Βαρουφάκης: Δεν ψηφίζω συμφωνία που παρατείνει την κρίση

Κατηγορηματικά αντίθετος με την ψήφιση «μιας συμφωνίας που παρατείνει την κρίση» εμφανίστηκε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι η εν λόγω συμφωνία «επιβλήθηκε πραξικοπηματικά» από τους εταίρους και ότι αναμένει να δει το τελικό κείμενο που θα έρθει στην Βουλή.

«Έξι χρόνια από τότε που ξέσπασε η κρίση καταφέρομαι εναντίον συμφωνιών που ουσιαστικά επιμηκύνουν την κρίση, την προεκτείνουν στο μέλλον, την ώρα που προσποιούνται ότι την έλυσαν. Τέτοιου είδους συμφωνία δεν πρόκειται να ψηφίσω και δεν νομίζω ότι την θέλει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ωστόσο ότι περιμένει να δει την τελική μορφή της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή και συγκεκριμένα τι θα προβλέπει όσον αφορά το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια.

Σε ερώτηση για το εάν ανοίγει προοπτική για το χρέος από την συμφωνία της συνόδου κορυφής του Ιουλίου, ο τέως υπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά προοπτική».

Επίσης, επανέλαβε τις καταγγελίες για φέουδα της τρόικας στο ελληνικό δημόσιο και υπογράμμισε την ανάγκη να παρασχεθεί στήριξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην ανακτήσει η τρόικα το έδαφος που έχασε τους προηγούμενους μήνες.

Για την υπόθεση του plan b, επανέλαβε ότι το σχέδιο είχε εκπονηθεί «μετά από συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τη διαπραγματευτική ομάδα», ενώ ερμηνεύοντας την κριτική που του έχει ασκηθεί για την υπόθεση, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως ήταν μια γενικότερη προσπάθεια να αποδομηθεί η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση επί πέντε μήνες να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία.

Παράλληλα, απέρριψε την κριτική περί καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση που οφείλονται στην ελληνική πλευρά και τόνισε πως «το Eurogroup, η τρόικα, οι θεσμοί δεν ήθελαν μια συμφωνία πριν εξαντληθούν τα αποθέματα του ελληνικού Δημοσίου, ώστε η κυβέρνησή μας να ταπεινωθεί και να οδηγηθεί σε μια πάρα πολύ κακή συμφωνία, που πραξικοπηματικά μας επιβλήθηκε».
Αρέσει σε %d bloggers: