πολίτης on 12 Ιουλίου 2015 at 17:18

   Τα ίδια περίπου με εσένα MAKIS πίστευε και ο Τσίπρας πριν από λίγες μέρες αλλά………

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: